Tujina

Odločitve glede izročitve Assangea Švedski še ni

London, 13. 07. 2011 20.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Londonu se je končal prizivni postopek, s katerim poskuša ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange preprečiti svojo izročitev Švedski zaradi obtožb o spolnih napadih. Sodnika odločitve še nista sporočila.

Assange zapušča višje sodišče v Londonu.
Assange zapušča višje sodišče v Londonu. FOTO: Reuters
Sodnika višjega sodišča v Londonu odločitve še nista sporočila, niti tega ne, kdaj jo bosta. Dejala sta le, da jo bosta objavila na običajen način. Sodnika sta sicer dva dni poslušala utemeljitve švedskega tožilstva in Assangeevih odvetnikov, ki so izpodbijali februarsko odločitev sodišča o izročitvi Juliana Assangea Švedski.
Assangea so v Veliki Britaniji prijeli decembra lani na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska, ki ga želi zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil avgusta lani v Stockholmu.

Odvetniki švedskega tožilstva so povedali, da imajo izjavi dveh domnevnih žrtev spolnih napadov s strani ustanovitelja WikiLeaksa, da nista pristali na spolne odnose. Assangeevi odvetniki so trdili nasprotno, in sicer da sta nanje pristali.

Assangeevi odvetniki so na prizivnem postopku zatrdili, da zaporni nalog ni veljaven, ker ga želijo samo zaslišati, ni pa še obtožen.

Assange trdi, da bi mu bile z izročitvijo kršene človekove pravice. 40-letni Avstralec, ki je od aretacije decembra lani v Londonu v hišnem priporu, prav tako trdi, da so obtožbe proti njemu politično motivirane.

Assange je namreč konec lanskega leta povzročil pravi vihar z objavo ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks, ki med drugim razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu in odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih politikih. Zato se boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi objav WikiLeaksa.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

indal
14. 07. 2011 10.14
Assange je pesek v oči za ovce! Ne verjamem ne njemu ne Amerom!
Frane Šajn
14. 07. 2011 07.04
NE SE BAT DA NE BO IZROČEN, REŠITEV BI BILA ČE BI SE ZATEKEL V RUSIJO! STRIČEK SAM IMA V SVOIH SVINJARIJAH DOLGE ZELO DOLGE ROKE!
kim llsung
13. 07. 2011 21.09
itak ga bojo izrocil sej so same hlapcevske drzave in vse ameriki lezeji v R