Tujina

Jordanija skrajnežem sporoča, da bo v zameno za živega pilota izpustila teroristko

Tokio, 01. 02. 2015 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko se je izkazalo, da je posnetek obglavljenja japonskega talca, ki ga je objavila IS, avtentičen, so dejanje obsodile tako japonske oblasti kot številni svetovni voditelji. Usoda jordanskega pilota ni znana, a Jordanija skrajnežem sporoča, da je pripravljena na zamenjavo.

Izkazalo se je, da je posnetek obglavljenja japonskega talca, ki ga je včeraj zvečer objavila samooklicana Islamska država (IS), avtentičen. Dejanje so že obsodile japonske oblasti in svetovni voditelji.

Japonski premier Shinzo Abe je v odzivu dejal, da Japonska "nikoli ne bo oprostila teroristom". "Izredno sem jezen zaradi teh zavržnih in gnusnih terorističnih dejanj. V sodelovanju z mednarodno skupnostjo bomo dosegli, da bodo plačali za svoja dejanja," je dejal. Obsodbam usmrtitve so se pridružili tudi ameriški predsednik Barack Obama, britanski premier David Cameron in francoski predsednik Francois Hollande.

Fotografija iz posnetka, na katerem skrajnež obglavi Kenjija Goto.
Fotografija iz posnetka, na katerem skrajnež obglavi Kenjija Goto. FOTO: Reuters Video

'Naj se nočna mora za Japonsko začne'

Danes so se na spletu pojavile fotografije obglavljenja iraškega policista in vojaka. Na prvi domnevni iraški policist z zavezanimi očmi kleči, za njim pa stoji vrsta oborožencev. Na drugi fotografiji zamaskiranec z mačeto obglavi policista. Tretja fotografija prikazuje skrajneža, ki obglavlja ujetega iraškega vojaka. Uboja naj bi izvedli pripadniki Islamske države.

Kot smo že poročali, je IS včeraj objavila video obglavljenja še drugega japonskega talca, ki so ga zadrževali že več dni. Z usmrtitvijo 47-letnega novinarja Kenjija Goto so uresničili torkovo grožnjo.

Na 67-sekundnem posnetku se najprej pokaže črn napis: 'Sporočilo Japonski'. Nato je videti Goto v oranžnem kombinezonu, za katerim stoji moški z zakritim obrazom, od glave do peta oblečen v črno. Domnevno gre za istega človeka, ki je usmrtil tudi ostale talce v videih IS. V roki drži nož. "Abe, zaradi tvoje nespametne odločitve, da sodeluješ v vojni, ki je ne moreš zmagati, bo ta nož ne samo ubil Kenjija, pač pa bo sejal pokol med tvojim ljudstvom še naprej. Naj se nočna mora za Japonsko začne," reče terorist, nato pa obglavi Goto.

Na posnetku, objavljenem v torek, je Goto prosil jordansko in japonsko vlado, naj izvedeta zamenjavo zapornice in mu s tem rešita življenje. Kot je takrat dejal, bodo džihadisti ubili njega in jordanskega vojaškega pilota Maza al Kasasbeha, ki je bil zajet v Siriji, če Jordanija v 24 urah ne bo izpustila obsojene teroristke Sadžide al Rišavi.

Jordanija: Storili bomo vse, da bomo rešili pilota

Jordanija je umor Gota ostro obsodila, istočasno pa obljubila, da bo storila vse za rešitev pilota, ki so ga v Siriji zajeli, potem ko je decembra tam strmoglavilo njegovo letalo.

Čeprav usoda pilota za zdaj ni znana, je tiskovni predstavnik jordanske vlade Mohamed al Momeni obljubil, da bodo sprejeli vse možne ukrepe, da bi rešili življenje pilota. Jordanska vlada je celo izrazila pripravljenost, da izroči al Rišavijo v zameno za pilota, a le v primeru dokazil, da je ta še živ.

Iračanka al Rišavijeva je bila sicer obsojena na smrt zaradi sodelovanja v nizu napadov v jordanski prestolnici Aman, v katerih je bilo ubitih 60 ljudi. Izvedla naj bi samomorilski napad, vendar njena bomba ni eksplodirala. "Ona zame - preprosta zamenjava. Dodatno odlašanje jordanske vlade bo pomenilo, da bodo odgovorni za smrt pilota in nato še za mojo. Imam samo še 24 ur življenja, pilot pa še manj," je na posnetku dejal Goto.

Japonska tiskovna agencija Kyodo je v torek poročala, da japonske oblasti razmišljajo o izpustiti al Rišavijeve v zameno za Gota in pilota, v soboto pa so povedali, da so pogajanja s skrajneži zašla v slepo ulico.

