Tujina

'Okrepili bomo protiraketno obrambo v Evropi'

Washington, 20. 09. 2009 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prihodnost ameriške protiraketne obrambe v Evropi je zagotovljena, pravi ameriški obrambni sekretar Gates ter zavrnil očitke, da so ZDA popustile Rusiji.

Robert Gates
Robert Gates FOTO: Reuters

Ameriški obrambni sekretar Robert Gates je še v kolumni ameriškega časnika New York Times zavrnil očitke, da so ZDA z novim pristopom k protiraketni obrambi popustile Rusiji. "Okrepili bomo – in ne zavrnili – protiraketno obrambo v Evropi," je zapisal Gates.

Ameriška protiraketna obramba na (evropski) celini se bo nadaljevala, in ne le v Srednji Evropi, ki je najbolj verjetna lokacija za namestitev raket SM-3, temveč, tako upamo, tudi v drugih državah članicah zveze Nato. Robert Gates

Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek sporočil, da so ZDA opustile gradnjo dela ameriškega protiraketnega ščita v vzhodni Evropi, ob tem pa napovedal nov pristop ZDA k protiraketni obrambi v Evropi, ki bo po njegovih besedah zagotovil močnejšo, pametnejšo in hitrejšo obrambo ameriških sil in zaveznikov.

Kot je danes pojasnil ameriški obrambni sekretar, protiraketna obramba v skladu s prejšnjim načrtom o namestitvi ščita v Evropi zaradi zamud pri ratifikaciji sporazumov na Češkem in Poljskem ne bi začela delovati pred letom 2017, nov pristop k protiraketni obrambi pa bo zagotovil večjo fleksibilnost v boju proti novim grožnjam.

Gates je v kolumni odgovoril tudi na očitke, da se ZDA odpovedujejo protiraketni obrambi v Evropi. Kot je zapisal, ZDA na ta način niso popustile Rusiji, ki je močno nasprotovala prejšnjemu načrtu namestitve protiraketnega ščita, ki ga je oblikovala že administracija nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha. "Obnašanje Rusije in njena morebitna reakcija nista igrali nobene vloge pri mojem priporočilu predsedniku (Obami) pri tem vprašanju," je zapisal Gates.

