Tujina

FOTO in VIDEO: Slovenci na Floridi: Imamo hrano, vodo, sveče in agregat. Ob poplavah bomo pomagali s čolni

Miami, 09. 09. 2017 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/B.G.
Komentarji
195

Na Floridi so izvedli eno najbolj množičnih evakuacij v zgodovini zvezne države, in sicer so odredili evakuacijo kar 6,3 milijona ljudi. Številni so se kljub temu odločili ostati, med njimi tudi nekaj Slovencev. "Dobro smo pripravljeni," pravijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na Floridi tudi Slovenci, o evakuaciji ne razmišljajo
    01:52
    Iz 24UR: Na Floridi tudi Slovenci, o evakuaciji ne razmišljajo
  • ANIMACIJA: Tako bo orkan Irma v nedeljo dosegel Florido
    00:29
    ANIMACIJA: Tako bo orkan Irma v nedeljo dosegel Florido
  • Uničenje na Svetem Martinu
    00:50
    Uničenje na Svetem Martinu
  • Iz 24UR: Evakuacija na Floridi
    02:20
    Iz 24UR: Evakuacija na Floridi

Potem, ko je orkan Irma povsem opustošil nekatere karibske otoke in s kategorijo pet udaril ob obalo Kube, bo v nedeljo dosegel tudi Florido. Kar približno 6,3 milijona prebivalcem, kar je dobra četrtina populacije, so ukazali evakuacijo. ''Zmanjkuje nam časa. Če ste v območju evakuacije, morate oditi zdaj,'' je dejal guverner Floride Rick Scott. ''Vaše domove lahko znova zgradimo, vašega življenja ne,'' je dodal. Tistim, ki nameravajo ostati, je dejal, da tvegajo življenja: "Bežite, sicer tega morda ne boste preživeli." Številni so se kljub opozorilom odločili ostati, med njimi tudi nekateri Slovenci, ki bivajo na Floridi. 

Med tistimi, ki domov ne bodo zapustili, sta tudi Slovenca Žiga Novak in Silvester Subotnjički. Pravita, da sta dobro pripravljena.
Med tistimi, ki domov ne bodo zapustili, sta tudi Slovenca Žiga Novak in Silvester Subotnjički. Pravita, da sta dobro pripravljena. FOTO: POP TV

Slovenca na Floridi: Umaknili se ne bomo, če bodo poplave, bomo pomagali drugim

Kar nekaj Slovencev, ki živijo na Floridi, namerava kljub opozorilom ostati doma. Tisti, ki so se zato odločili, so se založili z vodo in hrano, agregati in baterijami, ulice pa so ta trenutek že bolj ali manj prazne, pravijo. Žiga Novak, eden od Slovencev, ki biva na Floridi, je za oddajo 24UR povedal, da bodo ujmo prestali doma. “Nekako smo vsi doma, zabarikadirani in spremljamo novice, kaj se dogaja in predvsem kaj se bo zgodilo,” pravi in dodaja, da čuti rahel strah, a da se je zadnji teden dobro pripravil. “Ker je to moj prvi orkan, sem blazno pretiraval. Vode imam nekje med 60 in 70 litri.” Enako je s hrano: “Večinoma gre za hrano v konzervi, septično hrana, ki zdrži v primeru, da zgubimo elektriko in odpove hladilnik,” je dejal.

Doživel že 11 orkanov, hude ure bodo prestali skupaj

Nekoliko več izkušenj z orkani ima Silvester Subotnjički, ki v ZDA živi že 20 let. V tem času je doživel 11 orkanov. “Živim pet kilometrov od morja, evakuacija pa je bila določena za območja do tri kilometre od morja. Smo dobro založeni s hrano, vodo, imamo sveče in agregat, če pride do izpada elektrike.” Kot je še pojasnil, se ne bodo umaknili, hude ure pa bo prebil v družbi še osmih drugih Slovencev. Poleg vseh zalog hrane in vode so zaščitili tudi vsa okna. “Tukaj sicer piha že zelo močno, valovi so narasli.” Dodal je še, da so pripravljeni tudi pomagati ostalim v primeru poplav, saj da imajo pripravljene čolne.