Skrajneži so sprva zahtevali 200 milijonov dolarjev odkupnine za izpustitev japonskih talcev. Rok za plačilo se je iztekel minuli petek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (315)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
02. 02. 2015 21.26
mislim da se bo treba zbuditi in kaj narediti v vezi s tem problemom.
tomazbodner
02. 02. 2015 04.02
+0
Napaka Jordanije. Morali bi reci, da v primeru izpustitve zivega pilota ne bodo fentali tiste zenske. Ce se ISIS na tak nacin pogaja, se lahko tudi oni.
BELOBOOOG
02. 02. 2015 00.29
+2
Mamas&Papas Eni mate Janšo v srcu, drugi pač Mohameda , HA HA HA, pa te je Rožle ujel, tole priznanje in slika bo nekam romalo, prprav se na obiske..šejtan.
burek200
01. 02. 2015 21.22
+9
Ena večjih napak IS je bila, da se spravijo na Japonce. Če menijo, da lahko prekosijo Japonsko v požrtvovalnosti za svoj narod, se močno motijo...samo nekaj "namigov"...prostovoljni delavci v Fukušimi (le kje bi jih še lahko našli), Kamikaze...muslimani jim ne sežejo do kolen...res se niso na "tapravege" spravili..da o ekonomski, moralni in nenazadnje vojaški moči (njihov proračun za vojsko je kljub "obrambnim silam" eden najvišjih na svetu) raje ne govorimo ! Islamska država je potrebovala le še piko na i za njen konec..in to je Japonska !
led zeppelin
01. 02. 2015 19.06
+5
Očitno jim ni jasno kaj se zgodi, če razkuriš Japonce.. Isis je manjkal pri zgodovini Pearl Harborja.
Borut Novak 1
01. 02. 2015 19.22
+0
Kaj Pearl Harbourja? Celo Kitajsko in Indonezijo so si pokorili. Majhna Japonska. Osvojili bi še Avstralijo in Novo Zelandijo če jih nebi ustavila ameriška mornarica. Edino Rusi so jim nekoč naložili take batine da še danes pomnijo.
priest
01. 02. 2015 18.23
+12
Ne vem, kaj še čaka in premišljuje NATO okoli teh izprijenih slabičev, ki kvarijo zemejlsko ureditev po Bogu in vsa božja pravila.Z vsem orožjem nad njih in izolirati vsa družbena, kot tudi ekonomska sredstva, zavzeti in zaplombirati vsa naftna polja in prehranske tokove.
brownhorse
01. 02. 2015 19.00
+4
čakajo da se tile musliji prvo med sabo pa pol oni chillano pridejo
Raptorrrrrrrrr
01. 02. 2015 17.50
prej ali slej te bodo našli potem pa enaka usoda
BELOBOOOG
01. 02. 2015 17.23
+2
RožLee1 01.02.2015 13:37:38 3 8 5 kanta...., na glavo.
BELOBOOOG
01. 02. 2015 17.21
+1
Twiteraš, slab se ti piše, tebe mislim šejtan.
PejtGaPogledatBrane
01. 02. 2015 17.14
+6
Še dobro, da so ti skrajneži daleč stran od nas. Dejstvo je, da nismo narod junakov...no ja...vse kar smo imeli so bili Peter Klepec, Martin Krpan in Povodni mož.
Borut Novak 1
01. 02. 2015 18.06
+5
Če bi mi ne bili junaki bi danes tu bila Turčija. Mi smo rešili Srbe in Hrvate in celo Evropo nekoč pred Turki. Najprej smo jih stolkli kot avstoogrski vojaki pri Sisku, kasneje pa pred Dunajem. Tako da lepo prosim. Edini problem ki ga imamo so SLO politiki ki so strateško nesposobni. Smo pa zato v NATOu. Glede na to da nas je manj kot milijon in da smo praktično neoboroženi, smo daleč najboljši vojaki na svetu. Še JNA je to dobro vedela in je bil slovenec v JNA daleč najbolj spoštovan vojak. Dandanes pa NATO uporablja slovenske vojak za najbolj elitne specializirane intervencije. Niso slučajno naši vojaki na mostu med srbi in albanci. Tudi ni slučaj da je v SLO najmanj kriminala na svetu. Pač vrhunska policija!
Grremlin
01. 02. 2015 18.34
+4
bh., živiš v iliziji o vsemogočni Sloveniji. Ni problem samo v politiki. politiki so samo odraz naše družbe. Družba, kjer moralne vrednote izginjajo, kjer te skoraj na vsakem koraku nat....
