Tujina

FOTO in VIDEO: Slovenski turisti na varnem

Supetar, 15. 07. 2011 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./V.L./E.P.
Komentarji
54

Na hrvaškem otoku Brač se več kot 200 gasilcev bori z največjim požarom v zadnjih letih. Zgorelo je že okrog 4000 hektarjev površin. Na Braču je tudi 2000 Slovencev, ki pa jih požar ni pregnal domov.

Zgodaj zjutraj so letala in helikopterji za gašenje spet poleteli.
Zgodaj zjutraj so letala in helikopterji za gašenje spet poleteli. FOTO: Aleš
Ponoči so iz Bobovišča na varno prepeljali 200 turistov in 30 domačinov, ki se tam niso več počutili varne. Nastanili so jih v Milni in Supetarju. Uradno evakuacije niso razglasili.

Na hrvaškem otoku Brač že drugi dan divja požar. Hrvaški gasilci poudarjajo, da gre za največji požar na Hrvaškem letos in enega izmed najbolj zahtevnih za gašenje v zadnjih nekaj letih. Požar je že včeraj zajel območje Pustinje Blace in jugozahodnega dela otoka. Ker veter nenehno spreminja smer, gasilcem ognjenih zubljev še ni uspelo ukrotiti. Ogenj, s katerim se bori 250 gasilcev, se je razširil na Nerežišće. Po poročanju portala Dnevnik.hr je ogenj že uničil 4000 hektarov borovega gozda.

Na več krajih na otoku je bilo zaradi gostega dima dihanje že močno oteženo. Ljudje obupujejo tudi zaradi velikih izgub, ki so jih utrpeli. Nenad Lekšić iz Podhumlja pravi, da je ostal brez vsega. Zgorelo mu je več kot 200 ovac in 500 oljk.

Ogrožene kraje uspeli obvarovati

Ponoči je bilo na terenu okoli 150 gasilcev iz vseh delov Dalmacije, ki so vse sile usmerili v zaščito naselij Milna, Bobovišća in Ložišća. Čeprav se jim je ogenj močno približal, so vse hiše uspeli obvarovati. Pomagalo je tudi dejstvo, da so zvečer njihove vrste močno okrepili. Z ognjenimi zublji se je tako borilo 170 gasilcev.

Z ognjenimi zublji se med drugim spopada pet letal vrste Canadair.
Z ognjenimi zublji se med drugim spopada pet letal vrste Canadair. FOTO: Reuters

Ogenj so gasili z več kot 40 gasilnimi avtomobili, z morja pa sta jim pomagala še gasilna ladja in vlačilec, iz zraka pa osem posebej opremljenih letal in dva helikopterja. 

Divjanje rdečega petelina opazujejo tudi iz Splita. Tamkajšnji očividci so povedali, da so na lastne oči spremljali, kako je ogenj goltal vse pred seboj, mesto pa je prekril tudi gost črn dim z 20 kilometrov oddaljenega požarišča.

Je bil ogenj podtaknjen?

Po poročanju portala Dnevnik.hr je policija zaslišala več ljudi, večinoma turistov, ki so se na Braču želeli vkrcati na trajekt. Ugotoviti namreč želijo, ali je bil požar podtaknjen oziroma ali je zagorelo zaradi brezvestnega kurjenja v naravi. Prebivalci Brača namreč trdijo, da so krivci turisti, ki da so kljub prepovedi na odprtem pekli na žaru.

Zagorelo tudi pri Supetarju

Da je vse skupaj še slabše, je na otoku izbruhnil še en požar, in sicer v okolici Supetarja. Zagorel je gost borov gozd, ogenj pa se je širil v smeri Nerežišć. Tja so preusmerili del gasilcev in ob pomoči iz zraka jim je ognjene zublje uspelo spraviti pod nadzor. A pozno popoldne je požar spet izbruhnil.

Pogled iz trajekta
Pogled iz trajekta FOTO: Gvido Španring

Gorelo tudi na Šolti in v okolici Drniša

Okoli polnoči so gasilce aktivirali tudi na Šolti, požar pa so v dobrih dveh urah uspeli omejiti. Včeraj je gorelo tudi v okolici Drniša, našteli so kar štiri požare, a so vse hitro pogasili.