Orkan Irma
Orkan Irma FOTO: NOAA
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napete razmere, pred črpalkami dolge vrste, prepiri

Na Floridi so razmere napete. Ljudje so razgrabili vse, kar je bilo na prodaj v trgovinah, pred bencinskimi črpalkami so dolge vrste, posamezniki pa v prepirih včasih obračunajo tudi s strelnim orožjem. Ljudje upoštevajo ukaz o evakuaciji in avtocesti 95 ter 75 sta nabito polni proti severu, pri čemer vožnja od Miamija do Atlante, ki običajno traja pet ur, zdaj vzame do 12 ur.

V notranjosti Floride tudi odpirajo zavetišča za pričakovan naval beguncev, na otočju Keys in na zahodni obali juga Floride pa pričakujejo, da bo Irma povzročila od dva do štiri metra visoke valove.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Južno Florido je orkan pete stopnje nazadnje razdejal leta 1992, ko je orkan Andrew zahteval 40 smrtnih žrtev in povzročil za 26 milijard dolarjev gmotne škode. V državi so nato uvedli ostrejše gradbene zakone, poslopja naj bi bila zdaj odpornejša.

Krepi se tudi orkan Jose, Katja prizadela Mehiko

Orkan Jose je že četrte stopnje in dosega hitrosti do 240 km/h. Njegova pot je podobna, kot jo je ubrala Irma. Orkana bosta postala najmočnejša orkana, ki sta nastala na Atlantiku v istem času. 

Orkan Katja, ki pa je k sreči ostal prve kategorije, je kopno dosegel v mehiškem zalivu v zvezni državi Veracruz. Orkan je že oslabel in so ga pristojni prekategorizirali v tropsko nevihto. 

Kje je Irma že pustošila? 

Po najnovejših podatkih je orkan Irma terjal najmanj 24 življenj. Devet ljudi je umrlo, še sedem jih pogrešajo na francoskem delu otoka Sveti Martin in otoku Sveti Bartolomej. Dve smrtni žrtvi so potrdili na nizozemskem delu otoka Sveti Martin. Francoske oblasti so sporočile, da je na otoku šest od desetih hiš povsem uničenih. 

Francoske, britanske in nizozemske oblasti so na svoja prekomorska območja že poslale pomoč, med njimi vojne ladje in letala s hrano, vodo in tudi enotami, ki bodo vzpostavljale red. 

Podobno hudo je tudi na otoku Barbuda, na katerem je uničeno praktično vse. Premier Antigve in Barbude Gaston Browne je ocenil, da bo obnova stala nekaj manj kot 100 milijonov evrov. Na otoku, kjer živi približno 2000 ljudi, so potrdili eno smrtno žrtev.

