Tujina

FOTO: Omran je zbudil pozornost vsega sveta, fotografij teh ranjenih otrok pa nihče ni opazil

Alep, 22. 08. 2016 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Posnetek malega Omrana iz obleganega sirskega mesta Alep je pretresel svet. Zdi se, kot da se je svetovna javnost šele zdaj začela zavedati, da v Siriji umirajo nedolžni otroci. A na družbenih omrežjih se vsak dan množijo fotografije sirskih otrok, ki jih rešujejo iz ruševin.

Omran Daqneesh je postal simbol trpljenja sirskih otrok.
Omran Daqneesh je postal simbol trpljenja sirskih otrok. FOTO: AP

Ko je svet obšel posnetek, na katerem si v šoku, brez solz in besed, briše kri z obraza, je mali Omran Daqneesh v hipu postal simbol trpljenja otrok v Siriji. Posnetek je pretresel svetovno javnost. 

Mnogi Sirci se ob tem sprašujejo, ali se svetovna javnost res doslej ni zavedala, da v spopadih v Siriji vsak dan trpijo in umirajo majhni otroci. In to že peto leto zapored.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je samo ta mesec na vzhodnem delu mesta umrlo že 100 otrok, na zahodnem delu mesta pa še 49 otrok. Otroci pa umirajo tudi na drugih bojiščih po Siriji, na vseh vpletenih straneh.

Omran je napad preživel, njegov 10-letni bratec Ali pa je v bolnišnici podlegel poškodbam. Omranova družina je živela v stavbi v Alepu, ki je bila tarča zračnega napada, domnevno sirskih oziroma ruskih sil. Rusija je sicer zanikala, da bi izvedla konkreten napad.

V četrtek, dan po napadu, v katerem je bil ranjen Omran, pa je provladna spletna stran objavila fotografijo ranjene deklice. Ranjena je bila v napadu, ki naj bi ga izvedli uporniki na zahodnem delu Alepa, ki je pod nadzorom vladnih sil. Toda uporniki nimajo zračnih sil, napadi pa so silovitejši na vzhodu mesta, ki ga nadzirajo uporniki in oblegajo sirsko/ruske vojaške sile.

Izguba vsakega življenja, predvsem ko gre za majhne otroke, pa je nedopustna. Številni prostovoljci, zdravniki in humanitarni delavci vsak dan opozarjajo na to. Tudi z objavo fotografij trpečih otrok. Tukaj je torej pet fotografij, pet zgodb, za katere svetovna javnost ne ve, a ki delijo usodo Omrana in njegove družine.

Ahmad Tadifi, 2 leti

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko so tega malčka pripeljali v bolnišnico, zdravniki niso vedeli, kdo je. Med reševanjem po sredinem napadu so namreč malega Ahmada Tadifija ločili od družine. To se pogosto zgodi v kaosu, ki vlada po vsakem zračnem napadu.

Dveletnik je utrpel hude poškodbe glave, dimelj ter desne roke in noge. Ko so ugotovili njegovo identiteto, so ga po operaciji prestavili na oddelek za intenzivno nego, kjer je bil že njegov oče. Toda, poškodbe so bile prehude in mali Ahmad je kljub operaciji po dveh dneh umrl.

Rana Hanoun, 7 mesecev

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Komaj 7 mesecev stara deklica Rana in njena sestra Rouwaida Hanoun sta bili ranjeni v istem zračnem napadu kot Omran. Bili sta torej dve od 12 otrok mlajših od 15 let, ki so jih oskrbeli v bolnišnici v Alepu po napadu.

Sestrici sta utrpeli rane od šrapnelov, k sreči pa so ju zdravniki pravočasno oskrbeli in sta bolnišnico zapustili že naslednji dan.

Aisel Hajar, 2 leti

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dveletno Aisel Hajar so v četrtek pripeljali v bolnišnico Al Quds, ker je imela poškodovano glavo in nogo. Zaradi fotografije, ki je obšla splet, so jo aktivisti poimenovali "Sirska Pepelka". Na fotografiji so namreč njene nogice v Mary Janes čeveljčkih in belih okrvavljenih nogavicah.

Amal in Hikmat Hayouk, 4 in 6 let

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sestrici Amal in Hikmat Hayouk sta utrpeli ureznine in modrice med zračnim napadom nad sosesko Sakhour v Alepu. Deklici so oskrbeli v istem času in v isti bolnišnici kot Omrana. Njune rane so bile k sreči razmeroma majhne.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni