Tujina

Kraljeva poroka: Aretirali več kot 20 ljudi

London, 28. 04. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Williama in Kate bo na dan poroke varovala kraljeva varnostna služba, odgovornost za varovanje celotnega dogodka pa nosi policija. Ta je že aretirala več kot 20 ljudi, ki naj bi sodelovali v pripravah akcij zoper kraljevo družino.

Princa Williama in njegovo izbranko bo varovala kraljeva varnostna služba SO14.
Princa Williama in njegovo izbranko bo varovala kraljeva varnostna služba SO14. FOTO: Reuters
Predviden potek poročnega dneva

9.30 V Westminstrsko opatijo bodo začeli prihajati prvi gostje.

11.15 Princ William bo v družbi brata Harryja prišel v Westminstrsko opatijo.

11.51 Kate se bo v družbi očeta Michaela iz hotela Goring odpravila proti opatiji.

12.00 Začel se bo poročni obred.

13.00 Princ William in Kate Middleton bosta postala mož in žena.

13.15 Par se bo s kočijo odpravil proti Buckinghamski palači.

14.25 Princ William in Kate bosta z balkona Buckinghamske palače pozdravila množico.

20.00 Začelo se bo večerno slavje.

O kraljevi poroki se govori kot o eni največjih varnostnih operacij, kar jih je Velika Britanija kadar koli videla. V prvi vrsti bo seveda treba poskrbeti za varnost kraljevega para. Tako Williama kot Kate bodo varovali po štirje varnostniki iz vrst kraljeve varnostne služne SO14, nekaj pa se jih bo pomešalo tudi med množico, ki se bo zbrala na ulicah Londona. Poroke se bodo udeležili tudi številni pomembneži, za njihovo varnost pa bo skrbelo okoli 70 do 80 varovalnih skupin.

Najbolj zahtevna naloga – varovanje celotnega dogodka in ogromne množice, ki se ga bo udeležila – pa je padla na pleča policije. Okoli 5000 policistov bo skrbelo, da bo poroka zares varen in radosten dogodek, v času poroke pa bodo ulice Londona z mestnih streh varovali tudi ostrostrelci. Načelnik Bob Broadhurst je dejal, da njegova ekipa ne bo oklevala in bo za zagotavljanje varnosti uporabila tudi takšne ukrepe, ki se jim ponavadi izogiba. "Delali bomo tako, da bomo zanesljivo vedeli, ali kdo na dan poroke načrtuje napad," je dejal Broadhurst.

Pristojni se namreč zavedajo, da ob takšnem dogodku, kot je kraljeva poroka, vedno obstaja možnost terorističnega napada. Pogoji so idealni – velika množica ljudi na enem mestu, številni pomembneži in svetovno odmeven dogodek. Največjo nevarnost naj bi predstavljale irske in islamistične skrajne skupine, medtem ko ne gre zlahka jemati niti anarhističnih skupin in na stotine posameznikov, ki imajo duševne težave in so v preteklosti že zalezovali člane kraljeve družine.

A policija zagotavlja, da je dobro pripravljena. Okoli 60 že znanim prestopnikom, ki bi lahko predstavljali grožnjo, je policija na dan poroke prepovedala vstop v središče mesta.

Danes prijeli že več kot 20 ljudi

Westminstrska opatija: Policisti z moškim, ki nasprotuje kraljevi družini.
Westminstrska opatija: Policisti z moškim, ki nasprotuje kraljevi družini. FOTO: Reuters

Prav tako so danes že prijeli več kot 20 ljudi, za katere sumijo, da so sodelovali v načrtovanju akcij, s katerimi bi ogrozili oziroma motili poroko. Kljub temu so predstavniki policije sporočili, da ne obstaja posebna teroristična grožnja. Po neuradnih podatkih naj bi policisti aretacije izvajali v skvotih oziroma nezakonito naseljenih stavbah, kjer se zbirajo in živijo anarho-levičarski aktivisti.

Okolico poročne poti so že večkrat pregledali, da bi se prepričali, da ni nikjer skrito kakšno eksplozivno telo. "Policisti so izurjeni in pozorni. Preiščejo vse točke, kjer bi lahko kdo kaj skril," je dejal policist Ian Fairman, ki nadzoruje preiskovalne ekipe.