Borut Novak 1
01. 02. 2015 18.58
+1
To se pa strinjam s tabo. Sicer moje mnenje o večinski populaciji v SLO ni zelo visoko. Da ne bo nesporazuma. Edino kar imamo imamo morda večji procent extremno talentiranih od drugih. To se recimo vidi tudi pri športu kjer smo glede na velikost populacije v samem svetovnem vrhu. Se pa strinjam da je politika samo odraz naroda.
hhmmm
01. 02. 2015 19.01
+0
seveda,medtem ko so srbi in hrvati nemočno ležali pred turki,so jih slovenci rešli,aja sej pol so jim pa spet pokazali v sedmih dneh!!! :)))
Borut Novak 1
01. 02. 2015 19.04
+3
Srbi so bili pod Turki stoletja, nemočni. Hrvati so pa pri Sisku samo od daleč opazovali kako smo tolkli Turke. Malo si poglej resne zgodovinske knjige. Turki so pa bili v Evropi dokončno poraženi v zadnji bitki pred Dunajem. Slovenci smo sestavljali večino avstroogrske vojske takrat.
PejtGaPogledatBrane
01. 02. 2015 19.10
+0
Skopušnik Janez
01. 02. 2015 19.10
+0
Hahahaha bilberg kake pa ti guncaš. Zgodovina ena, sedi.
Borut Novak 1
01. 02. 2015 19.13
-1
Lej ga švicarskega kelnarja. Sedaj mi pa ti razloži zakaj si nekoč pobegnil iz socialističnega raja v neoliberalni kapitalizem in zakaj si toliko časa ostal tam?! Vrnil si se pa v SLO šele ko smo po tvojem dobili kapitalizem?!
hhmmm
01. 02. 2015 19.49
+3
če bi bli slovenci taki borci,ne bi dovolili parim politikom,da nas tako uničijo.danes če gremo v vojno z hrvaško,bomo popu.ili na celi črti,ker ni patriotizma in domoljubja,vsak dan se vse več in več slovencev izseli,če bi bli taki borci,bi se pobrali,ne pa obupali,pa šli!prav je da si patriot,samo ne iskrivljaj realnosti!
hhmmm
01. 02. 2015 19.53
+4
aja,pa seveda smo slovenci sestavljali večino avstroogrske vojske,ker nas je tok več od srbov,hrvatov,avstrijcev in ostalih. sanjariš o nekemu raju,ki ne obstaja.
gangstalj
01. 02. 2015 16.51
+4
meni je drugace to vse zelo sumljivo in se nemorm otresti suma, da ta teroristicna dajanja ki se dogajajo z japonsko,rusijo in incident v franciji pocnejo americani da bi dobili zaveznike in nekako pridobili zaupanje od prebivalcev sveta, kot da so oni dobri muslimani pa ne. seveda je to samo moja teorija, vendar je danes vse mozno kajti vse je igra in najmocnejse orozje te igre je manipulacija.
gangstalj
01. 02. 2015 17.03
+3
hahaha, sam pravm da je to tudi ena opcija, nism na nobeni strani. sm slovenc in ne vrjamem v vero in rad razmisljam z svojo glavo.
sasee
01. 02. 2015 16.47
+8
slovesnki državljan bosanskega porekla in muslimanske vere zlatan čordić bi rekel da gre za dobr fotošop
TheGrayMask
01. 02. 2015 18.09
-4
Mater se eni ponavlate. Človk je dost prov povedal o dvojnih merilih ! Glede photoshopa je pa tako še novinarji nevedo, če je karkoli avtentično tako da je dejansko ponarejanje raznih slik redna praksa za zavajanje javnosti in tu ni nič smešno.
Andretina
01. 02. 2015 16.04
+20
Predlagam da vgrabimo vse muslimane in od ISIS zahtevamo 200 milionov ali pa jih usmrtimo : ) pa bi si slovensko gospodarstvo duplo opomoglo
TheGrayMask
01. 02. 2015 21.11
+2
Bosanski delavci so zastojn gradili pa si še vedno nismo opomogli zanimivo, da bi edine garače usmrtili kdo bo pa ceste gradil a Janez to je za videt.
Bruhalnica24
01. 02. 2015 15.13
+2
Kaj če bi zahtevali takojšnjo izpustitev Bafčarja iz prisilne hospitalizacije ????
Rde?aAnarhistka
01. 02. 2015 16.27
+1
omega _v6
01. 02. 2015 14.59
+26
Poglejte si hrabre Kurdinje kako So v Kobaneju pobile na stptine teh 'hrabrih " teroristov, ki se najraje bojujejo proti neoboroženim in zvezanim!! Če sem prav seznanjen je za islamista največja sramota, če umre od ženske roke, ker takrat ni mučenik in ga ne čaka na desetine devic !!
