Tujina

Opozorilo iz vesolja: Voda za vse, vsi za vodo!

Montreal, 10. 10. 2009 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Klovn milijarder je z mednarodne vesoljske postaje vodil televizijsko-spletni šov, v katerem je opozarjal na vse hujše pomanjkanje pitne vode. Sodelovale so tudi filmske in glasbene zvezde.

Guy Laliberte
Guy Laliberte FOTO: Reuters

Ustanovitelj slavnega kanadskega cirkusa Cirque du Soleil, kanadski milijarder Guy Laliberte, je z Mednarodne vesoljske postaje moderiral globalni televizijsko-spletni spektakel, v katerem je nabor mednarodnih zvezdnikov v 14 mestih po svetu opozarjal na vse večje pomanjkanje pitne vode na številnih delih planeta.

Laliberte je namreč ustanovitelj fundacije OneDrop, katere namen je dvigati raven globalne ozaveščenosti glede problematike pomanjkanja pitne vode na številnih delih sveta.

Tudi Al Gore je opozoril na probleme, ki jih dela človek

Dveurni šov je bil zasnovan okrog pripovedi, ki jo je posebej za to priložnost napisal večkrat nagrajeni pisatelj iz frankofonske kanadske province Quebec Jann Martel, od koder prihaja tudi Laliberte. Pripoved opisuje pogovor med Soncem, Luno in kapljico vode, kar je bila asociacija na naziv že omenjene fundacije OneDrop.

Na začetku oddaje je nekdanji ameriški podpredsednik in Nobelov nagrajenec za mir Al Gore predstavil posnetke in fotografije, s katerimi je želel opozoriti na številne grožnje vodi in različnim ekosistemom, ki jih prinašajo podnebne spremembe in njihove katastrofalne posledice, kot so vse pogostejše poplave, suše in taljenje ledenikov.

Kot že neštetokrat je Gore tudi tokrat pozval h globalnemu ukrepanju za rešitev podnebne krize in "ohranitvi lepote in primernosti za življenje našega planeta".

Lila Downs
Lila Downs FOTO: Reuters

Oddaja se je nato preselila v največje mesto v Quebecu in kulturno najbolj živahno kanadsko velemesto Montreal, kjer sta Martel, ki sicer piše v angleškem jeziku, in kanadska astronavtka Julie Payette v francoščini in angleščini prebrala začetek omenjene Martelove zgodbe. Istočasno pa so akrobati Cirque du Soleila skupaj s pevko indijanskega rodu Elisapie Isaac uprizorili točko, ki je temeljila na običajih kanadskih staroselcev.

Iz več mest sodelovale tudi zvezde

V naslednji uri in pol je nato sledilo še 13 vklopov iz mest, kot so Johannesburg, Rio de Janeiro, Pariz, Ciudad de Mexico, New York, Moskva, Sydney, Bombaj (Mumbai), Osaka, Marakeš in Las Vegas. Med drugim so se v tem delu s svojimi pozivi za boljše ravnanje z vodo zvrstili zvezdniki, kot so Salma Hayek, Peter Gabriel, Shakira, Gilberto Gil, avstralska sopranistka Tiffany Speight in zvezda moskovskega Bolšoj Teatra Nikolaj Ciskaridze.

Gilberto Gil
Gilberto Gil FOTO: Reuters

Vklope zvezdnikov je spremljalo branje Martelove zgodbe v različnih svetovnih jezikih in plesni ter akrobatski nastopi, na zaslonu pa so se pojavljali slavni izreki, kot je "Voda ni nujna za življenje, voda je življenje!" francoskega pilota in pisatelja Antoina de Saint-Exuperyja.

Laliberte je iz breztežnostnega prostora, v katerem je med drugim lebdel rdeči klovnski nosek, nato opravil pogovor s pevcem irske skupine U2 Bonom, med katerim je dejal, da Zemlja iz vesolja izgleda izjemno, a zelo krhko, šov pa je zaključil z besedami "voda za vse, vsi za vodo".