Preprečiti bodo skušali kakršne koli incidente

Dobro pripravljenost policije je pohvalil tudi župan Londona Boris Johnson. "Ljudem lahko zagotovim, da so policisti pripravljeni, da uporabijo vsa sredstva, da zagotovijo normalen potek kraljeve poroke in da pri tem ne bomo imeli nikakršnih incidentov," je dejal.

Britanci se namreč še kako spomnijo lanskega decembra, ko je med protesti v Londonu nekaj protestnikov napadlo vozilo, v katerem sta bila princ Charles in njegova žena Camilla. Napadalci so na rolls-roycu omenjenega para razbili okno in vozilo umazali z barvo. Charles in njegova soproga sicer v incidentu nista utrpela nikakršnih poškodb, ostal pa je grenak priokus.

Decembra lani so med protesti nekateri posamezniki napadli vozilo, v katerem sta bila princ Charles in njegova žena Camilla. Kate se bo do Westminstrske opatije pripeljala s tem istim avtomobilom.
Decembra lani so med protesti nekateri posamezniki napadli vozilo, v katerem sta bila princ Charles in njegova žena Camilla. Kate se bo do Westminstrske opatije pripeljala s tem istim avtomobilom. FOTO:

Astronomsko visoki stroški

Poroko princa Williama in Kate Middleton boste V ŽIVO v petek, 29. aprila, lahko spremljali tudi na POP BRIO in naši spletni strani 24ur.com.

Grenak priokus pa ima tudi vodstvo policije, in sicer zaradi stroškov, ki jih varovanje dogodka prinaša. Stroške varovanja, ki ga opravlja policija, namreč ne nosi kraljeva družina, pač pa država, to pa pomeni, da gredo sredstva iz policijskega proračuna.

Celotno varovanje naj bi stalo slabih 23 milijonov, takšen znesek pa se na policijskem proračunu še kako pozna. "Ceno" poročnega dneva je sicer dvignila poteza premierja Davida Camerona. Ta je namreč poročni dan razglasil za državni praznik, kar pomeni, da ima večina Britancev dela prost dan. Tisti, ki na ta dan morajo delati, kot so denimo policisti, reševalci, gasilci in uslužbenci v javnem prometu, pa običajno za delo na praznik dobijo dodatno, ponavadi kar dvojno plačilo.

Londonska metropolitanska policija, ki mora stroške varovanja kriti, je britansko notranje ministrstvo prosila za pomoč. "David Cameron je razglasil praznik. Denar, ki ga potrebujemo za varovanje, bo prišel iz našega proračuna, za katerega je Cameron že napovedal, da ga bo zmanjšal," je dejal vodja metropolitanske policije Peter Smyth. "Cameron je sprejel odločitev. Naj zanjo tudi plača," je dodal.

Preberite še: Kako se Velika Britanija pripravlja na poroko stoletja?

