Tujina

FOTO: 'To je velika nesreča za vse nas'

Zagreb, 15. 04. 2011 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ivan Čermak, ki ga je haaško sodišče oprostilo nasilja nad hrvaškimi Srbi, je z vladnim letalom prispel na zagrebško letališče, kjer ga je med drugimi pričakala Jadranka Kosor. Gotovina in Markač pa sta ostala za rešetkami.

Čermak je v Zagreb priletel z vladnim letalom, pričakala ga je Kosorjeva.
Čermak je v Zagreb priletel z vladnim letalom, pričakala ga je Kosorjeva. FOTO: POP TV

Čermak je takoj po razsodbi okoli 16. ure zapustil pripor v Scheveningnu in se napotil proti letališču v Rotterdamu, od koder je z vladnim letalom poletel proti Zagrebu, je potrdil Čermakov odvetnik Steven Kay.

Čermak, ki je proti Zagrebu poletel okoli 16.30, je na zagrebškem letališču pristal okoli 18.15. Čeprav ga je na zagrebškem letališču Pleso pričakala množica novinarjev, je Čermak po pristanku skupaj s spremstvom takoj odšel v enega od hangarjev, kjer ga je poleg drugih pričakala hrvaška premierka Jadranka Kosor, poroča Dnevnik.hr.

'Vsi smo v šoku'

''Vsi smo v šoku, ta razsodba je bila veliko presenečenje za vse nas,'' je dejal Čermak po pristanku v Zagrebu. Kot je povedal, je pred odhodom pozdravil Gotovino in Markača ter jima zagotovil, da bo njuna podaljšana roka na Hrvaškem. ''Pomagal jima bom, kolikor bom lahko. Usesti se moramo trezne glave in videti, kaj ni bilo dobro narejeno v prvem delu, kje se je vmešala politiki in kje so napake naredile obrambe,'' je povedal, poroča spletni portal Index.hr.

Ivan Čermak, v ozadju Mladen Markač, ki je ostal za zapahi.
Ivan Čermak, v ozadju Mladen Markač, ki je ostal za zapahi. FOTO: Reuters

Gotovina in Markač sta sodbo sprejela hladnokrvno, trdi Čermak, vendar je bilo jasno, da jima ni lahko. ''To je velika nesreča za vse nas. Po tem, kar se je danes zgodilo v Haagu, se nihče na Hrvaškem ne more počutiti dobro. Jaz sem vesel, da je prva runda moje zgodbe končana, ne morem pa se zaradi tega počutiti dobro. Počutim se neprijetno,'' je še dejal.

''Nihče od nas še včeraj ne bi mogel uganiti, kaj se bo danes zgodilo. Na televiziji se je verjetno videlo, da sem bil povsem šokiran, ko so izrekli razsodbo Gotovini. Ne morem verjeti, da je sodnik Orie v svoji obrazložitvi praktično dobesedno prebral zaključno besedo tožilstva,'' je še pojasnil.

Čermak in Kosorjeva na zagrebškem letališču.
Čermak in Kosorjeva na zagrebškem letališču. FOTO: POP TV