Ena oseba je umrla na Angvili. Na Portoriku je svoje domove zapustilo okoli 6000 prebivalcev, vsaj trije ljudje so umrli. O ogromni škodi poročajo tudi z britanskih in ameriških Deviških otokov. Na ameriškem delu so potrdili štiri smrtne žrtve. 
Irma je bičala tudi Haiti in Dominikansko republiko, a k sreči za seboj ni pustila toliko škode, kot so sprva pričakovali. 
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dipe
10. 09. 2017 19.31
+2
Prvi Indijanec na Floridi je biuŠtajerc
flojdi
10. 09. 2017 15.33
.spominjam se sorodnice , ki je bila pred x leti na izletu v miamiju. po ujmi so imeli , je povedala ,pred vrati bungolova parkiran" lep čolniček"....precej velik
Uporabnik113089
10. 09. 2017 14.03
+4
Leta 1991 med vojno v Bosni je na vojnih območjih prebivalo 2.200 Slovencev. Slovenski novinarji se nikoli niso spomnili teh revežev. Na Floridi zapiha malce močnejši veter, pa takoj objavljate junaške štorije o parih Slovencih, ki bodo "branili svoje domove do bridkega konca"...... Ljudem je treba pomagati. Naj jim obrambno ministrstvo pošlje par čelad in zaščitnih mask, če že nismo sposobni poslati Pilatuse da evakuirajo naše državljane na varno...
Frane Šajn
10. 09. 2017 11.52
+5
Ne privoščim malemu človeku tega kar doživlja je pa po eni strani tudi prav , da to Ameriško prenapihnjenost spomni, , da se ne da tega nakradenega ali prisleparjenega ali čistega denarja ne da jesti in kako so majhni ko narava pokaže svojo moč. Pa vse eno ta nadutež od Trampa ne bi podpisal Pariškega sporazuma. Bog pomagaj svetu kjer je edini bog dobiček in izkoriščanje. Pa kako malo je potrebnega , da smo lahko samo ljudje v pravem pomenu te besede.
nikhrast
10. 09. 2017 14.16
-1
Nehaj biti primitiven, vidim da brez dobička lahko preživi samo folk v Sloveniji.
M_teorija
10. 09. 2017 14.23
+5
Paradoks je, da ga ni podpisal zaradi posledičnega poslabšanja gospodarstva, medtem, pa samo en orkan naredi za 130milijard škode!?
celjan2
10. 09. 2017 09.05
+4
ja. res je lepo živeti na Floridi. vsako leto vsaj en ciklon, poleti vročina in vlaga. Kriminal, nasilje, če čofneš v kak obcestni kanal tvegaš, da te popapcajo aligatorji ali pa useka kakšna kača. ob vseh teh dobrotah se sedaj še hvalijo da imajo vsega dovolj. Sveče., pitno vodo, haha.a tukaj ne pomagajo aplikacije kot npr Govoreči Tom in taka sranja.
Frane Šajn
10. 09. 2017 11.54
+3
Le kam jo bo stisnil od tam sedaj Joc Pečečnik na stari stadion v Bežigrad očitno!
nikhrast
10. 09. 2017 14.20
+1
Na Floridi preživimo zimo, kar v redu, takrat ni orkanov...., samo za božič ob šestih zvečer 28*C, pa že tema, kratki dnevi, beach patrola že zapira plažo.
Ka pa mislis
09. 09. 2017 21.38
-6
Boli me k za rednexe kavboje in jenkije
nikhrast
10. 09. 2017 14.21
+0
Kaj pa ostali, na Floridi ima čez milijon Kanadčanov svoje nepremičnine, tam preživijo zimo.
trumpet2018
09. 09. 2017 21.12
+9
