Tujina

Okoli 440 Afričanov pribežalo v Italijo

Rim, 15. 12. 2012 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na italijanski otok Lampedusa sta prispela dva čolna, na krovu pa so bili nezakoniti migranti iz Severne Afrike. Ti se na tako pot najpogosteje odpravijo, ker upajo, da bodo imeli na novi celini boljšo prihodnost.

Prebežniki se proti italijanski obali podajajo v neprimerno opremljenih plovilih.
Prebežniki se proti italijanski obali podajajo v neprimerno opremljenih plovilih. FOTO: Reuters

V Italijo, točneje na otok Lampedusa, je v enem čolnu prispelo 218 migrantov iz podsaharske Afrike, v drugem pa še 220 migrantov. Čolna je v noči na danes opazila italijanska obalna straža, ki jima je pomagala varno doseči obalo.

Trenutno je na Lampedusi že 722 afriških prebežnikov, med njimi 102 ženski in 15 mladoletnikov brez spremstva odraslih. Humanitarna organizacija Save the Children je krajevne oblasti pozvala, naj jim zagotovijo boljše bivanjske razmere.

Večina čolnov z afriškimi prebežniki se proti Lampedusi sicer podaja z libijske in tunizijske obale. Posebej pogosti so valovi prebežnikov postali v letu po nemirih arabske pomladi, čeprav je Italija libijske in tunizijske oblasti večkrat pozvala, naj okrepijo nadzor nad svojimi mejami. Prebežniki se proti italijanski obali, kjer se nadejajo boljše prihodnosti, podajajo v neprimerno opremljenih plovilih, veliko pa jih nevarne poti ne preživi.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rt Ogrinc
16. 12. 2012 19.16
-5
JurijGrmMlajsi (in ostali somisleči): "NISO NAŠI."?!?!?!?! A ti sploh gledaš okrog sebe, kaj se dogaja? Sploh dojemaš, da te "naši" podjetniki in njihova družba in familija izkoriščajo svoje položaje, kradejo, lažejo, ubijajo folk, se javno delajo norce iz njih (nas)? P.S.: 24ur.com, ukrepajte proti tem rasistom in nacistom tu že enkrat, lepo vas prosim, nihče vas ne bo imel manj rad, če kašnega prijavite organom.
JurijGrmMlajsi
17. 12. 2012 10.37
+4
BBF Kdor ima šolo,zna vsaj angleško, namerava delat od PRVEGA dneva, ni bolan, nima kriminalne preteklosti, ni HIV pozitiven (samo strošek, majhna korist)), ni prestar ali premlad, ni brez ficka LAHKO pride ne glede na bravo, veroizpoved ali narodnost. A ker je država samo za LASTNE OTROKE, mora VSAK tujec podati tehten razlog ZAKAJ bi ga morali sprejeti. In EDINI razlog je KORISTNOST!
?rt Ogrinc
17. 12. 2012 11.32
+2
ja, res, države super skrbi za svoje "otroke". sori, ampak jaz nism otrok te države ki jo imamo trenutno. kar vprašaj svoje prednike, mamo, očeta, deda, babi, če so se trudili in garali za to, kar imajo zdaj.
?rt Ogrinc
17. 12. 2012 11.46
+1
Naši vrli pošteni, moralno neoporečni in v očeh zakona popolnoma nedolžni vodje znajo perfektno angleško, delajo, da se kar kadi za njimi, so imuni na bolezni takšne in drugačne (lepo te prosim, izpostavljal boš HIV, medtem, ko je na svetu še neznano število drugih bolezni, veliko katerih sploh še ne poznajo, ki ubijajo, medtem, ko se virus HIV dandanes da presneto dobro kontrolirat), grejejo riti v isti stroki že vsaj 10 let predolgo, pošteno delajo za svoj denar, so pa dobrodošli in jih še cleo podpiramo, volimo, jim kimamo in se jim smejemo? To so otroci države? Majo oni boljše namene v naši državi kot tujci, ki pridejo sem z namenom zaslužit in si pomagat kakor si vejo in znajo? So bolj dobrodošli? Kakšna država je to? Jaz bi materi, ki tako skrbi za svoje potomce odvzel pravico do materinstva in jo poslal na ponovno socializacijo ter ji pomagal, da uredi svoje prioritete. Taki, kot si ti ste pa klasičen rezultat kapitalistične miselnosti: Vsi drugačni, vsi enakopravni, dokler smo vsi koristni. Žalostno.