Kosorjeva je ob srečanju na letališču dejala, da je vesela, da je Čermakova situacija zaključena, zaveda pa se, da je druga runda še pred njimi, je premierkine besede ob srečanju povzel izpuščeni general.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KeDoo B.B.B.
25. 04. 2011 00.39
hrvatska vlada prodala HEROJE za evro ! sramota ! gotovina heroj a ne zlocinac !!
24kurv
16. 04. 2011 15.58
amerika bi mogla za marsikaj odgovarjat pa nič od tega.koliko civilistov so v zadnji 10ih letih ubili.srbija in hrvaška hmmm.jst pravim da so srbska in hrvaška vlada prodale svoje heroje za evropsko unijo.
Socialisti?ni kulak
16. 04. 2011 14.39
...no tako čisto na kratko. gdo je ante gotovina. srbi so neusmiljeno napadali civilno prebivalstvo, kradli, uničevali širem srednje in južne dalmacije, bombardirali dubrovnik, zadar,...izdelili vse hrvate širom zaledja dalmacije. hrvaška država je bila nemočna. potem so prišli gotovina in še nekaj sposobnih, dobilo se je nekaj orožja in osvobodili so svoje lastno ozemlje izpod srbskega škornja. nedolžni civilisti. da mogoče, a ti s spravili gor Martiča, Mladiča, se s srcem borili na hrvaškem ozemlju proti svoji lastni državi. "Oluja" in ante sta bila tista, ki sta realno za vedno prinesla mir v ta del evrope, tudi za slovenijo to veliko pomeni, žal naši desetdnevni generali radi to pozabijo.
domremy
16. 04. 2011 12.37
Hja, če se že gredo generale, bi morali vedeti, da bodo morali prevzeti odgovornost tudi za zločine svojih podrejenih. Saj je tudi Tito v postsocialističnem nacionalističnem Balkanu naenkrat dežurni krivec za vse, kar sta delala Ranković in Kardelj, čeprav verjamem, da ni vedel, koliko nedolžnih je šlo na Goli otok. Kar prav je, da so obsodili tudi velike ribe, in to ne le na eni strani. Zame je sicer haaško sodišče brez vsake kredibilnosti, ker v nasprotju s svojim statutom nima enakih meril za vse in bi moralo privleči na obtožno klop tudi nekatere civilne in vojaške liderje "razvitih" zahodnih sil. Blaira in Busha v prvi vrsti, pa tudi avtokrata Putina za zločine v Čečeniji. To pa ne pomeni, da te obsodbe niso bile potrebne. Hrvaški narod je preveč pristranski in premalo časovno oddaljen od vojne, da bi bil zmožen treznega priznanja, da so se tudi njihovi junaki osvobajali s pomočjo nasilja nad civilisti, posilstvi in kršenjem ženevske konvencije. Zato se bunijo povsem neupravičeno. Status vojnih herojev je pri njih vsaj tako sprevržen kot status Mladića v Srbiji. Tudi Slovenija ni imuna na te stvari. Kar poglejte, kaj so si v imenu osamosvojitvenih lovorik privoščili takratni glavni akterji. Zaradi njih je država na psu. Vojni dobičkarji pač.
Slo.pogreb
16. 04. 2011 11.12
Vance Pises v pretekliku ( je bila ) , pravilno je "je" HDZ-jeva (NDH-a) politika je se kako ziva le rahlo zamaskirana zavoljo priblizevanja Eu. Milosevic je bil komunist , s cetniki si ni bil glih prevec blizu
Slo.pogreb
16. 04. 2011 11.05
Ali so Anglezi odgovarjali za genocide ki so jih zakrivili nad avtohtonim prebivalstvi na dveh kontinentih tega sveta in jih naselili v rezervate kot kaksne zivali ( Aborigini , Indijanci ) ?? Za ZDA pa bi potreboval dopust da napisem njihove zlocine . Pa nihce ni odgovarjal .
Bluzer Bluzoviti
16. 04. 2011 10.45
gotovina je dobil malo pretirano... pa tud prepričal me je in si mislim, da bi kot profesionalni vojak moral vedet za posledice vojnih zločinov in dvomim, da bi jih namerno zagrešil...
Vance
16. 04. 2011 10.24
