Tujina

BiH: ogenj ogroža naselja, helikopterji pa ostajajo na tleh

Sarajevo/Madrid, 22. 08. 2012 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob pomanjkanju padavin in izjemno visokih temperaturah se po številnih evropskih državah širijo požari. Zelo hudo je v Bosni, kjer gori na več krajih, ogenj pa ponekod ogroža naselja. Na Slovaškem pa je zaradi hude vročine umrla 23-letnica.

Visoke poletne temperature in požari še naprej vztrajajo v številnih evropskih državah. Med drugim gori na več območjih v BiH, kjer se morajo v boju z ognjem spopadati še s tehničnimi težavami tamkajšnjih oboroženih sil. Ognjene zublje poskušajo ukrotiti tudi v Makedoniji, na Kosovu, v Črni gori, Bolgariji in Španiji, na Slovaškem pa je medtem vročina terjala smrtno žrtev.

Ogenj se približuje naseljem, helikopterji pa ne morejo vzleteti

Gašenje požara
Gašenje požara FOTO: Reuters

Gasilci v BiH se z ognjem borijo na več območjih, njihovega dela pa ne otežujejo le vremenske, pač pa tudi tehnične težave. Gasilci, ki skušajo ogenj ukrotiti na vzhodu Hercegovine, ne morejo več računati na pomoč iz zraka. Oborožene sile BiH se namreč soočajo s pomanjkanjem goriva za helikopterje, nekateri pa so tudi tehnično pomanjkljivi.

Vojska tako s helikopterji ni mogla priskočiti na pomoč pri gašenju požarov na območjih Trebinja, Gacka in Bratunca, kjer gasilcem v boju z ognjenimi zublji sicer pomaga več pripadnikov bošnjaških oboroženih sil.

Razmere so še posebej kritične na požariščih v Bratuncu in Trebinju, kjer se je ogenj ponekod že približal naseljem. Od tam poročajo tudi o moteni oskrbi z elektriko, saj je pogorelo več električnih drogov. Še naprej je napeto tudi v Mostarju, pa tudi na območjih Konjica in Gacka.

V Makedoniji pustoši več požarov

Gori tudi v bližini Mostarja.
Gori tudi v bližini Mostarja. FOTO: Thinkstock

Gori tudi v Makedoniji, kjer požari pustošijo predvsem na območjih Skopja, Velesa, Lipkova in Tetova. Z ognjenimi zublji se borijo gasilci, civilna zaščita in uslužbenci tamkajšnjega zavoda za gozdove.

Kosovo: Gasilci za zdaj neuspešni

Na severu Kosova še vedno gori na območju hribovja Rogozni, kjer je požar, ki je izbruhnil v soboto, doslej zajel že okoli sto hektarjev gozda v občini Leposavič. Tam naj gasilci in pripadniki civilne zaščite doslej ne bi bili preveč uspešni v boju z ognjem, ki pa vsaj za zdaj ne ogroža naselij.

Črna gora: Bojijo se vetra

Požar že štiri dni ogroža tudi hiše v nekaj vaseh v bližini Ulcinja v Črni gori. Kot so sporočili gasilci, imajo ogenj trenutno pod nadzorom, a bi ga lahko veter znova razpihal.

V Bolgariji razglasili izredne razmere

O novem obsežnem požaru poročajo tudi iz Bolgarije. Zaradi ognjenih zubljev so v dveh občinah ob Črnem morju razglasili izredne razmere, saj so severno od mesta Burgas uničili že več kot 1000 hektarjev gozda in grmičevja. Območje je težko dostopno, zato gasilcem in prostovoljcem pri gašenju pomagajo helikopterji.

Obsežen požar na severu Španije

Razmere so še naprej napete tudi na severu Španije, kjer se gasilci borijo z ognjem, ki je doslej uničil že 10.000 hektarjev površine. Vendar boj približno 600 gasilcev, pripadnikov civilne zaščite in drugih, ki jim pri tem pomaga približno 30 letal in helikopterjev, otežujejo visoke temperature, ki tudi v tej državi ne popuščajo.

Vročina zahtevala žrtev

V številnih evropskih državah pa težave povzroča že sama vročina. Ta je terjala novo smrtno žrtev. Na Slovaškem je namreč zaradi visokih temperatur na parkirišču v kraju Rimavska Sobota umrla 23-letna ženska, poroča spletni portal Pravda.sk. Že julija sta zaradi vročine na Slovaškem umrla dva človeka

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VegeManija
25. 08. 2012 18.51
majorb ---- Nihče nobenemu ne podtakne če se to ne rabi zgodit.če ni dolga ,karmičnega.Ali je iz tega življenja ali iz prejšnjih.Tako dase bo zgodilo to kar mora.Spremeni lahko samo On,če ga izprosite z deli ali Molitvijo.Blagor tistim ki razumejo in verujejo !Molite !Major,veruješ v Boga ?
ljx
24. 08. 2012 02.16
-1
Mednarodna skupnost jim ne dovoli razvijati letalstvo,ker se boji da ga bodo uporabili v vojaške namene,proti mednarodni skupnosti SEVEDA!
acim
23. 08. 2012 15.28
+2
Povsem jasno nam vsem postaja,od Vardarja pa do Triglava,da našii dedi in očetje niso bili neumni ko so šli v združitev južnoslovanskih narodov.Še je prezgodaj govoriti o tej tematiki,vendar nas že po 20 - tih letih prilike na to silijo.Če nas na portalih učijo kako jesti korenine,če neki minister ljudem svetuje naj nehajo jesti in če osamosvojitelj postane največji tajkun.Živi bili pa videli.
majorb
23. 08. 2012 13.04
-2
vsi ti požari po jugi so podtaknjeni, preverjeno
Roxy79
23. 08. 2012 12.56
Ni dnarja da bi stopil na sosednjo parcelo in gasil požar. Raje dovolil da mi zgori hiša, kot stopim na kakšno mino.
covjek
23. 08. 2012 11.26
+2
pa kako je lahko poceni 1.35€ ce pa je njihova placa po 200-250€? sploh pa dol tankajo dost vode v gorovo,vem ker ssem vsako leto dol pa vem kaj pravi folk dol in vem kolk manj km naredis z njihovim gorivom
dq
22. 08. 2012 18.41
+0
ce pa tm primankuje gorivo polpa nevem....na 200m so pumpe.
Nauders
23. 08. 2012 13.58
+2
KlubPravilnoPretepenihŽena
22. 08. 2012 16.00
+5
v bosni pa sigurno ne primankuje goriva, to si Vi le želite, saj je tam najcenejše gorivo v europi in ga je vsepovsod
Drago Toporiš
22. 08. 2012 16.39
+16
goriva ne primanjkuje,----le denarja za plačilo le tega ni
dennin
22. 08. 2012 17.39
+8
pa kako je lahko gorivo najceneje če je za njihove razmere liter okoli 1,35 eur??