Tujina

Opazovalci Arabske lige zapuščajo Sirijo

Kairo/Damask/Carigrad, 28. 01. 2012 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi stopnjevanja nasilja se je Arabska liga odločila, da bo začasno ustavila opazovalno misijo v Siriji. 100 opazovalcev, toliko jih je trenutno v Siriji, bo sicer do nadaljnjega ostalo v hotelu v Damasku, ne bodo pa več opravljali svojih nalog.

Arabska liga se je zaradi porasta nasilja odločila za začasno ustavitev opazovalne misije v Siriji, je povedal neimenovani predstavnik te organizacije. Navedbe je kasneje potrdil tudi namestnik generalnega sekretarja lige Ahmed Ben Heli. Po njegovih besedah bo 100 opazovalcev, toliko jih je trenutno v Siriji, do nadaljnjega ostalo v hotelu v Damasku. Ne bodo pa več opravljali svojih nalog, saj so se tako odločile države članice Arabske lige.

Vodja opazovalne misije je v petek povedal, da se je v Siriji ta teden "močno" okrepilo nasilje, še posebej v mestih Homs, Hama in Idlib na severu in severozahodu države. Od torka naj bi umrlo najmanj 193 ljudi, večinoma civilistov.

Opazovalec Arabske lige fotografira dogajanje.
Opazovalec Arabske lige fotografira dogajanje. FOTO: Reuters

Spomnimo ...

165 opazovalcev Arabske lige je bilo napotenih v Sirijo 26. decembra lani, da bi ugotovili, ali režim spoštuje zaveze o ustavitvi nasilja, umiku vojske iz mest, izpustitvi zapornikov in začetku pogajanj z opozicijo. A, kot zatrjuje sirska opozicija, se to ne dogaja.

Ves čas so bili opazovalci deležni ostrih kritik sirske opozicije in aktivistov, da ne naredijo dovolj za ustavitev deset mesecev trajajočega nasilja nad protestniki, ki je po podatkih Združenih narodov zahtevalo že več kot 5400 življenj.

Varnostni svet ZN v petek zaradi nasprotovanja Rusije ni sprejel odločitve o zadnjem osnutku resolucije proti Siriji, ki ga je dal v obtok Maroko in katerega besedilo večinoma sledi priporočilom nedavne misije Arabske lige v Siriji. Ta od sirskega predsednika Bašarja al Asada zahteva odstop in predajo oblasti podpredsedniku, ta pa bi moral v dveh mesecih sestaviti vlado narodne enotnosti. To bi se moralo zgoditi v 15 dneh po sprejetju resolucije, sicer bi sledili nadaljnji ukrepi.

Pred Varnostni svet ZN naj bi v nedeljo stopili tudi predstavniki sirske opozicije. Kot je danes v Carigradu povedal eden od članov opozicijskega Sirskega nacionalnega sveta Samir Nešar, bodo ob tej priložnosti tudi zaprosili za zaščito ZN pred sirskim vladajočim režimom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
29. 01. 2012 10.01
+2
nas pripravljajo na to vojno 100 na uro, raje povejte da rotschildi, vladarji tega sveta, v siriji in iranu še nimajo centralnih bank, ker si želijo podredit finance po vsem svetu (nwo), zakaj se bo o tem začelo poročat, ko bo že prepozno? Tudi acto ste objavili, ker je bil pritisk javnosti prevelik, kajne? Lp
JezekTekaTeka26
28. 01. 2012 23.47
+2
Saj bo NATO uletu potem bodo imeli pa svobodo in demokracijo ...