Tujina

Bomo odslej delce pospeševali le v Evropi?

Chichago, 02. 10. 2011 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters, S.S.Š.
Komentarji
16

ZDA so zaprle pospeševalnik atomskih delcev Tevatron, s čimer se zaključuje več kot četrt stoletja ameriške nadvlade pri fizikalnih raziskovanjih visokoenergijskih delcev.

Že marca leta 2010 je ob francosko-švicarski meji začel obratovati štiri kilometre velik podzemni Hadronov trkalnik, ki je tako tehnološko bolj napreden kot tudi bolj ekonomičen od Tevatronove tehnologije. Zato so se ameriški fiziki odločili z velikopoteznih in dragih poskusov preiti na manjše in bolj specifične projekte, kot je izgradnja najmočnejšega protonskega topa.

Ameriški atomski fiziki bodo prešli na manjše projekte, najbolj ambiciozni pa si delo iščejo že v evropskih raziskovalnih ustanovah.
Ameriški atomski fiziki bodo prešli na manjše projekte, najbolj ambiciozni pa si delo iščejo že v evropskih raziskovalnih ustanovah. FOTO: Reuters

Kot pravi direktor raziskovalnega laboratorija Fermilab Pier Oddone, ni v znanosti nič večnega, stanje v raziskovalnih krogih pa od ameriških inštitutov terja prilagoditev na nove razmere, da bi lahko poiskali področja, na katerih lahko storijo nadaljnji korak naprej. Evropske raziskave so po Oddonovih besedah za kar trikrat presegle raziskovalni proračun ameriških raziskovalcev, kar pa si ZDA ta trenutek ne morejo privoščiti.

"Vseeno mislim, da lahko ohranjamo pomembno vlogo v svetu, pa čeprav ne bo taka, kot smo jo imeli pred 30 leti, ko smo vodili na vseh področjih atomske fizike,“ dodaja Oddone. Med prednostnimi nalogami ameriških znanstvenikov je poreditev raziskovalcev iz CERN-a, ki so prejšnji teden domnevno odkrili delce, hitrejše od svetlobe.

Denar, sveta vladar

V 26-letni zgodovini so se varuhi sistema Tevatron izučili, kako graditi, voditi in skrbeti za velike in kompleksne pospeševalnike delcev, z izkušnjami pa so v veliki meri pomagali tudi konstruktorjem CERN-ovega megalomanskega trkalnika. Tevatron je svojo minuto slave dobil leta 1995, ko so znanstveniki potrdili obstoj kvarkov, najtežjih elementarnih delcev, kar jih poznamo. Kljub temu da je težek kot atom zlata, je kvarkova masa zgoščena v točki, veliki kot le en proton.

Zaton ameriškega trkalnika Tevatron je poleg večjega in zmogljivejšega hadronskega trkalnika v CERN-u povzročil primanjkovanje sredstev.
Zaton ameriškega trkalnika Tevatron je poleg večjega in zmogljivejšega hadronskega trkalnika v CERN-u povzročil primanjkovanje sredstev. FOTO: Reuters

Izgradnja Tevatronovega kompleksa je bistveno pripomogla tudi ameriški ekonomiji, saj so bili glavni naročnik superprevodnih kablov. V kompleksu jih je vgrajenih za kar 68 tisoč kilogramov. Poleg mnenja znanstvenikov, da so minili Tevatronovi časi uporabnosti in koristnosti, je zadnji udarec zadalo ameriško ministrstvo za energijo, ki je raziskavam odreklo 35 milijonov sredstev, s katerimi bi Tevatron deloval do leta 2014. Zaradi te odločitve bo večina ameriških fizikov nadaljevala raziskave v Fermilabovem eksperimentalnem nadzornem centru za nadzor poskusov v CERN-u ali pa se bodo preselili v Evropo.

"Smo pač sužnji strojev in mašinerije ter bomo vedno šli tja, kjer se nahajajo sredstva, s katerimi bomo lahko nadaljevali s čim boljšim delom tudi v prihodnje,“ je dogodke komentiral eden glavnih uporabnikov Tevatronovih storitev, raziskovalec Rob Roser.