24 ur pa niti besede o skupinski civilni tožbi (več 1000 ljudi) kjer bodo preko bivše javne tožilke, zdaj odvetnice Joni Turner tožili CNN zaradi spodbujanja nasija v povezavi z antifo, zaradi kreiranja izmišljenih člankov, fake newsa, demoniziranja Trumpovih privržencev, ki jih obkladajo z naciji in rasisti, Trumpa pa primerjajo s Hitlerjem in ga označujejo za nacija. Tudi nekaj naših medijev bi si zaslužilo podobno tožbo, zato ker manipulirajo s slovenskim narodom in mu lažejo vsakodnevno, zaradi lažnih novic in spreobračanja resnice......24 ur antife nikoli sploh ne omeni, potem si pa drznejo druge zmerjati s fejk newsom. Aroganca brez primere.Ko jim poveš resnico, te pa blokirajo in pošljejo svoje primitivne, podivjane trole v napad.
trumpet2018
09. 09. 2017 21.36
+5
naši levaki so zelo podobni praznoglavi igralki Jennifer Lawrence, ki je izjavila da so orkani božja kazen za teksačane, ker so volili za Trumpa. Liberalni Holivud je na meji norosti, na srećo je v Holivudu še nekaj igralcev, ki še premorejo nekaj zdrave pameti (Jon Voight, Bruce Willis, Kirstie Alley, Zoe Saldana (film varuhi galaksije,film Avatar itd)......
BildiTheEmperor
09. 09. 2017 21.56
+2
Frane Šajn
10. 09. 2017 11.56
+0
Regica in kamel troblja kako sta vidva lepo usmerjena pa to ni res kako lahko in vdano prenašata desni povodec na vratu.
Frane Šajn
10. 09. 2017 11.57
+2
Dokler med nami živijo tipi ala ta dva zgoraj nam res ni potreba orkanov so hujši za svoj narod od njih!
komarec
10. 09. 2017 12.26
+1
Nekateri Američani se sprašujejo ali je bog? Počasi bo še začel verjeti, da je.
Frane Šajn
10. 09. 2017 12.48
+3
Ali je bog se sprašuje človeštvo od kar obstaja, pa pustimo jih na miru v tej božji veri, če le ne zaćne ta njihov bog iz njih delati opranoglave norce.
FAUSTOS1
09. 09. 2017 20.51
-4
žalostno je da trump še vedno ne razume da smo za vse to krivi ljudje predvsem razvite države ki uničujejo zemljo,tako da si včasih zaželim da bi ta orkan se znesel le nad trumpom
thetech
09. 09. 2017 21.34
+10
Kaj točno pa je bilo krivo za poplave in orkane v 18. in 19. stoletju? Tudi Trump? Ali pa njegov deda?
trumpet2018
09. 09. 2017 21.44
+11
itak, Trump je vedno vsega kriv, če bo jutri padala toča in mi razbila avto , bo kriv Trump, če ni kriv TRump, so pa krivi Rusi. sami pametni komentarji
nikhrast
10. 09. 2017 08.55
+1
trunpy, malo pretiravaš, Trump je samo navaden lopov, orkane, poplave... pa tako imamo na Floridi...
mojcd
09. 09. 2017 20.36
+6
A ste animacijo ze prodali CNNu. Bo resila zivljenja
Popeye
09. 09. 2017 20.36
+0
Se je orkan na Cubi zelo zmanjšal in razpada, tako da verjetno v ZDA ne bo hudega.
BUONcaffee
09. 09. 2017 20.34
-5
Briga me za vse skupaj.
Ramzess
09. 09. 2017 20.23
+3
Guverner je poln besed, da jih bo le držal, sicer ... lahko je govoriti z varne razdalje.
flojdi
10. 09. 2017 15.41
-1
flojdi
10. 09. 2017 15.42
flojdi
10. 09. 2017 15.43
.popravljam : Pa komentirati tudi popolnoma enako
flojdi
10. 09. 2017 15.46
+1
hardwear
09. 09. 2017 20.23
+5
Se neb cudil ,da bo malo pred Florido Irma presla v 3 stopnjo
pogan
09. 09. 2017 20.26
+6
1969ws
09. 09. 2017 21.24
+3
Tega si24ur ne zeli... Do zadnjega bi radi pisali o blizajoci katastrofi, kot je se ni bilo...
afroak
09. 09. 2017 20.19
-4
to je kazen ker Trump ni hotel podpisat Pariškega sporazuma :)
modelx
09. 09. 2017 20.23
