Tujina

Ogenj grozi jadranski magistrali

Omiš, 13. 03. 2012 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški gasilci se v okolici Omiša še naprej borijo z ognjenimi zublji, pri tem jim velike težave povzročata burja in tramontana. Če se bosta ogenj in dim nevarno približala jadranski magistrali, jo bodo iz varnostnih razlogov zaprli.

Kanader (fotografija je simbolična)
Kanader (fotografija je simbolična) FOTO: Reuters

Pri hrvaškem Omišu še naprej gori, poročajo hrvaški mediji. Gasilci se z ognjenimi zublji borijo z vsemi močmi, a kljub temu se ogenj pomika proti jadranski magistrali in naselju Marušići. "Storili bomo vse, kar je v naši moči, da obvarujemo stanovanjske hiše,“ je dejal vodja tamkajšnjih gasilcev, ki opozarja, da v primeru poslabšanja razmer obstaja tudi možnost zaprtja jadranske magistrale pri naselju Pisek.

Gasilcem delata težave tudi burja in tramontana, ki ogenj krepita in ga širita v več smeri. Požar je sicer izbruhnil včeraj popoldne, gasilci pa so ga včeraj zvečer uspeli omejiti. Kljub temu pa je ponoči in danes zjutraj ogenj ušel njihovemu nadzoru.

Naselje Pisak leži približno 16 kilometrov južno od mesta Omiš. Z ognjenimi zublji pa so imeli težave že od nedelje, ko je izbruhnil prvi plamen, in sicer pri mestu Solin in Omiš. Nato se je ogenj širil. Zakaj je izbruhnil, še ni znano.

Zaradi letošnjega občutno večjega števila požarov v primerjavi z lanskim letom je hrvaška policija že večkrat opozorila prebivalce, naj ne zažigajo plevela brez nadzora. Prav tako opozarjajo, da je prepovedana uporaba odprtega ognja, kadar piha veter.

V Dalmaciji je v zadnjih dneh izbruhnilo več požarov. Na širšem območju Splita so jih sicer že uspešno lokalizirali. Največji požar v preteklih dneh je bil pri Solinu. Izbruhnil je v nedeljo in je do ponedeljka opolnoči, ko so ga lokalizirali, pogoltnil približno 110 hektarjev borovega gozda, oljčnih dreves in drugih rastlin. Gasilci so pojasnili še, da nadzorujejo tudi nekaj manjših požarov, ki so izbruhnili v nedeljo in ponedeljek na območju Splita. V ponedeljek so manjše požare pogasnili tudi na otoku Šipan pri Dubrovniku ter pri Komiži na otoku Visu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.