Čeprav Tevatron ne bo več obratoval, Fermilabovi znanstveniki upajo, da bodo bistveno prispevali k odkritju Higgsovih bozonov, ki naj bi bili po velikem poku in rojstvu vesolja pred 13,7 milijarde let ključni za pretvorbo mase v trdno materijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
03. 10. 2011 19.02
@ RagingPixel: Zakaj je sel spaceshuttle v pokoj? Zato ker ga nadomesca novo plovilo, za zdaj znano kot X-37. Plovilo bo vzletalo samostojno, pristajalo pravtako, brez posadke, zraven vsega pa bo v vesolje lahko poneslo se kar nekaj ton tovora. Torej gre za konkreten napredek, zato pokoj SpaceShuttla.
Triger
03. 10. 2011 10.24
Geronemo 03.10.2011, 08:14 Kakšne mase v trdno materijo, kaj jim je? Zato pa bosona niso in ne bodo našli... ker gre za skupino subjektov z svojimi vpogledi in fiksnimi stališči.. Po mojem mnenju je boson ravno mejnik ki omogoča prehod energije v maso nato pa z vibracijo dobimo neko materijo.. Vse niha in to je dejstvo, še njihove super-strune brenkajo pa ne upoštevajo vprašanja kaj jih k temu vzpodbuja... morda BOSON??? -------- Če bi ti dejansko kaj vedel, nebi pisal komentarjev na to stran, zato prosim nehaj s takimi predpostavkami k ne pripeljejo nikamor...
prepri43
03. 10. 2011 08.48
To so sicer lepe želje vendar daleč od realnosti!ZDA bodo še veliko časa pred Evropo pa tudi v primeru če ta ne razpade!
prepri43
03. 10. 2011 08.40
Od bozonov so Boskoti naredili že zdavnaj "bozo", in to je kolikor jaz vem tekoča a ne trdna materija!
Geronemo
03. 10. 2011 08.14
Kakšne mase v trdno materijo, kaj jim je? Zato pa bosona niso in ne bodo našli... ker gre za skupino subjektov z svojimi vpogledi in fiksnimi stališči.. Po mojem mnenju je boson ravno mejnik ki omogoča prehod energije v maso nato pa z vibracijo dobimo neko materijo.. Vse niha in to je dejstvo, še njihove super-strune brenkajo pa ne upoštevajo vprašanja kaj jih k temu vzpodbuja... morda BOSON???
RagingPixel
03. 10. 2011 08.02
Pa kaj se dogaja, najprej Space Shuttle zdej to, kaj njim ni jasn, kr naprej zapirajo stvari za znanost...
Zrkizz
02. 10. 2011 19.41
Njihovi raziskovalci bodo prisli delati v Evropo, placevala jih bo Evropa, o vseh dosezkih pa bodo takoj obvesceni njihovi "bivsi" sefi. Torej novo znanje jim bo na dosegu roke pa se placati ne bodo rabili nic.
tinetone
02. 10. 2011 18.50
"...s čimer se zaključuje več kot četrt stoletja ameriške nadvlade pri fizikalnih raziskovanjih visokoenergijskih delcev..." zadnjih 10 let je ima evropa neprimerno močnejše pospeševalnike
YUGO45
02. 10. 2011 18.32
Naj raje naredijo napravo za obvladovanje bliznjega vzhoda!
majorb
02. 10. 2011 17.23
Tega več ne potrebujejo sedaj so odkrili mnogo boljšo in učinkovitejšo napravo s katero lahko nadzorujejo podnebje sveta in bližnjega vesolja.
Crawezza
02. 10. 2011 16.40
nimajo dnara za vojsko...
Helix Nebula
02. 10. 2011 16.06
Njbol me pa veseli da bojo znanstveniki drli nazaj v Evropo.. da še dodam kar sm pozabo :D
modrix
02. 10. 2011 15.46
safeta
02. 10. 2011 15.37
njihova ndvlada se je končala na VSEH področjih, tudi na političnem, gospodarskem, vojaškem... aja, saj drugje nikdar niso bili najmočnejši.
izRODEk
02. 10. 2011 15.35
ZDA so vodilne le še v količini orožja, znanost je že zdavnaj v evropi ter v aziji. Le glede orožja so še vodilni ker tudi največ vlagajo v to
Helix Nebula
02. 10. 2011 15.32
mislim da ZDA že kr lep cajt nimajo nadvalade v raziskovanjih.. Kker js vem že lep cajt niso meli takih zmoglivosti ko pa Evropa.. Ne smo da majo slabše napravce.. prišli so do točke, ki je njihova limita in naprej preprosto ne gre.. Rad bi vido da bi Evropa bla vlko bolša pri znanosti ko pa ZDA, vseeno pa upam da se bojo v Jenkilandiji čim prej ponovno angažirali v nek izjemn projekt.. Pa da gremo vsi skup pogledat ka nam tema prinaša lepega :)