Tujina

Ogenj in veter ne poznata konca tedna

Moskva, 31. 07. 2010 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Rusiji se še naprej borijo proti gozdnim požarom, ki so se med hudim vročinskim valom razplamteli v 14 osrednjih regijah države, zaradi česar je umrlo več kot 30 ljudi.

Ruska vlada se je spričo hudih požarov odločila v boj proti ognju poslati več kot 2000 vojakov, z ognjenimi zublji, ki so terjali že več kot 30 življenj, pa se bori tudi 238.000 gasilcev. Na terenu je tudi 226 letal. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je sicer požare v televizijskem intervjuju označil za "naravno katastrofo".

Požari Rusija - 2
Požari Rusija - 2 FOTO: Reuters

"Na žalost sile ministrstva za izredne razmere, njegove regionalne zmožnosti, niso zadostne, saj je to resnično naravna nesreča, ki se verjetno zgodi le enkrat v 30 ali 40 letih," je dejal Medvedjev v črnomorskem letovišču Soči.

Ruska prestolnica in velik del države se soočata z najhujšim vročinskim valom v zadnjih desetletjih. Zaradi visokih temperatur je bilo uničenih okoli 20 odstotkov ruske obdelovalne površine, vročinski val pa je ob žrtvah požarov zahteval tudi življenja več sto ljudi, ki so utonili, ko so se pijani poskušali osvežiti v vodah.

Obrambni minister Anatolij Sedjukov pa je dejal, da se tudi vojaški gasilci trudijo zaustaviti požare, čeprav v prvi vrsti skrbijo za varovanje lastnih vojaških baz. "Nekatera naša poslopja so prav tako v precej težki situaciji," je dejal Sedjukov.

Na ministrstvu za izredne razmere medtem poudarjajo, da imajo situacijo pod nadzorom. "Kljub neobetavnim vremenskim razmeram nam naše sile in preventivni ukrepi, kot tudi aktivna uporaba letal ministrstva omogočajo nadzor nad situacijo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Finančni minister Aleksej Kudrin je medtem ocenil, da bi lahko stroški obnove in odškodnin žrtvam presegli znesek pet milijard rubljev (165 milijonov dolarjev), ki ga je v petek za ta namen obljubil ruski premier Vladimir Putin. "Trenutno je škoda ocenjena na pet milijard rubljev. Ta denar bo namenjen konkretnim regijam za zagotavljanje bivališč ter odškodnine za izgubljeno imetje žrtev," je dejal. "Toda verjetno bodo stroški še višji," je dodal.

Požari Rusija - 3
Požari Rusija - 3 FOTO: Reuters

Putin je sicer za ponedeljek sklical krizni sestanek z guvernerji prizadetih regij. Ob tem pa jih je pozval, naj tudi v nedeljo delajo. "Jutri je nedelja, a splošno je znano, da ogenj in veter ne poznata konca tedna. Tudi mi ne bi smeli imeti konca tedna," je povedal v video konferenci na ministrstvu za izredne razmere.

Vodje regij je pozval še, naj v pogovorih z ljudmi ugotovijo, kaj se je zares zgodilo, in zagotovijo zbiranje natančnih informacij o žrtvah, da bi program pomoči stekel čim bolj učinkovito. "Čakal vas bom v Moskvi v ponedeljek ob 2. uri, da povzamemo ugotovitve in izdelamo načrte za prihodnost," je dejal.

Požari Rusija - 1
Požari Rusija - 1 FOTO: Reuters

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tadej_10
31. 07. 2010 19.12
to so muke. Vsa čast gasilcem. Me res zanima,če bo Putin zgradil nove hiše prizadetim prebivalcem