Tujina

FOTO in VIDEO: Olimpijsko baklo spremljajo protestniki. Policisti zoper njih uporabili tudi solzivec in gumijaste naboje

Rio de Janeiro, 04. 08. 2016 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Olimpijski duh je v Riu malce sramežljiv: policija z nasiljem preganja protestnike, njihov gumijasti naboj pa je zadel in poškodoval celo deset let staro deklico. Tatovi ropajo po ulicah in olimpijski vasi, komarji so ob olimpijskem parku odkrili pravi raj in še in še.

Olimpijske igre bodo uradno odprli jutri in bolj kot se olimpijska bakla bliža Riu de Janeiru, ostrejši so protesti.

Zadnji spopad s policijo se je zgodil 20 kilometrov od Ria v Duque de Caizasu. Policisti so zoper množico uporabili solzivec in gumijaste naboje, slednji pa je zadel in poškodoval tudi desetletnico.

Prejšnji teden je nekaj protestnikov nadlegovalo nosilce bakle v Angra dos Reisu, za trenutek so celo ugasnili plamen. Celotno traso bakle sicer strogo varujejo varnostniki. Protestniki vzklikajo tudi slogane proti začasnemu predsedniku Brazilije Michelu Temerju

Organizacija iger marsikoga, predvsem revnejši sloj prebivalcev, močno moti. Tako so demonstracije v več delih mesta, slovenski novinarjih so jih imeli možnost videti tudi na letališču ob prihodu.

Pošteni prebivalci mesta opozarjajo na nepridiprave. Če hodiš s kamero ali kakšnim drugim vrednim predmetom, imaš malo možnosti, da se izogneš težavam. Čeprav je na vsakem koraku vojska ali policija.

Policija nad protestnike:

Ni več časa za izboljšave

Igre torej trkajo na vrata, razmere na olimpijskem prizorišču pa so še vedno neurejene oz. katastrofalne.

Veliko smo že poročali o športnikih, ki se pritožujejo nad razmerami v olimpijski vasi. Na zunaj deluje vse dokaj idilično, znotraj stavb pa vladajo izredne razmere. V notranjosti je namreč ogromno stvari še nedokončanih, tisto, kar pa so že storili, je opravljeno površno. Pritožbe reprezentanc se zato vrstijo. Od 18. julija je danska delegacija organizatorjem poslala kar 150 pritožb glede težav v njihovih 36 apartmajih v olimpijski vasi. "Zgradbe preprosto niso dokončane oziroma funkcionalne," je za televizijo TV 2 dejal športni direktor danske rokometne zveze Ulrik Wilbek.

Kaj pravijo predstavniki Slovenije?

"Takega stanja ni bilo še v nobeni olimpijski vasi," trdi selektor plavalne reprezentance Miha Potočnik, nad videnim je razočaran tudi trener namiznoteniškega igralca Borut Veren. "Tuš kabine puščajo, WC enostavno ne dela, v sobah so poplave, ker voda pušča iz zgornjih nadstropij. Tudi mobilne telefonske linije so katastrofa," pravi Veren.

Boljše razmere naj bi bile na tekmovališčih, čeprav tudi tam brez težav ne gre. "V olimpijski vasi komarjev praktično ni, kar pa ne velja za dvorano. Tam neprestano letijo okoli nas, res so nadležni," je glavno težavo v namiznoteniški dvorani izpostavil Bojan Tokić. Čeprav pravijo, da se je izboljšala čistoča vode, pa se s tem marsikdo ne strinja, med njima sta tudi slovenski jadralki Veronika Macarol in Tina Mrak.

Okoli olimpijskega parka in medijske vasi pustili oaze za komarje

Neurejena je tudi okolica olimpijskega parka, okoli katerega je veliko kanalov, potokov in zelenja, kar je raj za komarje. Podobno je tudi v okolici medijske vasi, ki je prav tako predmet pogovorov, predvsem novinarjev.

Za kaj računajo 250 dolarjev na noč?

Cene hrane in pijače so celo višje od pričakovanih.

Tudi pri novinarjih je namreč obilo pripomb in res se sliši neverjetno, da so prireditelji za sobo v medijski vasi računali 250 ameriških dolarjev na noč.

