Tujina

Opozicija: Nobelovi nagrajenki se je uspelo prebiti v parlament

Jangon, 01. 04. 2012 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mjanmarska opozicija je po zaprtju volišč po državi sporočila, da se je njihova voditeljica Aung San Su Kji prebila v parlament. Če bodo njeno izvolitev potrdile tudi mjanmarske oblasti, bo to mejnik v zgodovini te azijske države.

Aung San Su Kji
Aung San Su Kji FOTO: Reuters

Končni uradni izidi nadomestnih volitev 45 poslancev parlamenta v Mjanmaru bodo znani v nekaj dneh, opozicija pa je po zaprtju volišč sporočila, da se je med poslance prebila opozicijska voditeljica Aung San Su Kji. Kot je sporočila opozicijska Narodna liga za demokracijo (NLD), je Aung San Su Kji po neuradnih podatkih v svojem okrožju prejela 65 odstotkov glasov.

Če bodo izvolitev Nobelove nagrajenke za mir potrdile tudi mjanmarske oblasti, bo to  pomemben mejnik v zgodovini te azijske države, ki jo je skoraj pol stoletja vodila vojaška hunta.

66-letna Su Kjijeva, ki so jo oblasti novembra 2010 po 15 letih izpustile iz hišnega pripora, je tokrat kandidirala na volitvah prvič v svoji politični karieri. Za 45 sedežev v 664-članskem parlamentu, ki so ostali prazni po lanskem oblikovanju nove vlade, se je poleg nje potegovalo še 44 članov njene NLD. Za poslanske sedeže se je sicer potegovalo skupaj 160 kandidatov iz 17 strank.

Mjanmarska opozicija je opozorila na prirejene glasovnice, ki so jih zasledili po vsej državi.
Mjanmarska opozicija je opozorila na prirejene glasovnice, ki so jih zasledili po vsej državi. FOTO: Reuters

NLD je sicer bojkotirala parlamentarne volitve novembra 2010, češ da niso pravične, zaradi česar je bila v skladu s tedanjim zakonom izbrisana iz registra strank. Nove mjanmarske oblasti pod vodstvom predsednika Thein Seina pa so v začetku decembra lani dale zeleno luč za ponovno registracijo NLD, tako da so njeni predstavniki lahko kandidirali na tokratnih volitvah.

Na današnjih volitvah je 6,8 milijona državljanov Mjanmara izbiralo le 45 poslancev, tako da NLD v nobenem primeru ne more ogroziti večine, ki jo ima vladajoča stranka.

Mjanmarska opozicija je sicer danes opozorila na prirejene glasovnice, ki so jih zasledili po vsej državi. Na volilnih lističih je okence pred imenom Aung San Su Kji premazano z voskom, ki ga je moč kasneje odstraniti. Po navedbah tiskovnega predstavnika NLD se je stranka zaradi prirejenih glasovnic že pritožila osrednji volilni komisiji.

Za vlado v Najpjidav je sicer zelo pomembno, da bodo volitve v očeh mednarodne skupnosti potekale svobodno in pravično. Evropska unija bo namreč prihodnji mesec odločala o ukinitvi sankcij proti Mjanmaru, odločitev pa je odvisna ravno od poteka nadomestnih volitev.

Mednarodna skupnost je proti Mjanmaru v zadnjih dveh desetletjih uvedla ostre sankcije zaradi kršitev človekovih pravic. Vojaška hunta je državo vodila od leta 1962 do volitev leta 2010, ko je oblast prevzela vojski naklonjena Stranka unije solidarnosti in razvoja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikiz123
01. 04. 2012 23.13
Prekmurje Slovenija
01. 04. 2012 16.18
15 let je bila zaprta pa ji izgleda še ni dovolj. Nekateri ne vejo odnehati. Jo bodo še enkrat zaprli naj samo malo bolj odpre usta.
goliinbosi
01. 04. 2012 15.14
+1
Za preboj v slovenski parlament, pa naše ženske ne rabijo biti Nobelove nagrajenke. Ker stranka PS vzame vse, kar leze, skače in gre....
jest504
01. 04. 2012 14.56
+0
A je to prvoaprilska šala! :D hahaah
keramicar2
01. 04. 2012 15.49
+2
tisto kar je v našem parlamentu in nasploh v vladi ,bolj deluje na neslano šalo.
rekapaka
01. 04. 2012 14.40
+8
Prelepa azijska država, kjer te pričaka napis v hotelski recepciji:( Če najdeš katerega človeka brez nasmeha, podari mu enega od svojih ), si zasluži demokratično ureditev. Iskrena čestika Aung San Su Kji za izvolitev v parlament. Ti čudoviti ljudje si zaslužijo svobodo!