Tujina

Opazovalci Arabske lige ostajajo v Siriji

Damask, 24. 01. 2012 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sirske oblasti se strinjajo, da opazovalci Arabske lige v državi ostanejo do 23. februarja. Krvavi spopadi pa se nadaljujejo. Umrlo je najmanj 60 ljudi.

Arabska Liga je svoje opazovalce v Sirijo napotila 26. decembra lani, da bi ugotovili, ali režim spoštuje zaveze o ustavitvi nasilja, umiku vojske iz mest, izpustitvi zapornikov in začetku pogajanj z opozicijo. Sirska opozicija zatrjuje, da se to ne dogaja.

Sirske oblasti so se odločile, da bodo podaljšale mandat opazovalcem Arabske lige v državi, poročajo tuji mediji. Misija se bo tako nadaljevala do 23. februarja. Tako so potrdile že sprejeto odločitev Arabske lige, da podaljša mandat opazovalcem v Siriji za mesec dni.

Arabska liga je danes zahtevala srečanje z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Munom v New Yorku, na katerem bi govorili o njenem načrtu za rešitev sirske krize, k pomoči pa želijo pozvati tudi Varnostni svet.

Sirski zunanji minister je sicer danes zavrnil poziv Arabske lige, naj sirski predsednik Bašar al Asad odstopi in omogoči oblikovanje vlade narodne enotnosti, češ da gre za očitno vmešavanje v sirske notranje zadeve.

Opazovalci Sveta za zalivsko sodelovanje odhajajo iz Sirije

Danes so se članice Sveta za zalivsko sodelovanje odločile za umik svojih opazovalcev iz Sirije. Svet sestavljajo naslednje članice: Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Kuvajt, Katar, Bahrajn in Oman. Omenjeni svet je Varnostni svet Združenih narodov pozval, naj sprejme vse potrebne ukrepe, s katerimi bi Sirijo prisilili v spoštovanje arabskega mirovnega načrta. V misiji je sodelovalo 55 njihovih opazovalcev.

Države so pojasnile, da so se za umik opazovalcev odločile zaradi nadaljevanja prelivanja krvi v Siriji in ubijanja nedolžnih.

Mesto Homs
Mesto Homs FOTO: Reuters

Sicer pa se krvavi boji v Siriji nadaljujejo. Danes je umrlo najmanj 60 ljudi, poročajo tuji mediji. Opazovalci poročajo, da so tudi sami v veliki nevarnosti. Sirske oblasti še naprej zatrjujejo, da se spopadajo s teroristi in zavračajo zahteve ljudi, da Bašar al Asad odstopi s predsedniškega položaja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1943
12. 02. 2012 18.23
Članice Sveta za zalivsko sodelovanje so demokratične države ,ali imajo opozicijo ?? Kako bi ravnale ,če bi ta hotela zlomiti njihovo vladavino ,za katero vemo kdo jo predstavlja ?????
upornik_007
24. 01. 2012 18.39
+2
spletno oko pokop demokracije da vas ni sram da to dajete gor!!!
platon26
24. 01. 2012 16.36
+5
No pa se bo počasi začel odvijat dolgo pričakovani film! POP mora še kak članek o Libiji kjer demokracija kar cveti odkar so jih rešili tirana! Sedaj se tisti ki so ga spravili iz položaja že čohajo po svojih brisačkah na glavi kje se je vse zalomilo hehehe