frenki1613
01. 02. 2015 14.46
-20
Zdaj japonski premier pametuje, da japonska ne bo nikoli oprostila teroristom. Pri vsakem posnetku so šli najprej preverjat avtentičnot.Bedaki! Kaj pa drugega kot, da je posnetek avtentičen. Kriv je pa prav minister za te dve smrti. Plačali bi teh 200 milijonov pa bi bil problem rešen.Isis zadovoljen, talca izpuščena. In zakaj jih niso? Ker je človeško življenje vredno mnogo manj. V primeru kakršnihkoli tožb bodo svojcem umrlih dveh novinarjev plačali kakšen milijon, mogoče dva. Kar je pa bistveno ceneje od 200 milijonov kot so jih zahtevali teroristi.
gangstalj
01. 02. 2015 14.50
+27
nikoli se ne pogaja iz teroristi, ker je posledica veliko slabša ce bi jim dali 200 miljonov... neumen komentar!
Ni_Nicka76
01. 02. 2015 14.51
+16
rezervni
01. 02. 2015 14.51
-6
verjetn da je avtentičen ja edin kre...ten verjame da je avtentičen pa noben drug
frenki1613
01. 02. 2015 15.16
-10
In kaj maš od tega da se ne pogajaš? Nič. Če jim ne daš kar zahtevajo, potem je rezultat tak kot je.
frenki1613
01. 02. 2015 15.20
-12
Ne pogajat se z teroristi je samo še ena iz med idej Amerike.
gangstalj
01. 02. 2015 15.31
+16
pod prvo bi oni uporabil ta denar za razširjanje njihove skupine, nakupovanje orozja, placali vojake itd. pod drugo imajo oni veliko ljudi na razpolago ki bi jih lahko uporabili za odkupino in se to nikoli nebi koncalo, Ce drzava placa za enega bi mogla tudi za ostale, ker bi potem prislo do sovraztva do svoje drzave.... ce ste placali za prvega zakaj nocete za mojo druzino in pride do dodatnih zapletov. mislim da je se veliko vec razlogov zakaj se ne pogaja iz teroristi samo meni so se zdeli ti zelo pomembni
gangstalj
01. 02. 2015 15.40
+7
frenky ce pa nisi tok splosno razgledan da ne vidis zakaj se ne pogaja iz teroristi, pol se pa kr raj ..... ker zivljenjske odlocitve ratajo veliko tezje!
jz321
01. 02. 2015 15.44
+9
Ker s tem narediš vse svoje državljane za potencialne tarče ugrabiteljev Frenky1613.
frenki1613
01. 02. 2015 16.24
-2
Z dvema besedama bi lahko rekli. Začaran krog.
jz321
01. 02. 2015 16.34
+3
Jebemvassve
01. 02. 2015 14.40
+28
Do vere in ljudi ki režejo glave ubijajo civiliste, nam hočejo vsiljevat šeriatsko pravo, ki so proti demokraciji, ja proti temu se bomo morali evropejci vstat in rečt dovolj je,,, v evropi ni prostora za vas,,, stop islam!!!!
Bruhalnica24
01. 02. 2015 14.24
-9
CIA je potrdila da je posnetek pristen ponaredek...
sasee
01. 02. 2015 15.15
+10
Svoboden Miki
01. 02. 2015 14.22
+5
Jst ne zastopim zakaj rinejo novinarji tam,doma naj ostanejo uni naj se pa potolcejo med sabo.
KungFuPanda
01. 02. 2015 15.10
+6
Zato, ker pravi novinar poroča iz terena. Ostali doma kopirajo njegove članke
Svoboden Miki
01. 02. 2015 15.20
+4
To razumem potem pa naj vzamejo na znanje,da lahko ostanejo brez glave.Sej grozno ampak tako je.Za nobenega ni nujno,da tam tvega zivljenje.
KungFuPanda
01. 02. 2015 16.11
-2
Misliš, da tega ne vedo? Dobro vedo. Samo vseeno pa kot ljudje nočejo umreti vedoč, da bo njihovo obglavljenje objavljeno na you.tube. Je še več takih služb, kjer ljudje zavedno nosijo glavo naprodaj, pa vseeno nimajo samomorilskih nagnjenj.
dejanino
01. 02. 2015 14.18
+17
Vdarimo jim kontro pa še mi začnimo njihove!
Allan Lopez
01. 02. 2015 14.25
-23
dejanino
01. 02. 2015 16.47
+4
Pazi Allan, či te primejo neuš meu vlko šans, da umreš ko mučenik, pol pa se lahko posloviš od svojih 100 devic.