Tako draga soba ima zakonsko posteljo široko 140 centimetrov, in kopalnico, v kateri je treba na toplo vodo čakati deset minut, in v kateri ni ogledala, prav tako pa si lahko vesel, če ti pri uporabi prhe, ki nima niti zavese, kaj ne ostane v rokah. Znotraj medijske vasi je sicer bazen z ležalniki, a okolica je zanemarjena, z ene strani je pogled na manjšo favelo, obdano z gradbiščem.

Prijazni, a počasni

Ljudje, ki skrbjo za organizacijo, so sicer prijazni in ustrežljivi, a sila počasni, večina jih ima težave z razumevanjem v angleškem jeziku in težko pomagajo, čeprav so prostovoljci, ki so namenjeni prav pomoči.

Kaj pa varnost?

Varnost v olimpijski vasi je doživela nov udarec. Danski športniki so razkrili, da so jim tatovi pobrali mobilne telefone, oblačila in še nekaj malenkosti, celo rjuhe. Organizatorji so se za nevšečnost že opravičili.

V petek so avstralski delegaciji med požarno vajo nepridipravi izmaknili prenosni računalnik, šefica avstralske delegacije Kitty Chiller pa je zatrdila, da je videla tri gasilce, ki so ukradli avstralske reprezentančne majice. "Ko sem prišla na polovico evakuacije, sem videla tri gasilce, ki so imeli naše majice. Mislila sem, da so komu pomagali in so jim jih dali. Ampak kot kaže, ni šlo za slednje. Ne vemo, koliko majic je izginilo, in da, to je zaskrbljujoče," je povedala Chillerjeva. Po tem incidentu so organizatorji poudarili, da so povečali varnost. A očitno ne dovolj, saj so zdaj tatovi okradli Dance.

Že pred incidentom z Avstralci so tudi Kitajci obelodanili, da so bili žrtve tatov.

Na športnike ne prežijo le tatovi in komarji, temveč tudi ...

Pred olimpijskimi igrami so kot največjo nevarnost izpostavljali komarje, prenašalce virusa zika. Domnevno so zaradi teh svoj nastop odpovedali številni vrhunski golfisti. A komarji znajo biti še najmanjša težava.

Na golfiste namreč ob olimpijskem igrišču prežijo tudi druge živali, ki znajo ugrizniti. Med temi so najbolj "zastrašujoči" kajmani, ob golfskem igrišču v Riu pa je moč videti tudi velike glodavce kapibare, opice, lenivce, sove, občasno tudi udave ...

Vse to bo v naslednjih dveh tednih spremljalo golfiste in golfistke na 72 olimpijskih luknjah. Igralci so sicer vajeni krokodilov s turnirjev na Floridi, a v Riu z znaki opozarjajo gledalce in igralce, naj bodo previdni ob divjih živalih, ki se znajdejo na igrišču. Posebej ob kajmanih.

Mark Johnson, direktor mednarodne agronomije pri združenju PGA in vodja vzdrževalcev olimpijskih zelenic, pa ni prav nič zaskrbljen zaradi kajmanov, živečih v jezerih blizu lukenj številka 2, 3, 5 in devet. Po njegovih floridskih standardih so kajmani relativno plašni in na plan pridejo le ponoči. "Zrastejo največ do 1,5 metra. Hej, na mojem dvorišču imam 3,5-metrske aligatorje," pravi Johnson.

Za varnost bodo skrbeli posebni strokovnjaki za ravnanje z živalmi, če bo katera izmed njih zašla na ali ob igrišče, jo bodo ujeli in preselili v bližnji narodni park.

Olimpijsko igrišče so zgradili v močvirnati laguni Marapendi. Ocenjujejo, da tam živi 263 vrst živali, odkar so zgradili igrišče, pred tem jih je bilo 118. Razširilo se je tudi rastlinstvo, saj niso smeli uporabljati kemičnih snovi za odstranitev plevela ali žuželk.

Sicer pa bolj kot na krokodile vzdrževalci opozarjajo na kapibare, največje glodavce na svetu. Ti kot pes velike živali, težke do 70 kilogramov, bodo grizle travo, posebej urejeno za golf, peščene pasti pa zavzemajo, kot da so njihove. "Ponoči lahko prežvečijo veliko trave. Ob igrišču jih je med 30 in 40, ampak nekako sobivamo," poudarja Johnson.

