Tujina

Odstopil egiptovski minister, spopade podžigala državna televizija

Kairo, 11. 10. 2011 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po nasilju, v katerem je bilo v nedeljo v Kairu ubitih 26 ljudi, predvsem koptskih kristjanov, je odstopil egiptovski finančni minister Hazem el Beblavi. Vojaški svet ni sprejel njegovega odstopa.

Hazem el Beblavi, egiptovski finančni minister, ki je odstopil zaradi odgovornosti vlade za številne mrtve med nedavnimi protesti.
Hazem el Beblavi, egiptovski finančni minister, ki je odstopil zaradi odgovornosti vlade za številne mrtve med nedavnimi protesti. FOTO: Reuters
Hazem el Beblavi je odstopil zaradi nezadovoljstva z vlogo, ki jo je pri spoprijemanju s spopadi odigrala vlada. Kot je pojasnil, je odstopil zaradi nedeljskih dogodkov, ki so po njegovih besedah "omajali varnost v družbi, ki je odgovornost države". "Morda ne gre za neposredno odgovornost vlade, na koncu pa je odgovornost vendarle njena," je dejal in dodal, da "so trenutne razmere izjemno težke in potrebujejo nov in drugačen pristop".

A vladajoči vojaški svet ni sprejel Beblavijevega odstopa, zaradi česar se je ta po lastnih besedah znašel v ''težavni situaciji''. ''Nisem si premislil glede odstopa. Vojaški svet ga je zavrnil in sedaj sem v zelo težavni situaciji. Zmeden sem,'' je povedal in dodal, da ne ve ničesar o tem, da naj bi odstopil še kak drug član egiptovske prehodne vlade.

Beblavi, ki je tudi eden od dveh namestnikov premierja Esama Šarafa, se je z odstopom odzval na dogodke minulo nedeljo, ko je bilo v spopadih med koptskimi kristjani, muslimani in varnostnimi silami v središču Kaira ubitih 26 ljudi, večinoma koptskih kristjanov, ranjenih pa več kot 300.

Tiskovni predstavnik prehodne egiptovske vlade je zanikal poročanje Al Jazeere, da je odstopila celotna egiptovska vlada.

Za večino mrtvih so odgovorna vojaška vozila, ki so brezobzirno večkrat zapeljala v množico protestnikov, nekaj demonstrantov pa je padlo tudi pod streli vojakov. Po poročanju egiptovskih medijev so sicer umrli tudi trije vojaki.

V Egiptu vladajoči vrhovni svet oboroženih sil je v ponedeljek pooblastil vlado za hitro oblikovanje komisije, ki bo preiskala nasilje. Komisija naj bi tudi posredovala proti vsem, za katere bo dokazano, da so bili neposredno vpleteni v nasilje ali pa so k njemu spodbujali.

Vojska revolucijo izrabila za puč?

Po odstopu Hosnija Mubaraka, ko so si civilisti in vojaki presrečni padali v objem, je med vojsko in narodom nastal globok prepad, piše nemški Spiegel. Mnogim se trenutno zdi, kot da je vojska revolucijo zgolj izrabila za vojaški puč. Čeprav je večina medijev o spopadih poročala, kot da gre za versko motivirano nasilje, pa je bil gnev demonstrantov tudi politično motiviran. ''Narod zahteva odstop feldmaršala,'' so namreč vzklikali demonstranti, pri čemer so mislili na vodjo vojaškega sveta Mohameda Huseina Tantavija.

Množični pogreb Koptov, ubitih v spopadih.
Množični pogreb Koptov, ubitih v spopadih. FOTO: Reuters

Državna televizija podžigala versko nasilje

Številni kritiki očitajo egiptovski državni televiziji, da je aktivno prispevala k stopnjevanju napetosti v središču mesta. Poročevalec na televiziji je namreč na neki točki pozval egiptovsko javnost, naj se množično odpravi branit egiptovske vojake pred ''jeznimi krščanskimi protestniki'', poroča angleška različica egiptovske spletne strani Ahramonline. In v resnici so prišli jezni gorečneži, ki so z mačetami, meči in buzdovani napadali demonstrante, ki so bežali pred policijo in solzilcem.

Klici v program pa so le potrjevali verzijo dogodkov, ki jo je propagirala televizija. ''Oboroženi kristjani so se spopadli z vojaško policijo in ubili policista,'' je povedal eden od klicateljev. Televizija je medtem kazala podobe poškodovanih vojaških policistov, ne da bi hkrati pokazala posnetke povoženih trupel ubitih demonstrantov, ki so se med tem z veliko hitrostjo širili po medmrežju.

Spopadi med vojsko in koptskimi demonstranti, ki so demonstrirali proti napadu na koptsko cerkev na jugu Egipta, ki se je zgodil 9. oktobra.
Spopadi med vojsko in koptskimi demonstranti, ki so demonstrirali proti napadu na koptsko cerkev na jugu Egipta, ki se je zgodil 9. oktobra. FOTO: Reuters


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.