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picajzel
29. 04. 2011 08.01
Zadnji čas, da se poroči, ker se mu že nakazuje pleša!!!!
dejkometod
29. 04. 2011 07.06
Večkrat sem bil v Britaniji. Verjamem da je pestro danes tam. Čas je za spremembe. Bodočima poročencema želim vse dobro , zdravje, mir, ljubezen.
hotchilipoper
29. 04. 2011 06.25
Zapret morajo vse pijančke,tako kot so jih pri nas,ko je pršo Titej na obisk v Slovenijo
zombie 1
29. 04. 2011 06.22
bolano!!!!na katerikoli slo program dam je govora samo še o tem kot da nas pa to res zanima!!!le kaj bomo imeli od tega!!! :P
JEZKE-BLOKIRAT
29. 04. 2011 02.12
POROKA KOT POROKA SAMO DA MA TIP DNAR PA SE PRESERAVA
adamadam
29. 04. 2011 02.07
Kruha in iger....
mastaflash
29. 04. 2011 01.59
kr častite "modro" kri, od zadej vas pa nat... vsi po vrsti...VI jim omogočate tako življenje in folkloro, zaradi VAS se vse to dogaja...ce na slavje nebi bilo nobenega, bi se ze zdavnaj pobrali v grajske kleti...tko pa...
crnkamn
29. 04. 2011 01.51
Platon23: Sramota kako mediji napihujejo to poroko! Prvih 15 min poročil se govori o poroki! Dobr si to povedal, jest sm tud opazu zadnje cajte da je nasih televizijah vse vec tric traca.
Platon23
29. 04. 2011 01.38
Sramota kako mediji napihujejo to poroko! Prvih 15 min poročil se govori o poroki! Kakšna pa je ta poroka kaj pa so plemiči? Zakaj so oni kralji? Ljudje malo se te stvari uprašajte!!! Zakaj jih forsirajo po medijih? Malo se pozanimajte kje vse je prisotna "modra" kri in iz kje izvira ne živite v naivnosti! Odprite že te lene oči 1x! No lahko povem da jaz nebom eden od teh 2 milijard sicer ne vem kje jim podatek o takem št. gledalcev kdor bo to gledal je navadna medijska ovčica
Platon23
29. 04. 2011 01.35
321.29.04.2011, 01:02-2 vsi tisti ki mate tok prot tej poroki ste jima lepo fouž, ker živite v navadni bedi (govorim o duševni bedi) Ti živiš v bedi ker se ukvarjaš s to poroko!
Wolfera
29. 04. 2011 01.02
vsi tisti ki mate tok prot tej poroki ste jima lepo fouž, ker živite v navadni bedi (govorim o duševni bedi)
kinezimonstrumi
29. 04. 2011 00.49
alan ford je zakoooooon
.eu.
29. 04. 2011 00.31
Bratje in sestre dol mi visi za to poroko in ljubim slovenijo. fukušima pa libija madol jim visi važen da se oni grejo denar kako so ga nakradli
Bourne
28. 04. 2011 23.34
jutri nasmeski in bliskavice, pojutrisnjem pa krozniki v zid
tetejec
28. 04. 2011 23.30
AVBIKS, kod prvo bereš morda stripe, pa tudi če bi bral stripe, nebi delal toliko slovničnih napak. Kod drugo, umakni znak MB, ker delaš sramoto celemu Mariboru, ne samo tvojim bljižnjim, za katere upam, da niso na tvojem nivoju. In tretjič, lahko se kje srečava, sem iz Maribora, pa te bližje pogledam, ker mislim ,da imaš telesno okvaro, sorazmerno velik jezik, napram ostalemu telesu in predvsem si zelo zakompleksan, saj je tvoj besedni zaklad prisoten le na postih, za katerimi se pa skriva škratek. Prosim tudi ostale komentatorje, če bi bili tako velikodušni in bi ti pomagali, saj te verjetno razumejo, da nisi sam kriv. L.P.
povemvsem
28. 04. 2011 23.27
Monarhi so vsi od prvega do zadnjega v krvnem sorodstvu še iz časa Sumercev.Poročajo in oplojujejo se izključno med saeboj.V tisočih letih je njihova radicija (predvsem zaradi skokov čez plot) izmuznila iz okvira kjer je bila mnoga leta varovana.Tako mora biti tudi z sedanjo nevesto.Ona zagotovo ni neka navadna podeželska deklica,za katero se je zainteresiral nadebudni kraljevič.Njegova babica nikoli ne bi dovolila,da se po njenih palačah sprehaja rdečakrvno dekle.Modra kri namreč pomeni da je njihova kri bazirana na bakru in ne na železu kot je pri običajnih ljudeh.sicer to ne pomeni da imajo dobesedno modro kri,modrikasta pa bi postala,če bi dlje časa bila izpostavljena na zraku zaradi oksidacije,ker je razmerje med vsbnostjo bakra in železa krepko v prid prvemu.Zato se jih naziva tudi "modrokrvni.Na sumerskih ploščicah menda piše,da so z genetskim inžiniringom dobili človeško podobo,med tem ko je njihov metabolizem prvotni.
_deklina
28. 04. 2011 23.24
novaland
28. 04. 2011 23.22
Matic Mqss: kolikor mi je znano so v razvoju precej pred nami. Kljub temu da so staromodni pri nas pa nas je vse prevečkrat sram lastne zgodovine in običajev. Pa bi morali biti presneto ponosni.
belo
28. 04. 2011 23.22
Komaj čakam da mine ta cirkus...non stop samo o tem...kot da je to najpomemnejša stvar na svetu ...
DonMiltonFriedman
28. 04. 2011 23.18
Mislil sem, da so le angleži tako zaostali da so obsedeni z nekimi totalnimi dolgočasneži aka Royal family. Očitno smo tut slovenci, pa koga boli briga za kraljevo družino, ki od svojga nastanka ni videla razvoja in se še vedno držijo nekih srednjeveških pravil...