Tujina

Na Tajskem trenutno le peščica slovenskih turistov

Bangkok, 29. 04. 2010 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekatere tuje turistične agencije so zaradi nasilja na Tajskem začele odpovedovati potovanja v tajska letovišča. Kako pa je s tem pri nas? Protestniki prosijo EU, naj v državo pošlje svoje opazovalce.

V redakciji 24ur.com smo poklicali sedem slovenskih turističnih agencij. Trenutno so na Tajskem le turisti, ki so odpotovali s Kompasom. Druge agencije namreč v tem času izletov na Tajsko niso organizirale. Mišo Mravljevič s Kompasa nam je povedal, da je trenutno na Tajskem skupina okoli 20 turistov. Ti niso v bližini nemirnih žarišč in zato tudi niso ogroženi. Predstavnik agencije nam je zatrdil, da razmere v državi pozorno spremljajo in bodo, če bo to potrebno, tudi ustrezno ukrepali, sicer pa naj bi se slovenski potniki v domovino vrnili že čez dva dni.

Tajska policija
Tajska policija FOTO: Reuters

Novinarka Pop ina Ota Roš, ki je trenutno na Tajskem, je za 24UR OB ENIH dejala, da je prestolnica kljub protestom polna turistov. So pa previdni in ne zahajajo na mesta, kjer se zbirajo vojaki in protestniki. "Ti so v zadnjih dneh na nekatere ceste postavili barikade iz bambusovih palic in gum, zato so zaprti nekateri trgovski centri, restavracije in celo hoteli. Čeprav so spopadi omejeni le na določen, torej finančni del mesta, se večina turistov v Bangkoku ne zadržuje dolgo in raje potuje v druge dele države,“ je dejala in dodala, da tamkajšnje oblasti opozarjajo, da se lahko protesti razširijo po vsej državi. "Pravkar sem se vrnila s severa države, kjer so razmere mirne, prav tako naj bi bilo tudi drugod po Tajski. Težavna je za zdaj le prestolnica,“ je dejala novinarka.

Govorili smo tudi s predstavniki drugih agencij, ki pa trenutno na Tajskem nimajo nobenih gostov. Na agenciji Palma so povedali, da izlete na Tajsko organizirajo nekako do maja, nato pa so tamkajšnje vremenske razmere manj ugodne, zato izlete na Tajsko ponujajo v zimskem času. Podobno so nam povedali tudi v agenciji Mondial, kjer nove izlete na Tajsko organizirajo septembra. Seveda bodo do takrat spremljali razmere v državi in svoje aktivnosti v tej državi primerno prilagodili. Podobno so povedali tudi v agenciji Oskar, kjer prihodnje izlete na Tajsko načrtujejo v drugi polovici letošnjega leta.

Nemški TUI odpovedal izlete

Nemška agencija TUI je že pred tremi dnevi svoje stranke obvestila, da bodo do nadaljnjega zaradi razmer na Tajskem odpovedali vse izlete v to državo. Na svoji spletni strani so zapisali, da trenutno letališče v Bangkoku deluje brez težav, prav tako pa nasilje, ki divja predvsem v Bangkoku in na severu države, ni przadelo priljubljenih turističih destinacij na jugu.

Previdnost priporoča tudi slovensko zunanje ministrstvo

Razmere na Tajskem spremlja tudi slovensko zunanje ministrstvo, ki trenutno odsvetuje potovanja v določene dela države. Ugotavljajo, da je promet na letališču v Bangkoku neoviran, pri tem pa opozarjajo, da v okolici prestolnice prihaja do nemirov. Hkrati dodajajo, da je mogoče nemire pričakovati tudi v prihodnje, lahko bi prišlo do blokad pomembnejših prometnih povezav in ostrejših ukrepov. Potovanja, ki niso nujna, odsvetujejo v ali skozi južne province Pattani, Yala, Narathiwat in Songkhla in na območju ob meji s Kambodžo.

Protestniki prosijo EU, naj pošlje opazovalce

Tajski protestniki pa so danes v svoji prošnji, ki so jo predali veleposlaniku EU na Tajskem Davidu Lipmanu, zaprosili, da EU v državo pošlje svoje opazovalce. Dodali so, da bi le tako lahko preprečili vojaško posredovanje proti opozicijskim protestnikom. Država je namreč na robu državljanske vojne, saj rumenosrajčniki, podporniki vlade, pozivajo vojsko, policijo in oblasti, naj ostro ukrepajo zoper rdečesrajčnike. Če je treba, tudi z orožjem.

Pomoč ranjenemu vojaku
Pomoč ranjenemu vojaku FOTO: Reuters

"Pozivamo vas, da kot priznana mednarodna organizacija odpošljete strokovnjake, ki bi opazovali ravnanje vlade," so protestniki zapisali v pismu EU. Ob tem so posvarili, da bi v nasprotnem primeru lahko prišlo do prelivanja krvi.

Demonstranti, ki od premierja Abhisita Vejjajive zahtevajo razpis predčasnih volitev, kljub prepovedi zbiranja od začetka aprila zasedajo poslovno četrt v Bangkoku.

Privrženci strmoglavljenega premierja Taksina Šinavatre v Bangkoku protestirajo že od 12. marca, pri tem pa je večkrat izbruhnilo nasilje, ki je skupno zahtevalo 27 smrtnih žrtev. 10. aprila je v spopadih umrlo 25 ljudi, več kot 800 je bilo ranjenih, pred tednom dni je napad z granatami zahteval smrtno žrtev, okoli 80 ljudi je bilo ranjenih. V sredinih spopadih med protestniki in policijo pa je umrl policist. Na ulicah Bangkoka je umrl tudi snemalec tiskovne agencije Reuters. Kdo ga je ustrelil, ni znano.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
30. 04. 2010 07.19
Najlepse je na Karibih.
B23
29. 04. 2010 20.09
Sweet_Cocaine franz88 Sem bil večkrat na Tajskem,tudi ko so bila zaprta letališča;nikoli ni bilo panike. Ima pa Tajska mnogo za ponuditi ,ne samo seks. Tako lahko razmišlja samo nekdo ,ki je od morja videl le hrvaško in je prepričan ,da je najlepše na svetu.
franz1988
29. 04. 2010 19.42
Počitnikujejo naši pedofili in par porivačev.
Sweet_Cocaine
29. 04. 2010 19.19
Za te sexturiste se ni treba bati, vecja moznost je, da se okuzijo z HIV, kot pa da se jim kaj drugega zgodi.
BACK4MORE
29. 04. 2010 16.31
jest bi mogu zdej dol bit, .... :(((
rockorama
29. 04. 2010 16.03
Slovenskih turistov je tam dejansko 10x več. Če se lahko imenujemo turisti, saj imamo v lasti svoje nepremičnine...
vetrolov
29. 04. 2010 12.00
tudi mi potrebujemo EU institucije, ki bi bedele nad razsipnostjo in skorumpiranostjo naše vlade ! a glede na to, da so tam sprejeli celo plagiatorja in nesposobneža (razen za produciranje afer) cvikla, si kaj dobrega tudi od njih ne obetam .....