JurijGrmMlajsi
17. 12. 2012 12.07
BBF hahaha...ti vedno tako "debatiraš". presumerjaš na vse drugo razen BISTVA. oOk, država TRENUTNO en skrbi za svoje otroke (vsaj naša) , če BI, bi morala skrbeti SAMO za svoje otroke, medtem ko VSI priseljenci morajo biti koristni, da bi jih sploh spustili. VSE kar govoriš je samo izmikanje mojemu vprašanju, ki je še kako smiselno- ZAKAJ bi morali spustii KOGARKOL, če od tega nimamo koristi?
JurijGrmMlajsi
17. 12. 2012 12.44
Vs ekar si naštelme boli zato, ker izkoriščajo NAŠE ljudi in ropajo NAŠO državo. korupcija, nepotizem in tajkuni drugje me niti najmanj ne motijo. Kako bi prost vstop za vsakega reveža rešil ta problem? Še slabše bi bilo, saj bi imeli dosti poceni delovne sile, ker mi še nismo tolk nori, da delamo za evro na uro. Še vedno se izmikaš! In, ne nisem tak kapitalist (zagovorniki popolne svobode so obenem zagovrniki odpretih meja), saj za noben dobiček ne bi žrtvoval tistega kar nas DEFINIRA (etnična sestava, jezik, poreklo, kultrua Slovencev in avtohtonih manjšin)! Sem za regurlirani kapitalizem, ampak NE zardi solidarnosti z vsemi na svetu, pač pa spet zaradi NACIONALNE solidarnosti
jug-jugovzhod
16. 12. 2012 14.55
+0
Dragi moji, medtem pa tle tipkamo na računalnike, katerih polovica je narejena iz nafte (zaradi katere že desetletja trajajo vojne recimo v Sudanu), v katerih so kovine, ki jih sužnji prav tako za golo preživetje kopljejo v rudnikih po celem svetu, ki jih sestavljajo drugi sužnji na Kitajskem, katere industrija posledično segreva ozračje, zaradi katerega se Sahara širi 7 km na leto, vodni izviri so suhi... Pa vse kar mamo več kot države tretjega sveta smo nardili izključno zaradi ropanja teh istih držav, kolonizacije in suženjskega dela. Sploh vemo kaj govorimo?!?
Morana7
16. 12. 2012 17.35
-2
Ja to tudi drži...samo zakaj bi to nekoga brigalo ? Folk se danes bolj okupira z nekimi kvazi zabavnimi topikami ala gostilna išče šefa ipd....kaj tam neki temnopolti ljudje ( ki za ene niti niso ljudje zgleda) preživljajo jih nič ne briga. Samo poglej si to novica iz amerike nekdo ubije nekaj otrok in je to prva stran v celi evropi....ko pa ameriški vojaki posredno ali neposredno ubijejo 10krat več temnopoltih otrok je pa to novica podana v letni statistiki....nič posebnega skratka....in 21.12 ne bo nobenega miselnega preskoka ob taki primitivi že ne....
JurijGrmMlajsi
17. 12. 2012 10.57
+1
Morana7 Da,l ker smo po naravi tribalsti. Tako kot nas bolj zanima lastna družina kot popoln enznaec, nas najbolj zanimajo NAŠI ljudje-. Če priseljenec prinaša neko korist, potem v redu. Če pa misli živeti na naš račun, in še ogrožati etnično struktruo (če bi čez sto let imeli 80% Nigerjcev, potem več ni ne Slovencev, ne slovenije) potem nam res NI mar. Ničesar ne bi žrtvovali, če ne gre za naše ljudi. Samo za to gre. O rasi no9ben ni govoril, ker isto velja za milijone ki so beli! Jaz gledam na anrdonost, ne na raso