Živalski raznovrstnosti ob igrišču svoje dodajo tudi različne kače, vključno z udavi, ptice, opice pa živijo na akažujevih drevesih blizu 12. luknje. Tam ter ob 11. in 9. luknji so tudi družine sov.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bema1201
05. 08. 2016 12.39
Koliko je dobil olimpijski komite podkupnine da so olimpijske igre v Braziliji, verjetno ne malo.
AjdeMiPopuši
04. 08. 2016 16.59
-3
Kdaj bo Slovenija gostila OI?
Slovenec007
04. 08. 2016 16.09
+5
Če bi bile OI v Afganistanu, bi bilo bolj varno kot v Riu.
Bofur
04. 08. 2016 15.59
+5
teh olimpijskih iger ne bi smelo biti. ne vem zakaj Rio, če pa je v Braziliji, nekoliko južneje, veliko primernejših mest, kot je denimo Florianopolis, zvezna država Rio Grande del Sul. MOK, olimpijskega komiteja, nikoli ne bom razumel. že Argentina, Urugvaj ali Čile bi bili primernejši, če so že hoteli olimpijske igre pripraviti v Južni Ameriki.
bb5a
04. 08. 2016 15.05
+7
Kup nadopingiranih preplačanih športnikov se gre OI sred revežev in svinjarije... Res ne vem kdo še spremlja takšne in podobne prireditve, ki so odvisne predvsem od tega kako dober doping imaš s seboj in koliko steroidov si pojedel med letom in te ni nihče dobil...
sloeuro
04. 08. 2016 14.56
+1
Vsi se žgražate nad Brazilijo. Pri nas je pa vse v najlepšem redu? Tukaj v Sloveniji nihče ne protestira in so očitno vsi zadovoljni. Brazilci zaradi korupcije trumoma skačejo po cestah in protestirajo tukaj pa se lahko zgodi dobesedno karkoli pa bodo vsi še vedno lepo doma gledali TV in se zgražali na Brazilijo.
korintos23
04. 08. 2016 14.35
+6
A potem v Braziliji nimajo pripravljenosti v službi kot je to pri nas? Virant jo je uvedel in še niso imeli časa da jo poradirajo!
korintos23
04. 08. 2016 14.26
+3
Rusija in Jugoslavija, dve najbolj trdi komunistični državi, in jima je uspelo olimpijske igre izpeljati, kako to da v Brazilili, v pobožni in kapitalistični državi to, gre bolj kak tak?
CrazyMachines
04. 08. 2016 14.16
+7
Še Stephen King ne bi znal sestavit takšne grozljivke to kar počnemo po svetu...prirejamo vojne, načrtno uničujemo določene civilizacije po svetu, prirejamo "kao športne prireditve" po svetu kjer je beda in siromaštvo...dejansko ustvarjamo po svetu okolje, ki je tempirano za samouničenje človeštva...siromaštvo zatiramo, bogat in pokvarjen lobij pa podpiramo, ki je itq za nas nedosegljiv oz. nastavljen za tiste, ki tolčejo po nas in so glavni krivci za vso to bedo, kakršno danes poznamo...nič dobrega se nam ne piše v prihodnje!!!
mr.wu
04. 08. 2016 14.46
+1
DonDonDan
04. 08. 2016 14.06
+0
Kot je bilo že zapisano na 24-kur, pa tut jest sem napisal, pa mi je admin zbrisal, v Braziliji bojo vodni športi "čofotanje v dreku in fekalijah" !!!
korintos23
04. 08. 2016 14.06
+1
A ni pred leti neka komunistična Juga imela neke zimske olimpijade? Tam je tudi tako škripalo?
DonDonDan
04. 08. 2016 14.08
-1
Ne, tam pa je Franko dobil medaljo ! Lahko bi si zapomnil ! Je pa baje Kirk Douglas šel na čevape v Sarajevo, pa so mu jih 10 kratno zaračunali, pa je poklical policijo in so vse uredili, hehehe!
mr.wu
04. 08. 2016 14.09
+2
Pri nam je bilo "kruha i igara", tam pa kruha ni, pa jih igre tudi ne zanimajo...imajo čisto prav
korintos23