Ob tem je še zapisal, da predstavlja nov načrt "boljšo pot naprej". "Pogosto me označijo kot 'pragmatičnega'. Verjamem, da je to zelo pragmatičen predlog," je zapisal Gates. "Protiraketno obrambo sem močno podpiral, vse odkar jo je (nekdanji ameriški predsednik) Ronald Reagan prvič predlagal leta 1983," je še dodal.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HellWolf
20. 09. 2009 17.15
porsche303gt420.09.2009, 15:02 Prav imaš... v tej smeri se sukajo smeri. Sam noben ščit ne bo več ubranil kapitalistov pred razjarjenim narodom. Revolucija bo in to kar kmalu...
Abacus
20. 09. 2009 16.45
Sicer pa EU sama od sebe sodeluje pri protiraketni obrambi ,ZDA so le partner pri tem ,oni imajo na svojem ozemlju in v Kanadi to že nameščeno ,EU pa takega sistema nima zato jo zanima postavitev te obrambe... Seveda to moti Rusijo ,saj nasplošno želi Evropo kot svoje inetersno območje(dokaz je že z izsiljevanjem s plinom) ,Evropi je pa prva grožnja neka bližnja večja država kot pa oddaljena Amerika ,če nebi bilo držav kot so Rusija in Iran ,bi pa bile ZDA na prvem mestu "sovražnikov" Evrope.
Abacus
20. 09. 2009 16.41
porsche303gt4 20.09.2009, 15:02 Zelo zanimivo ,ampak rakete zrak-zrak pa niso namenjene bombardiranju ,to je že malo preveč znanstvene fantastike
lordofserbia
20. 09. 2009 16.20
SMRT AMERIKI IN EUROPSKI UNIJI
Timpy Xzu
20. 09. 2009 15.18
kjer koli je interes američanov glejga zlomka že so pa tam
porsche303gt4
20. 09. 2009 15.02
To kar bom sedaj napisal je samo moje razmišljanje, ki nima veze z resničnostjo in verodostojnostjo. Jaz menim, da vso to hladno Vojno in terorizem ustvarjajo skupaj. Zakaj? Zato, da lahko postavljajo te protiraketne ščite in da se nihče nemore pritoževati nad njimi. Interes vsega tega pa je čisto tretji. Ker se zgodovina ponavlja in ker se je narod VEDNO UPRL takrat, ko je najslabše živel (dandanes), se ti VELEKAPITALISTI (FED, IMF - bančniki) bojijo REVOLUCIJE. In če bo morebiti prišlo do REVOLUCIJE, bodo vsi ti PROTIRAKETNI ščiti služili obrambi POLITIKOV, kateri bo da bi preživel, začel pobijati in bomandirati lasten NAROD. Torej ti ščiti niso proti teroristom ali napadom Rusije, ampak v primeru, da se narod UPRE in pride do REVOLUCIJE. V takem primeru bodo Američani vzeli YOISTICKE v roke in začeli bombardirati mesta upornikov. Je sploh omembe vredno, da ima raketa (cenovno ugodna) domet 1600-3000 kilometrov (ok tudi po 8000km, samo te so zelo drage in malo številne) in da bi iz New Yorka, težko bombardirali Paris, Varšavo, če pa postavijo te ščite po Evropi, pa smo lahko pečeni iz vseh strani. Do REVOLUCIJE bo slej kot prej prišlo (po celem Svetu) in tega se zavedajo tudi VELEKAPITALISTI. OROŽJE prinaša grožnjo in oblast. Sicer pa je tako ali tako načrt za pobitje 5 milijard prebivalcev (VIRUSI, VOJNE, TERORIZEM, CEPLJENJE,... ), ker nas je PREVEČ, da bi nas lahko KONTROLIRALI. Kontorlirat Milijardo ČIPANIH ljudi, pa bo mnogo lažje. VOJNA BO. In to ne meddržavne, ampak LOKALNE. UPOR NARODA PROTI OBLASTI. Mnogo nedolžnih ljudi bo pomrlo, ker so jim mediji oprali možgane in neznajo več razmišljati, ter vsemu, kar na TV vidijo, tudi VERJAMEJO.
jebise2
20. 09. 2009 14.45
Ja res je dovolj nam je tega Ameriškega terorizma in vsiljevanja njihove politike. Sploh ne morem razumeti, da so evropski politiki tako blesavi!! Potrebno je normalno sodelovanje z Rusijo, ne pa, da je odrivamo in američanom, kot je napisal že en predhodnik ližemo riti, ko pa vemo, da po svetu delajo samo sranje!!
rrealann
20. 09. 2009 13.43
kaj si dovolimoo,,da amerika dela po svetu kar cee,, a ostale drzave razen rusije ji lizejo riittt--sramottaa
HellWolf
20. 09. 2009 13.37
Robert Gates brigi se za SEBE!!! EVROPA NI AMERIKA!!!! Nočemo ščita, postavlite ga kje drugje! na koncu bomo pa še mi tarča teroristov ker kao da podpiramo ZDA. Zakaj ogrožate EU zaradi svojih interesov? Ameriška nenasitnost in vsiljivost nas bosta pokopali. Saj jih ne briga. Sam da imajo mastne denarje nekateri v žepu ki samo opazujejo iz ozadja in se smejijo. THIS IS NOT AMERICA!!! GO AWAY, WE DON'T NEED YOU HERE!!!!!!!
MAGNUM50
20. 09. 2009 12.59
Ameriška požrešnost , predrznost in kapitalistični interesi,bodo pokopali ta planet!
loznjak
20. 09. 2009 12.52
takoimenovani intelektualci pa travo pasite OK!!!
eye1
20. 09. 2009 12.49
Slej ko prej bomo sami postali tarča terorističnih napadov. Naša vlada pa naj le pošilja vojake v Avganistan, Irak.. za namene tako imenovane vojne proti terorizmu. Ta vojna služi smo nekim tretjim interesom. V resnici pa samo vzpodbuja vse več in več terorizma. S tem samo ogoržajo življenja naših vojakov in vedno bolj in bolj tudi življenja navadnih državljanov. In mi kot banana republika vedno naredimo kar zahtevajo od nas...
jonson
20. 09. 2009 12.46
ZDA naj branijo sami sebe in naj pustijo druge države pri miru.
contra-potentes
20. 09. 2009 12.41
Svojo oboroževalno manijo naj obdržijo na ozemlju ZDA, ne pa da jopod pretvezo obrambe izvažajo po celem planetu in z agresijami krmijo svoj domišljav, vzvišen in osvajalski odnos do drugih. In naj že enkrat za spremermbo popustijo zdravi pameti in grejo na zdravljenje svojega kompleksa večvrednosti!
loznjak
20. 09. 2009 12.40
hladna vojna se je v določenih primerih obrestovala
Audy
20. 09. 2009 11.49
Kako njim dopovedat, da NE RABIMO NJIHovih baz, čet, opreme, raket in "obrambe"? Zase nej se brigajo, ne pa še nas v dre. vlečt. EU pa naj vzpostavi svojo vojsko in sisteme, če že mora bit. Saj smo dovolj pametni.
DedekLakai
20. 09. 2009 11.46
Tale protiraketni ščit je samo pobuda k novi hladni vojni. Kajti s tem bojo Rusi še bolj razvijali svoje rakete.