-4
ja, kar dobro naj ji udari. črtasto, da bodo vidli vse zvezde
pogan
09. 09. 2017 20.23
+2
bolnik si..... za to pa res ni trump kriv....
ZDA
09. 09. 2017 20.24
+0
Slamnati Jeti
09. 09. 2017 20.01
+19
ok razumem katastrofa...ampak morje novic o orkanu , o potresu pa 3 novice, pa čeprav je bil 8.2 po richterju...
komarec
09. 09. 2017 20.17
+20
Tudi Kubo je oplazil ta orkan, pa nič. Ameri so pomembni.
pogan
09. 09. 2017 20.18
+4
če bi bil potres 8,2 po rihterjevi lestvici potem bi bilo tam vse zravnano z tlemi, in konec življenja tam.... tako pa je to
Strok
09. 09. 2017 20.25
+12
Potres je bil v mehiki. Zivljenje mehicana v primerjavi z američanom ni vredno nic.
JanšaBoy
09. 09. 2017 20.00
-1
A da niso krivi Hrvati?
BildiTheEmperor
09. 09. 2017 19.58
+3
Tole je bojda zakuhal VW ker ob podobnih primerih znatno zrase prodaja VW Caliifornia camperjev. Lahko ga voziš v službo, greš z njim taborit, na dopust, ...., ali pa bežiš na varno pred orkani. Kapitalizem pač. V času Juge se to ni dogajalo, saj je bil uvoz takih avtov prepovedan. To je VW malo vrnil američanom za tisto okoli izpušnih plinov .......
Mf1988
09. 09. 2017 20.09
+5
BildiTheEmperor
09. 09. 2017 20.14
+2
Trdiš da je zadevo zakuhal Airstream? Ali morda Kim Jon? Nova bomba?
komarec
09. 09. 2017 20.19
+0
Mf1988 ti pravi nekaj drugega, kar ti nujno rabiš.
BildiTheEmperor
09. 09. 2017 20.22
+2
aha. Edino nesmisli ki jih jaz napišem ob tej masi nesmislov spodaj - so problem?
mojcd
09. 09. 2017 20.38
-2
trumpet2018
09. 09. 2017 21.15
+2
levaki ne loćijo, kdaj gre za šalo, kdaj gre za sarkazem, in kdaj za resen komentar, poleg tega nimajo smisla za humor. Meni se je zdel Bildijev komentar smešen, če pa nimate smisla za humor, pa berite kaj drugega
BildiTheEmperor
09. 09. 2017 21.56
+2
jebemtiš
10. 09. 2017 08.58
tud sarkazem je smešen če ga razumeš eni ga očitno ne ++++++++ za zobovje
redfox
09. 09. 2017 19.52
+1
In tako nastanejo migranti,z razliko da bodo ti nazaj prošli.
renaultfan
09. 09. 2017 19.59
+4
Evropski migrantje bi tudi šli že proti domu ampak svojih dokumentov ne dobijo...
BildiTheEmperor
09. 09. 2017 20.20
+5
renaultfan
09. 09. 2017 20.24
-1
Ni vse tko kot zgleda , te ljudje so svoje dokumente predložili ob vstopu v državo sedaj pa jih zadržujejo glede kvot...
BildiTheEmperor
09. 09. 2017 20.26
+4
Ja smo videli s kako poplavo dokumentov so se identificirali masovno
proofreader
09. 09. 2017 19.38
+7
Guantanamo so spraznili? (Admin ne briši, to je legitimno vprašanje.)
Slamnati Jeti
09. 09. 2017 20.02
+5
pogan
09. 09. 2017 20.26
+6
jonbonslon
09. 09. 2017 19.22
+4
to je čista laž,trump ne verjame v te stvari....
jonbonslon
09. 09. 2017 19.36
+1
minusarji,ni res?če ne verjameš v podnebne spremembe ,ne verjameš niti v orkane!,kaj ,kakšen problem?
expost
09. 09. 2017 19.49
Orkani in tropske nevihte obstajajo toliko časa kot vreme, torej kakšno "uro" dlje kot človek in industrijska revolucija z vsemi neugodnostmi tega tisočletja.
proofreader
09. 09. 2017 19.51
+2
Melanija verjame, zato je zadnjič imela visoke petke, da ni imela mokrih nog.
Slamnati Jeti
09. 09. 2017 20.02
+2