Tujina

Ogromne razlike v ravnanju z odpadki: blok 'čistih' in blok 'umazanih'

Bruselj, 07. 08. 2012 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na zahodu in severu EU imajo obsežne sisteme zbiranja odpadkov, medtem ko v večini novih članic ter Italiji in Grčiji še vedno velike količine odpadkov končajo na odlagališčih. Slovenija se je uvrstila na sredino lestvice.

Smeti
Smeti FOTO: POP TV

Kako v Evropi ravnamo z odpadki? Po zadnjih ugotovitvah Evropske komisije zelo različno. Rezultati študije o ravnanju držav članic s svojimi komunalnimi odpadki kažejo, da z odpadki najbolje upravljajo Avstrija, Belgija, Nemčija, Danska, Nizozemska in Švedska. Te države imajo obsežne sisteme zbiranja odpadkov in odlagajo na odlagališča manj kot pet odstotkov odpadkov. Ponašajo se tudi z dobro razvitim sistemom recikliranja in učinkovito obdelujejo biološko razgradljive odpadke.

S tem pa se ne morejo pohvaliti države, ki so se znašle na dnu lestvice. Tam so Bolgarija, Ciper, Estonija, Grčija, Italija, Litva, Latvija, Malta, Poljska, Romunija, Slovaška in Češka. Med pomanjkljivostmi so slabe ali neobstoječe politike preprečevanja nastajanja odpadkov, pomanjkanje spodbud za preusmeritev odpadkov stran od odlagališč in nezadostne infrastrukture za odpadke. Močno opiranje na odlagališča odpadkov pomeni, da so boljše možnosti ravnanja z odpadki, kot sta vnovična uporaba in recikliranje, stalno premalo izkoriščene.

In kje je Slovenija? Med blokom "čistih" in blokom "umazanih", torej nekje na sredini. 

Izgubljajo se dragoceni viri

Nedavna študija, pripravljena za Komisijo, ocenjuje, da bi popolno izvajanje zakonodaje EU o odpadkih prihranilo 72 milijard evrov na leto, povečalo letni promet sektorja EU za ravnanje z odpadki in recikliranje za 42 milijard evrov ter do leta 2020 ustvarilo več kot 400.000 delovnih mest.

Zaradi podatkov o velikem razkoraku znotraj EU je zaskrbljen tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik. "Mnoge države članice še vedno odlagajo velike količine komunalnih odpadkov na odlagališča – kar je najslabša možnost pri ravnanju z odpadki – čeprav obstajajo boljše možnosti in so na voljo strukturna sredstva za financiranje boljših možnosti. Dragoceni viri se zakopavajo, potencialne gospodarske koristi se izgubljajo, delovna mesta v sektorju ravnanja z odpadki se ne ustvarjajo, zdravje ljudi in okolje pa trpita," meni Potočnik.

Več držav članic je hitro napredovalo iz položaja, ko so odlagale odpadke le na odlagališča odpadkov, in so slednje do danes skoraj povsem odpravile. Vendar se tudi najuspešnejše spopadajo s številnimi izzivi, kot so krepitev preprečevanja nastajanja odpadkov in reševanje problema presežnih zmogljivosti v sektorju sežiganja, kar bi lahko omejevalo recikliranje in zahtevalo uvoz odpadkov za obratovanje sežigalnic.

S pomočjo raziskave bo komisija pripravila načrte za deset najmanj uspešnih držav članic in jim bo tako pomagala pri ravnanju z odpadki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

recis
07. 08. 2012 16.43
+4
okoli mene so sami študirani ljudje, ampak smeti pa ne znajo ločevati. Verjetno so na ostalih - poklicnih področjih enako šlampasti.
1907955
07. 08. 2012 16.30
+8
Večina pri nas ločuje odpadke: mimo kante in v kanto...
nusa-slovenija
07. 08. 2012 15.08
+6
mi imamo koše ECOLOGEC in vse ločujemo
Prophet
07. 08. 2012 18.02
+4
Jaz imam navadne plastične pa vse eno uspešno ločujem imam tudi svoj kompost.