Tujina

Izidi volitev v Azerbajdžanu na pametnih telefonih znani že dan pred glasovanjem

Baku, 10. 10. 2013 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsedniške volitve v Azerbajdžanu, na katerih je že tretjič pričakovano zmagal Alijev, niso bile demokratične in so jih zaznamovale številne nepravilnosti, pravijo opazovalci. Še več, lastniki pametnih telefonov so za rezultate, ki so le malo odstopali od pravih, izvedeli že dan pred glasovanjem.

Alijev bo nastopil tretji zaporedni predsedniški mandat.
Alijev bo nastopil tretji zaporedni predsedniški mandat. FOTO: Reuters

Mednarodni opazovalci volitev v Azerbajdžanu so ocenili, da so volitve zaznamovale številne hude pomanjkljivosti in niso bile skladne z zavezo Azerbajdžana, da bodo pristne in demokratične.

"Volitve so spodkopale številne omejitve svobode izražanja, zborovanja in druženja," je v izjavi za javnost zapisala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Na volitvah je bil sicer že tretjič zapored izbran Ilham Alijev, ki je na čelu države že deset let, odkar je na položaju zamenjal očeta.

Opozicija je sicer že napovedala pritožbo na izide volitev zaradi domnevnih nepravilnosti. "Šli bomo na ustavno sodišče in zahtevali razveljavitev rezultatov," je povedal opozicijski predsedniški kandidat Džamil Hasanli. "Zbrali smo številne primere nepravilnosti pri glasovanju," je dejal. Po njegovih besedah naj bi številni volivci glasovali večkrat, v sam proces volitev pa naj bi se vpletla tudi policija. Azerbajdžanska volilna komisija pa je sporočila, da ni prejela nobene prijave kršitev.

Opozicija je tokrat enotno podprla Hasanlija.
Opozicija je tokrat enotno podprla Hasanlija. FOTO: Reuters

Na tokratnih volitvah je azerbajdžanska opozicija prvič združila svoje vrste in nastopala z enim kandidatom. 61-letni nekdanji poslanec Hasanli je bil visoko poražen, saj je 51-letni Alijev dobil skoraj 84 odstotkov glasov. Kandidaturo na volitvah pa mu je omogočil leta 2009 izvedeni referendum. Na prejšnjih volitvah leta 2008 je Alijev sicer dobil kar 89 odstotkov podpore.

Rezultati znani že dan pred volitvami

Številne človekoljubne organizacije sicer poročajo, da je bilo pred volitvami zaprtih več ljudi. Organizacije govorijo o več deset do več sto političnih zapornikih, oblasti pa to zanikajo in trdijo, da v državi ni nihče zaprt iz političnih razlogov. A organizacija Human Rights Watch poroča, da naj bi politične zapornike pred volitvami zapirali na podlagi "podtaknjenih obtožb o posedovanju drog".

Najbolj bizaren spodrsljaj tokratnih volitev pa si je privoščila kar volilna komisija. Ta je namreč po aplikaciji za mobilne telefone, namenjeni za spremljanje izidov volitev, še preden so volivci začeli glasovati, objavila izid volitev. Zmagovalec je bil seveda Alijev, ki naj bi dobil skoraj 73 odstotkov glasov, Hasanli pa naj bi dobil dobrih sedem odstotkov glasov.

Komisija je izide kmalu preklicala, ob tem pa sporočila, da je programer, ki je razvijal aplikacijo, pomotoma poslal izide volitev iz leta 2008. A ta razlaga je na precej trhlih nogah, saj so bili izidi objavljeni za kandidate tokratnih volitev.

Kaspijski državi, bogati z nafto in zemeljskim plinom, Alijev s trdo roko vlada že celo desetletje. Na oblast se je povzpel leta 2003 po očetovi smrti. Leta 2008 je bil znova izvoljen z 89-odstotno podporo na volitvah, ki pa jih zahodni opazovalci niso ocenili kot svobodne in poštene.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JuniorMafia
10. 10. 2013 20.22
+1
Ajde Amerika gremo na Azerbajdžan!!! Nafto MA, režim MA! Kot po naročilo ustreza po vašim kriterijam za napad! AJA UUUPPPS ta režim je vaš prijateljski oz. vaš satelit, jao kok sm neumen!
Shisui
10. 10. 2013 19.16
+2
Še ena država polna nafte, v katero bodo morali ameri uvoziti demokracijo :)