Tujina

Na prvi dan misije je bilo ubitih najmanj 15 ljudi

Homs, 27. 12. 2011 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./Ni.J./Reuters/STA
Komentarji
11

Na dan prihoda mednarodnih opazovalcev Arabske lige v Sirijo so sirske varnostne sile ubile najmanj 15 oseb, od tega najmanj šest v Homsu. Ulice mesta je sicer preplavilo več kot 70 tisoč protestnikov.

Na posnetkih, objavljenih na YouTubu, množice protestnikov vzklikajo in opazovalcem Arabska lige sporočajo: "Hočemo mednarodno zaščito."

V Homsu na zahodu Sirije, kjer je središče upora proti predsedniku Bašarju al Asadu, so se protestniki znova zbrali na trgih in ulicah. Sprva dvajsettisočglava množica se je čez dan močno okrepila, tako da se je popoldne proti središču mesta prebijalo kar 70 tisoč protestnikov, varnostne službe pa so jih poskušale ustaviti s solzivcem, navaja agencija Reuters.

Priče trdijo, da so varnostne sile tudi napadle protestnike. Ustaviti so jih poskušale tudi z naboji, je povedala domačinka Loubna. Videla je sedem ranjenih, več deset protestnikov so aretirali, drugi pa so bežali v bližnja poslopja. "Videl sem več ljudi, ki so jih ustrelili in zato sem zbežal," pa je povedala druga priča, Danielle Moussa, aktivist opozicije, ki je s svojo skupino poskušal s prizorišča odnesti trupla protestnikov.

Varnostne sile so danes po vsej državi ubile najmanj 15 ljudi. Najmanj šest ljudi je bilo ubitih v Homsu, poroča sirski observatorij za človekove pravice v Veliki Britaniji.

Poročajo tudi o napadu na plinovod v bližini Homsa. Sirska državna televizija je odgovornost pripisala terorističnim skupinam.

Zasedeno mesto je bilo priča najhujši brutalnosti osovraženega režima, ki pri obračunavanju s protestniki ne izbira sredstev. Uporniki v Homsu trdijo, da je vojska na protestnike streljala iz avtomatskega orožja in metala granate, pojavljajo se celo poročila, da je nadnje poslala ostrostrelce.

V Homsu se je na protestih zbralo okoli 20 tisoč ljudi. Fotografija je sicer nastala pred desetimi dnevi.
V Homsu se je na protestih zbralo okoli 20 tisoč ljudi. Fotografija je sicer nastala pred desetimi dnevi. FOTO: Reuters

Bodo opazovalci lahko delali?

Protestnike je, kot kaže, spodbudil prihod mednarodnih opazovalcev Arabske lige. Protestniki sicer sporočajo, da je včeraj v Homsu umrlo najmanj 33 ljudi, ko so vladne sile bombardirale dele mesta. Poročali so tudi, da so ponoči nehali z obstreljevanjem mesta in zgodaj zjutraj umaknili tanke iz mesta, preden so tja prispeli predstavniki opazovalcev Arabske lige.

Vodja Sirskega nacionalnega sveta (SNC) Burhan Ghaliun je v ponedeljek dejal, da je nekaj opazovalcev že v Homsu, da pa lahko gredo le, kamor jim dovolijo oblasti.

Potem ko so se predstavniki opazovalcev ob prihodu v državo pritoževali, da jim oblasti v Damasku otežujejo delo, danes pripovedujejo drugačno zgodbo. "Naši sirski bratje do zdaj sodelujejo zelo dobro in brez omejitev," je dejal vodja misije, sudanski general Mustafa Dabi. Povedal je, da bo za njihov prevoz sicer poskrbela vlada, da pa bodo vseeno lahko potovali, kamor bodo sami želeli. Obiskovati nameravajo bolnišnice, zapore in pripore, sirsko stran pa o svojih poteh obvestiti dovolj pozno, da ne bo časa za prikrivanje sledi. Poleg Homsa nameravajo posamezne skupine opazovalcev potovati še v Damask, Hamo in Idlib.

Delegacija Arabske lige se je po poročanju medijev že sešla z guvernerjem province Homs Gasanom Abdelom Alom. Vodja misije pa je sporočil, da zapušča Homs in je na poti v Damask. Ostali člani ekipe bodo ostali v Homsu. Mustafa Dabi je še povedal, da so se vse strani v mestu dobro odzvale na misijo.