Na ministrstvu za zunanje zadeve pravijo, da informacij, koliko je vseh Slovencev trenutno na Braču, nimajo, a da se do danes na hrvaškem predstavništvu nihče ni javil, da bi potreboval kakršno koli pomoč.

Slovencev požar ni prestrašil

Na Braču trenutno letuje približno 2000 Slovencev, ki so tja odpotovali z agencijami. Nihče med njimi ni na območjih, kjer divja požar. Je pa verjetno na Braču tudi veliko takih, ki so tja odšli v lastni režiji.

Slovenci počitnikujejo predvsem na Bolu, približno 25 km oddaljenem od gorečih območij, a kot kaže, daleč od tega, da bi jih požar pregnal domov.

"Do kakšne pol ure sploh nisem vedel, da je požar tukaj, če ne bi dobil SMS-sporočila iz Slovenije. Domačini so prijazni, ni panike, vse je ok,” je za 24UR dejal Uroš Hvastja.

Potovalne agencije zatrjujejo, da so njihovi dopustniki na varnem. "Smo v stiku z lokalnimi oblastmi, imamo pa pripravljene ustrezne načrte za vsak primer, ampak požar se gasi," je pojasnila Nataša Borojevič, predstavnica agencije Kompas. Na vprašanje, ali so gostje prestrašeni, pa odgovarja, da ne, ker ne gori v bližini njihovega bivanja.