Doktrina Tuđmana in HDZ je bila doktrina NHD,ustašev, ki so se tako zavzeto borili z ramo ob rami s fašisti in nacisti.Ista primerjava velja za Miloševića in njegove četnike.Zato Haaške kazni niso previsoke,nekatere pa je tako ali drugače kaznovala narava.
jurgelj
16. 04. 2011 09.10
Pri prebiranju nekaterih komentarjev me je zalilo salva smeha....vsak navija za svoje....zdaj pa nekaj hrvatom in to mlajšim ki se imajo za tako zavestne borce v vojnah ampak sodeloval pa niso v nobeni vojni ker so maloprej odvrgli plenice ....eni omenjajo tudi vojno v Sloveniji...ja dragi hrvati zakaj ste pa pustili čez svoje ozemlje krdelo vojske....kdo je pa začel vojno v Sloveniji...morda Slovenci???? Za vojno na balkanu so krivi vsi vpleteni vsak zase...po tolkih letih je škoda obsojat male liderje....tist taglavn se že itak obračajo v zemlji....vse te kar jih je pa še ostalo pa vržit med rajo pa naj jim ona sodi.......
Adiiiii
16. 04. 2011 08.45
Če nekdo izvaja vojne zločine, še ne pomeni, da mu ni treba sodit, zgolj zato ker se drugim ki jih izvajajo ne sodi! In ja seveda ogromno zahodnim voditeljem bi se moglo sodit pa se jim ne, ker so njihove države prevplivne, premočne, to je velik problem! Problem je tudi, da se še zdaj ni obsodilo ogromno Srbov, ki so jih izvajali, pa tudi mnogo Hrvatov še ni bilo obsojenih...
Viki83
16. 04. 2011 08.30
Sve se vrača sve se plača. !!!
exaglikojot
16. 04. 2011 08.09
@Zecko 15.04.2011, 23:11: Gotovina je dobil preveč, kar je res je res. Kar se pa tiče ostalega tvojega natolcevanja, pa prosim raje bodi tiho, ker kot prvo, tudi ti si grel tukaj, ko je bila doli vojna, ker to, da si hrvaškega rodu, še ne pomeni, da si enako trpel kot nekdo iz Vukovarja, Dubrovnika, Karlovca, Zadra, Osijeka, itd.. kot drugo, ne omenjaj slovenskih bojev za osamosvojitev, ker to, da je na hrvaškem divjala vojna 4 leta je izrecno krivda hrvaške politike. Če bi obveljal sporazum, ki ga je takratni obrambni minister Špegelj dosegel s Slovenijo, bi se boji končali 1991, najkasneje 1992. In z dosti manj žrtvami.
vetlan
16. 04. 2011 07.58
MOSSAD001, HAAG je zakon? Če je to res, potem naj obsodi NATO in v prvi vrsti ZDA za raketiranje civilnega prebivalstva širom celega sveta.
MOSSAD001
16. 04. 2011 07.39
Hag je ZAKON!! Gotovina ZLOČINEC!! Sanader HEROJ !!
MOSSAD001
16. 04. 2011 07.30
NE POMEMBNO !!
Marcel Korošec
16. 04. 2011 07.05
hcaine816.04.2011, 01:053 Haha, obleka in bele superge! Pa naj se še kdo pritožuje, zakaj obstajajo zafrkancije na ta račun! Ha ha so ga sam poledal in so rekli takle pa res ne more bit nič kriv !
vetlan
16. 04. 2011 06.39
alduri 16.04.2011, 00:59 Sej ni važno kaj si misli evropa Pa še res je. Mogoče narobe razmišljam, vendar bi morali zapreti za vse večne čase une, ki so izkoristili našo naivnost, povzročili razpad Juge, kar je pripeljalo do pokola, kolonizacije s strani svetovnega kapitala in revščine, ki jo zdaj imamo.
dodgy
16. 04. 2011 03.02
nevem kaj je tukaj spornega v kninu so bili v večini srbi, katere so hrvati pregnali
konj666
16. 04. 2011 01.51
da bi biu strahopetec nebi bežalo na stotine tisoč srbou iz cro.vi pa u naši lepi sloveniji izigravate heroje pejdi med protestnike pa biuše vojake pa reci kej tazga če upaš maš dve tri urce vožnje
zimbabwe
16. 04. 2011 01.49
ČE so krivi,potem je izrečena kazen premila.Kot poveljujoči vsekakor morajo prevzeti odgovornost za to ,kar se je na terenu dogajalo.Če bi v tistem momentu,ko se je kakšen zločin dogodil takoj poiskali in sankcijonirali neposredno upletene osebe v posamične zločine ,tega sojenja sploh ne bi bilo.Drugače pa je že prav neukusno ,kako croaška spet iz sebe dela žrtev in jamra kako jih noben ne mara.