04. 08. 2016 14.11
+0
čizma, tebe ni sram da si živel v gnili Jugi?
DonDonDan
04. 08. 2016 14.26
+1
Mene nima biti za kaj sram! Postavljaš napačna vprašanja !!!
korintos23
04. 08. 2016 14.34
+3
Kak te ne, vsi smo nekam dogurali ti pa si forumaš postal! Hihihi
hotka
04. 08. 2016 13.50
+1
Tole bo pravi polom............
korintos23
04. 08. 2016 13.47
+1
Me prav zanima kdaj bo pri nas delavstvo, obična raja, popenila in malo prevetrila tiste v JU kateri imajo tako velike plače in še dodatke za pripravljenost!
DonDonDan
04. 08. 2016 14.27
+0
Nikol, ker je to domena vladajočega režima, ne delavstva, ki je tudi žrtev tega režima !!!!
korintos23
04. 08. 2016 13.39
+0
Jaz pa mislim da bodo toti profi športniki, s po par milijoni v žepu, totim siromakom malo pomagali, da si vsaj hrano in stanovanje poplačajo!?!
nevica
04. 08. 2016 13.22
+3
Upam, da bodo vsi tekmovalci, ko pridejo domov testirani na zika virus, da ga ne ne bi slučjno spolno prenašali, ker so že našli tak primer. To bi pravzaprav morale narediti vse države, sicer bo komarček kmalu doma po celi EVropi.
korintos23
04. 08. 2016 13.37
+4
nevica, a se misliš ukvarjati s kakim totim športnikom ali športnico? hahaha
mariomandzukic
04. 08. 2016 13.21
+7
brazilija je dobila mundijal in olimpijske igre zato,kr so v velikem turisticnem deficitu.nekdaj ena najbol turisticnih drzav na svetu,je danes po vecini bol ko ne prazna.morje zlo umazano,kar se najboljse vidi na copacabani,kjer na plazi mrgoli ljudi(domacih),v vodo pa si razn tu pa tam ksnga surferja nihce ne upa,zraven tega je vecina brazilskih mest postalo zlo nevarnih za turiste.na karnevalu v riju je vsako leto za 10% manj tujih gostov in to je glavni razlog zakaj so dobili organizacijo teh dveh najvecjih sportnih dogotkov na svetu,ampak dvomim da jim bo to kaj pomagalo.umazano morje in kriminal sta vzela svoj davek in tezko si bojo opomogli.
Transformerji
04. 08. 2016 13.11
+2
Priznam, da spremljam vse novice, ki se tičejo te olimpiade. Tako mi nikoli ne bo jasno, zakaj je bila izbrana Brazilija - so jim hoteli pomagati ali jim dokazati, da niso sposobni, ne kot politiki , kot tudi njen podrejen politični sistem. V to pa spada čisto vse !
Transformerji
04. 08. 2016 13.15
.... samo kruha in igre jim dajte....... očitno imajo samo še igre in plese.....
nevica
04. 08. 2016 13.22
+1
Sedaj pa tudi jaz ne razumem zakaj Brazilija?!
zeleleni
04. 08. 2016 13.24
MIGLA
04. 08. 2016 13.03
+0
vsak dan komentarji o stanju v tujih deželah trenutno je napad na brazilijo doma pa imamo največje sra--nje, slovenija nikakva v vseh pogledih
JApajaDAja
04. 08. 2016 13.39
+3
Heretik1
04. 08. 2016 12.58
+13
Rusi se vsem skupaj lahko samo smejijo, sploh po nadvse uspešnih olimpijskih igrah v Sočiju!
zeleleni
04. 08. 2016 13.24
-5
korintos23
04. 08. 2016 12.37
+15
V Braziliji ni bilo komunizma, pa njih je pa potem cerkev tako daleč spravila?
hondica
04. 08. 2016 12.44
-1
pop greznica
04. 08. 2016 12.58
+3
Brazilijo je tako daleč spravila Friedmanova neoliberalna politika v 70 in 80-ih. To pri nas Nsi s Pezdirjem na čelu ponuja kot neka novega
Heretik1
04. 08. 2016 12.58
+11
Če bi Brazilija imela Janšo, bi pokradel še tisto, kar jim je ostalo.
zeleleni
04. 08. 2016 13.25
+5