Tujina

FOTO in VIDEO: Opozorilo prebivalcem Kalifornije: Pripravite torbe, prihaja še silovitejše neurje

Los Angeles, 20. 02. 2017 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav še niso odpravili posledic zadnjega močnega neurja, ki je poplavilo ceste in zahtevalo najmanj pet življenj, se prebivalci Kalifornije že pripravljajo na novo, še silovitejše neurje. Oblasti prebivalce, ki se vračajo v svoje domove, pozivajo, naj bodo pripravljeni na takojšnjo evakuacijo.

Po letih suše se v Kaliforniji v zadnjem mesecu vrstijo nevihte z močnimi padavinami in vetrom.
Po letih suše se v Kaliforniji v zadnjem mesecu vrstijo nevihte z močnimi padavinami in vetrom. FOTO: AP

Na jugu Kalifornije še vedno odpravljajo posledice zadnjega izjemno močnega neurja, v katerem je umrlo najmanj pet ljudi. Številne ceste so bile poplavljene, ponekod je voda povzročila vdor cestišča, evakuirati so morali več kot 100 domov, več kot 80 tisoč gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike. A tamkajšnji prebivalci se že pripravljajo na novo nevihto, ki naj bi bila še večja in silovitejša.

Deževni oblaki se bodo raztezali na več kot 1600 kilometrih, pričakovati je močne padavine, ki jih bodo spremljali vetrovi, je za USA Today povedal meteorolog Jim Andrews. Neurje naj bi vztrajalo vse do torka.

'Pripravite torbe'

Oblasti so prebivalce ob reki San Joaquin, ki se počasi vračajo v svoje domove po zadnji nevihti, pozvali, naj "imajo ob sebi torbo in bodo pripravljeni, da morajo znova zapustiti domove". Reka je namreč dosegla kritično višino in bi ob naslednjem neurju lahko poplavljala. Prav tako so v pripravljenosti tudi prebivalci v bližini jezera Oroville, kjer je sicer gladina vode nekoliko upadla, a bi po zadnjih napovedih z novimi padavinami lahko znova narasla in tako znova ogrožala številna naselja.

Zaradi zadnje nevihte so ameriške železnice Amtrak odpovedale prevoze na južnem in centralnem delu obale, na mednarodnem letališču v Los Angelesu pa so čez vikend odpovedali ali preložili več kot 300 letov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neurje, ki je povzročilo precejšnjo škodo, je zahtevalo tudi najmanj pet življenj, večinoma voznikov, ki so se znašli na poplavljenih cestah. V Los Angelesu je moški umrl zaradi električnega udara, ko je na njegov avtomobil padlo drevo, ki je s seboj potegnilo električne kable. Nek voznik v Victorvillu pa je umrl, ko je njegov avtomobil odnesla voda.

Kalifornijo je sicer v zadnjih letih pestila huda suša. Čeprav je po letih suše dež dobrodošel, pa so te neusmiljene nevihte zelo utrujajoče, pravi Robb Mayberry iz kalifornijskega Urada za reševalne službe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
20. 02. 2017 19.56
+2
to je posledica liberalnega kapitalizma. Jezovi in le teh ni malo, so bili zgrajeni s strani države večinoma še v prvi polovici 20. stoletja, nekaj je še starejših. nato so bili privatizirani. da privatizirani. in kaj to pomeni? da so vrli liberalni kapitalisti zadeve od države odkupili in jih tržili, v vzdrževanje pa nič vlagali, saj jih družben sistem liberalnega kapitalizma sili v investiranje ne pa v vzdrževanje, ki je mimogrede strošek. vršila so se le kozmetična popravila. in sedaj je na tisoče jezov in zajeti pripravljenih da zalije ZDA. največ je tega ravno v kaliforniji. mimogrede protesti tam so hitro potihnili, ko jim je Trump obljubil prekinitev pomoči iz državnih rezerv. kalifornija sama ne zmore stroškov sanacije jezov. še ena zgodba so železnice. stanje je primerno z 19. stoletjem. z malo muke lahko najdete statistiko nesrečnih izteritev vlakov za pretekla leta in smrtnih nesreč pri tem. da! živel kapitalizem
flojdi
20. 02. 2017 17.36
+1
./ vsak zDolgočasenež bi potreboval samo eno podobno izkušnjo. / da bi (PO)Gledal in na Svet in na Življenje vsaj čisto malček drugače
mikkki
20. 02. 2017 15.53
+1
Un pa kr ribe lovi na pomolu :D
LuckyBastardo
20. 02. 2017 12.03
+6
Ubogi ljudje, ni hujšega če moraš zapustiti svoj dom. Sem doživel to in nikomer ne privoščim, kdor pa to doživlja pa sočustvujem z njim.
dostojevski II
20. 02. 2017 13.04
+3
Več kot deset milijonov ljudi je moralo zapustiti domove, ko so se pred šestimi leti v najbolj demokratični državi na svetu odločili, da v Sirijo izvozijo demokracijo, svobodo in blaginjo. Ubogi ljudje ! Ko so se podali na več tisoč km dolgo pot so jih pričakali traktoristi in bodeča žica.
nikhrast
20. 02. 2017 15.09
+1
dosty, prav imaš, kaj bi učili folk svobodo, demokracijo..., naj se kuhajo v svoji diktaturi.
SkokecPokec
20. 02. 2017 11.15
+4
Pod Obamo suša. Pod Trumpom pa dežja obilo, da bo vse segnilo...
hotchilipoper
20. 02. 2017 14.29
Ni za to kriv Trump,ampak še zmeraj Obama,ker je on dovolil poizkuse na geoinženiringu
nikhrast
20. 02. 2017 15.07
Pa kdaj ni imela Kalifornija problemov, suša, dež, potresi, požari...
pazigledam
20. 02. 2017 17.04
-1
Zdaj pa so dobili še katastrofo za predsednika, tako, da bodo poplavjani še dolgo po njegovi zgodovini! Žalostno!