Tujina

Ogroženi tigri stradali do smrti

Peking, 13. 03. 2010 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nekem živalskem vrtu na Kitajskem je poginilo kar 11 sibirskih tigrov. Živeli naj bi v pretesnih kletkah in bili povsem sestradani. Upravnik živalskega vrta medtem govori o neznani bolezni.

V divjini po ocenah živi le še okoli 300 sibirskih tigrov, v živalskih vrtovih po Kitajskem pa naj bi jih gojili okoli 5000.
V divjini po ocenah živi le še okoli 300 sibirskih tigrov, v živalskih vrtovih po Kitajskem pa naj bi jih gojili okoli 5000. FOTO: Reuters

V živalskem vrtu na severovzhodu Kitajske je poginilo kar enajst predstavnikov ene najbolj ogroženih živalskih vrst, sibirskih tigrov. Po nekaterih podatkih naj bi bili do smrti sestradani, saj naj bi jih hranili le s piščančjimi kostmi.

"Januarja in februarja so bile razmere za sibirske tigre zelo resne. Enajst jih je poginilo, to se je zgodilo zaradi hudega pomanjkanja hrane,“ je povedal direktor centra za zaščito divjih živali v Shenyangu Liu Xiaoqiang.

Upravnik živalskega vrta to zanika, po njegovih besedah je bila za smrt živali kriva neznana bolezen, ki je začela razsajati med ostro zimo v tem delu Kitajske. Ogrožala naj bi tudi preostalih 30 tigrov. Več ni povedal.

Kitajska je leta 1993 prepovedala prodajo delov trupel tigrov in njihovo uporabo v tradicionalni medicini. A čeprav kršitelje čakajo visoke kazni, črni trg cveti. Številni Kitajci so namreč še vedno prepričani, da pripravki iz tigrovega mesa, kosti in drugih delov zdravijo številne bolezni in celo odpravljajo impotenco.

Oglasila pa se je ena od zaposlenih v živalskem vrtu, ki pravi, da se že nekaj časa soočajo s hudimi finančnimi težavami. Da bi rešili tigre, so porabili celo denar za plače, trdi. Samo hrana za te velike mačke jih namreč stane okoli tisoč evrov na dan, kar je približno polovica denarja, ki ga od lokalnih oblasti dobijo za oskrbo živali.

Zaščitniki živali zato sumijo, da nameravajo trupla prodati za uporabo v tradicionalni medicini in s tem zaslužiti. Še več, namerno naj bi gojili več tigrov, kot jih lahko prehranijo, saj naj bi s poginulimi živalmi zaslužili veliko več kot z živimi. Črni trg namreč sveti, čeprav je Kitajska tovrstno trgovanje prepovedala že leta 1993.

Sicer pa je to le zadnji v vrsti incidentov v obubožanem živalskem vrtu. Leta 2007 so tam v spopadu za hrano trije tigri ubili četrtega, konec lanskega leta pa sta dve sestradani živali napadli in ubili oskrbnika.

Sibirska tigrica z mladičem
Sibirska tigrica z mladičem FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

s-g
13. 03. 2010 08.11
85391
13. 03. 2010 08.03
Tudi pri Mostu na Soči so imeli (ne vem, če imajo še vedno) medveda v neki betonski luknji! To ni čisto nič drugega kot mučenje živali!
85391
13. 03. 2010 08.01
Na vsako državo bi moral biti največ en živalski vrt z divjimi živalmi in tudi ta strogo pod nadzorom in s čimbolj podobnimi pogoji kot so v naravi, ne pa da ima že vsaka vas živalske vrtove. Tisti v Splitu recimo je tudi grozljiv- opice v kletkah velikosti pasjega boksa - brez igral in plezal, medvedi v neki podobni zanemarjeni betonski luknji brez zelenja in zemlje... Žalostno, zelo žalostno. Poleg tega pa tudi pri nas vsak lahko kupi čisto pravo opico na Salomoncu ali jo celo ZAMENJA ZA AVTO ALI DIATONIČNO HARMONIKO!!! Za kozlat, take bi bilo treba zapret!!!!
mare.miami
13. 03. 2010 07.43
Ooo kak lep mucek.Lahko bi jih k nam uozili...