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roadracer
15. 07. 2011 19.28
Tudi tukaj na zahodni strani Hvara se vidi dim. Upam da kmalu omejijo požar. Sicer sploh ne vem zakaj takšne novice dajejo na slovenski portal, ker potem nekateri zakompleksani slovenčki pišejo obupne komentarje.
primorc123
15. 07. 2011 19.25
tudi mi smo na Bolu,ozračje je kar onesnaženo,to se je videlo čezdan tudi ob pogledu na sonce ki je bilo rdeče. po radiu smo slišali da naj bi bil požar omejen
Hrvat2
15. 07. 2011 18.34
Verjetno kaksni nevosljivi Slovenci!
Pinkybitch
15. 07. 2011 17.44
Sama sem na Braču in sicer v mestu Bol. Verjemite da ni vredu občutek če veš, da na istem otoku gori. Dim je že prišel do sem in upam, da je to samo zaradi vetra.
sass1
15. 07. 2011 17.16
sama sem slovenka pa že zelo veliko let hodimo na dopust na HRVAŠKO.Še nikoli nisem nikjer v njihovi deželi naletela na kakršnokoli sovražno dejanje.Res pa je tudi da mi nismo nikoli bili sovražno razpoloženi do njih in njihove države. Smo samo turisti,ki se trudimo biti prijazni in nasmejani in potem to dobimo tudi nazaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... požara pa;zamislite si da ste vsi skupaj priča takemu požaru pa se vam sosed dela norca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... lep dan!
Andy nar
15. 07. 2011 16.57
Včeraj so dobro uro po pričetku požara na Braču že krožile govorice, da so Poljaki ali Slovaki roštiljali na parkingu za Blaco. Glede na to kaj vse zmorejo omenjeni so govorice lahko blizu resnice. Drugače pa kapo dol za požrtvovalnost gasilcev in domačinov. Tisti, ki dogajanje komentirate s hladne dnevne sobe si niti predstavljati ne morete kako tale požar izgleda v resnici. Drugače pa posnetek, ki ga kažete nima nobene zveze z evakuacijo. Nikogar niso evakuirali na celino!!!
Ramzess
15. 07. 2011 16.57
Upam da bodo našli odgovorne. Nevem zakaj ljudje stokajo nad izgubami, vključno z živalmi, treba je pravočasno spakirati in se umakniti, ne čakati na zadnjih pet minut, ko je že prepozno, ...
BMWmunja
15. 07. 2011 16.26
Ob nekaterih bolnih komentarjih, ki jih je tukaj zaslediti, dajmo tisti, ki še premoremo ščepec etike, s pozitivnimi mislimi počastiti spomin na preminule gasilce, ki so v gašenju podobnega požara pred leti izgubili svoja življenja. Slava spominu na njih.
Strugy
15. 07. 2011 16.23
Fak bolanih ljudi kakšne pišejo. Dal bi jih v bristolke pa na Brač tole gasit 2 dni brez počitka tako kot 170 fantov dol in stvm glavo da nebi v živlenu več takh izjav dajal.
Marko Stajnko
15. 07. 2011 16.15
Sem v Milni na Braču in lahko vam rečem da je blo za znoret včeraj :) manj kot 10 km od nas smo lahko gledli ogenj na hribu, bli smo v pripravljenosti da nas evakuirajo, luft je bil pa tud za znoret ko blo tolko pepela vsepovsod. Ogenj je bil tud do 20m v višino in 15 m stran od hiše osebe ki organizira internacionalno poletno šolo za nas glasbenike tu v Milni. Baje so si sami gasili en čas da jih ni dobil ogenj :) Drugač pa vsi ki pišete bolane komentarje, zamislite se malo prosim pa se opravičite za nevmesne komentarje in odrastite.
odbogaposlan
15. 07. 2011 15.58
seveda, zakaj pa nikol spomladi al na jesen ne gori!
Mil?007
15. 07. 2011 15.58
Požari v naravi so nekaj naravnega nekatere vrste dreves se lahko razmnožujejo samo ob požarih tako da je gašenje teh požarov, razen ko se približajo naseljem čisto zapravljanje časa in denarja.
mjrc
15. 07. 2011 15.44
Zna bit tudi,da je kak Srb tole nalašč podtaknil, nebi bilo prvič, da srbi kurijo obalo.
DJ Suzuki
15. 07. 2011 15.29
seveda morsko uho nikakor ne spominja na ostrigo ali biser in kit je hrvatu največja uganka. to pa zato ker je dalmacija italijanska.
pupa_od_anbot
15. 07. 2011 15.04
Nataša Žnidaršič 15.07.2011, 14:14 13 vedno se je izkazalo da je za požar bil kriv človek sami hodimo že več let na brač,malomarni turisti ki frcajo cigaretne ogorke iz avta,.... tle te bom pa malo poprav'la: pred leti sem bila na Korčuli in je gostitelj dva dni gasil (podobno kot zdaj na Braču) in kaj so ugotovili: kriva je bila odvržena steklenica! Steklovina povzroči več požarov v naravi kot karkoli drugega (s čikom pa tako ali tako lahko poizkusiš..)
lisec3
15. 07. 2011 14.53
res je, kar je spodaj nekdo napisal, da v komentarjih "uporabljamo", uporabljate, čistopravopisno slovenjšćino
Mil?007
15. 07. 2011 14.32
Ma ti gasilci sploh pa prostovoljni (hik) so pravi mojstri, sej ne da bi lahko brez njih a resnosti sploh pri prostovoljnih- hik ni nobene, dostikrat s svojo intervencijo naredijo več škode kot sam požar. So zadnjič v bloku vrtali ključavnico na stanovanju, najprej je bil na vrtalniku prazen akumulator, nato ni bi pravi sveder zato je sosed posodil svojega a še vedno ni ratalo, zato je gasilec vzel z stene na hodniku bloka gasilni aparat in z njim dvakrat počil po vratih, da so se odprla, prava burljeska.
Nataša Žnidarši? 1
15. 07. 2011 14.14
vedno se je izkazalo da je za požar bil kriv človek sami hodimo že več let na brač,malomarni turisti ki frcajo cigaretne ogorke iz avta,....
2801nina
15. 07. 2011 13.53
sem pa imela srečo, ravno včeraj sem se vrnila s počitnic na braču- supetar... je pa res, da je bil pretekli teden zelo vroč zato je bilo samo vprašanje časa kdaj bo kje zagorelo sploh v okolici pustinje blace :)
Hugh_Mungus
15. 07. 2011 13.45
"Ogenj gasijo z več kot 40 gasilnimi avtomobili, z morja jim pomagata še gasilna ladja in vlačilec" Slovenčina moj prvi tuj jezik? GasilNO je sredstvo, gasilSKO pa vozilo ;)