Laliberte je bil v kanadskih medijih deležen tudi številnih kritik, saj so mu očitali, da bi lahko 35 milijonov dolarjev, kolikor je stal spektakel, veliko bolj smotrno porabil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

justime
10. 10. 2009 16.53
vsi se spravljajo na narod ko si veliki industrijalci ne glede iz katere države mislijo-lej te budale- in nekaznovano z raznim podmazevanjem politikov itd... 100krat več svinjajo po planetu.
haaaahahahaha
10. 10. 2009 16.41
Kaj hočjo spet teli cepci .Najprej nas nategujejo z neko prašičerejo , zdej ni več vode , jutr ne bo več sonca al kaj, n a vsak način nam hočjo napovedat konec. Če se že grejo neke zaskrbljene ljudi , nej dajo raje te svoje poscane milijone za študijo kako iz 500 ton člveškega dreka neredit pitno vodo .
Gospod-Bog
10. 10. 2009 16.22
@bnam 2707, EJ KAKŠEN ČAS!!?!!! PO ENI URI NAJ BI NASINI STROKOVNJAKI VEDELI, ALI SO SLEDI VODE, ALI NE! IN PO DVEH URAH BI SE LAHKO ZGANILI IN OBJAVILI REZULTATE, KER TAKŠNE ZADEVE SE MORAJO OBJAVLJATI JAVNO IN NE NEKAJ SKRIVATI, TAKO, KOT PONAVADI!! IN ZDAJ JE 29 UR OD TEGA POSKUSA!! KAJ MISLIŠ, DA BOM JAZ ČAKAL DVA DNEVA, DA BO KDO NAPISAL, ČE JE VODA ALI NE?? JAZ ČAKAM INFORMACIJE, ČE JE VODA ALI NI, KER, ČE JE, SE BOM DANES POSKUSIL IZSTRELITI NA LUNO... SAMO NE VEM, ČE BO POGON TAKO DOLGO IZDRŽAL, TAKO, DA HUDDIČ. BOG SI GA VEDI, KAJ BO!
Rok Pirc 1
10. 10. 2009 16.10
najbolj na qeac pa mi še gre ta Bono, ko se nekaj ven meče za vse
Rok Pirc 1
10. 10. 2009 16.09
@Audy: hja ne, čist tako je kot si napisal. Kar nekaj...
Audy
10. 10. 2009 15.50
To je sama propaganda, širiti strah pred pomankanjem vode, zato da pridobi na ceni in jo nam nazaj prodajajo po 1000x višji ceni. A za čistilne in razsoljevanje ni še noben slišal??
llon
10. 10. 2009 14.44
s temu navjo nč pomagal :/ ljudje morjo samo do tega spoznanja pridt ....do tega bo pa pršlo ka bo že prepozn
mrhovinar
10. 10. 2009 14.44
@bnam 2707 neki je voda, neki je pa čisti H20
RED_line
10. 10. 2009 14.43
naredili so samo en smrdljiv koncert ki ne bo pomagal nobenemu. res ql
Jezek_TT_015
10. 10. 2009 14.32
Spet se neki duvajo brezveze ...
bnam 2707
10. 10. 2009 14.28
Za vodo moramo poskrbeti na Zemlji in ne na Luni!Dokler bo prevladal interes kapitala toliko časa bo ogrožena Zemlja in njeno prebivalstvo skupaj z živalimi,ki pa v nobenem pogledu niso odgovorne za stanje kakršno je. Če je na Luni voda pa bo pokazal čas.Zagotovo je pa res,če tudi bi jo našli,ta voda nikoli ne bo enakovredna tej na Zemlji..Luna nima svoje atmosfere in tam ne dežuje.Voda lahko obstaja iz povsem drugačnih razlogov.Moje mnenje.
Gospod-Bog
10. 10. 2009 14.14
Gospod-Bog
10. 10. 2009 14.13
rezultati naj bi bili znani v eni uri, zdaj je preteklo več kot 24 ur! kje so rezultati, božjo repo!
Gospod-Bog
10. 10. 2009 14.13
kaj zdaj, ali že vedo ali je na luni voda ali ne?