Opazovalci naj bi skrbeli za spoštovanje dogovora, s katerim so za zdaj le na papirju ustavili prelivanje krvi. Oblasti so se z njim zavezale, da bodo odpoklicale vojsko iz stanovanjskih predelov mest, ustavile nasilje nad civilisti in izpustile ujetnike. To se ni zgodilo, nasprotno, od začetka novembra, ko je Bašar podpisal sporazum, se nasilje le še stopnjuje. Od marca, ko se je upor začel, je bilo po trditvah Združenih narodov ubitih že 5000 ljudi.

Glavna opozicijska skupina v Siriji, Sirski nacionalni svet (SNC), opozarja, da Arabska liga sama nalogi ne bo kos, zato je že pozvala Združene narode, naj pri zagotavljanju miru v Siriji prevzamejo odločnejšo in bolj aktivno vlogo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

European22
27. 12. 2011 16.35
+1
Drugče pa naj pokličejo Iran, oni se sedaj delajo glavne na BV, evropo pa naj pustijo na miru, da ne bomo spet na koncu okupatorji!
Platon23
27. 12. 2011 17.48
+1
Glavni na BV je Savdska Arabija! Ne vem s čim se Iran dela glavne????
European22
27. 12. 2011 18.55
Kako ne, saj se vmešavajo v arabski polotok čeprav tam niso, bahrain,... kdo pa je očital S.Arabiji da je na voljo bahraina poslala vojsko! Kaj misliš da se iran tisti regiji drži zase. Kdo misliš da je sprovociral libanonsko izraelsko vojno, Iran in nihče drug, vkljuučno z zalaganjem z raketam, zaradi katerega se je posledično začela tudi vojna! Uf da ne govorimo o ostalih skrajnežih na BV ki jih zalaga Iran vključno z muslimansko bratovščino!
Platon23
27. 12. 2011 19.47
Martian
27. 12. 2011 15.24
+3
jst sm z vami!
yarrick
27. 12. 2011 16.02
-2
Boš z njimi tudi ko bodo šle cene dobrin zaradi pomanjkanja gor? ko bo "nova" oblast v stilu egipta zatrla vse njihove želje po spremembah? upam ,da si tako trden v svojem stališču... LP
European22
27. 12. 2011 16.24
+2
Kašne dobrine pa so v siriji ki sm o jih deležni Slovenci?!? Drugače pa v egiptu še ni nove oblasti!
Martian
27. 12. 2011 17.24
-1
@Grim_reaper s kom sm jst oz. s kom bom,tebe čisto nič ne briga.Zatopi,da je v tej državi demokracija in jaz imam pravico do svojega mnenja!Ti izrazi svoje mnenje če hočeš,v moje mnenje pa se nimaš nič za vtikat. Lohk mi pa poveš,od kdaj je v egiptu nova vlada ki zatira želje po spremembah.Kot jst vem je naoblasti vojska,tako kot v času Mubaraka.
Platon23
27. 12. 2011 17.47
+0
V demokraciji ki jo tako vneto podpiraš se ma on pravico vtikati v tvoje mnenje:) bogi Marty še vedno misli da živi v demokraciji HAHAHA
European22
27. 12. 2011 18.57
Vsevedi Platon pa mi razloži kakšna politična uerditev je v sloveniji!!! V kolikor jst vem imamo volitve, imamo referendume, skratka živimo v Socialni demokraciji vsaj tako je bilo nazadnje! Če pa ti veš kaj drugega pa prosim napiši!
Platon23
27. 12. 2011 19.46
+2
kot prvo živiš v paramentarni demokraciji! kjer se sprejema večina v parlamentu in ne v državi! kot drugo si del EU po novem preberi si mogoče lizbonsko pogodbo! Je kdi izvoli Barosa Ali predsednika EU??? Morda veš da 70% zakonov ki se sprejmejo v Sloveniji prihajajo iz EU parlamenta? Morda veš da po sprejetju dopolnila k lizbonski pogodbi nas čaka ob "neunčikovitosti" prevzem politike s strani EU? morda pa res ne veš kje živiš in to dejstvo me še ne naredi vse vedega morda samo vem več stvari kot ti;)