dannyer
15. 12. 2012 18.18
+6
ne odgovorno bi jih bilo spustiti v eu preveliko tveganje za prebivalce zdaj naj pokažejo če je življenje res nekaj vredno ker imam občutka da naše ni vredni nič po podatkih ki jih imam me zelo zelo jezi
olpop
15. 12. 2012 16.12
+3
Ka nihova "demokracija" ne laufa zdej al kva?
Matki
15. 12. 2012 13.49
+9
Čez desetletje morda še malo več ali pa še prej bomo pa mi bežali k njim, če se bodo kraje in tako dobro vodenje države še nadaljevalo.
Jamsk
15. 12. 2012 12.58
+10
Vem da misltie da salb živite, ampak v primerjavi z njimi je to nemogoče :)
Morana7
15. 12. 2012 14.19
-13
Mi imamo tudi svojo državo pa ljudje z dobro izobrazbo odhajajo v tujino ker si obetajo boljše življenje...sicer to ne bi bila demokracija kaj ne ? Od te besede je že itak bore malo in ljudje si niso krivi da so se rodili kjer so se.
laznivec
15. 12. 2012 16.04
+16
Jamsk, a si bil kdaj v Tuniziji? Nisi bil zato ne veš in ne govori neumnosti... LENI so, v Tuniziji razen v turističnih naseljih niti ena sama stvar ni dokončana, ljudje posedajo in lenarijo, razen turizma jim je največji vir prihodka (bilo9 tihotapljenje predvsem goriva iz libije sicer nelegalno ampak s tihim pristankom obeh držav, ker sta od tega obe imeli korist... Sedaj Libije, ki je bila raj v Afriki kot take ni več, zato imamo Lampeduso, privid evropskega blagostanja, v resnici pa pekel na zemlji za domačine in migrante...
Morana7
16. 12. 2012 09.53
-5
Si se spoh pogovarjal s kakšnim imigrantom ? Jza sem se in najprej gre moški si poišče neko delo ko lahko najame sobo pa pride še družina. Ne bodi tako ozkogled, če si količkaj zrel ti bi pa moral vedet, da tako v sloveniji kot v italiji največji kriminal kjer so v igri miljoni zganjajo ja italjani in slovenci..ker preprosto lahko ...
JurijGrmMlajsi
17. 12. 2012 10.40
+1
Morana7 NE zanima nas! Če najde službo in zbija plače, škoduje, če stane več kod da nzaj v dankih, škoduje! Mar vam ni jasno, da nas njihova beda ne zanima? Prej bi vzeli kake naftne magnate (če mislijo investirat) kot milijon tvojih "iskalcev boljšega življenja"
Morana7
17. 12. 2012 12.53
-1
Službo za male pare mu da pa sosedov Bine katerega edini interes je več kešana računi .....prišleki so posledica pohlepa NAŠIH...no tvojih..jaz se s kapitalisti ravno ne morem poistoveti.
JurijGrmMlajsi
17. 12. 2012 13.00
+2
Morana7 jaz teh delitev ne poznam ,ker nisem marksist. mOji so Slovenci, POŠTENI Slovenci, pa naj gre za kapitliste ali delavce. tajkunov in politkov ne prenseme, čeprav so Slovenci. A ko gre za NEZNANCA, sen pri Afričanu ali komurkoli drugem nima s ČIm poistovetiti, saj ga itak ne poznam, in naju neveže niti isti jezik in narodnost. Saj vem za kaj gre- internacionalizem! Za nas so visi neo isto, vsem neake možnosti KJERKOLI na svetu, vsi kapitalisti so barabe, vsi revni so pošteni, in nacionalizem je kapitalistični konstrukt namenjen razbijanju kohezije mednardonega delavstva. Nismo od včeraj, o teh bedarijhah vemo dosti tudi tisti, ki smo rojeni malo pred padcem komunizma.
ikoz
15. 12. 2012 12.23
+10
še na slabše so prišli ;)))
doktor_muc
15. 12. 2012 12.21
+17
upajo na bolšo prihodnost...pol neb smel it u europo