Tujina

Odločitev vrhovnega sodišča: velika zmaga v boju za pravice istospolnih

Washington, 26. 06. 2013 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško vrhovno sodišče je s petimi glasovi za in štirimi proti odločilo, da je zvezni zakon, ki ne priznava enakih pravic istospolnim parom, neustaven. Gre za veliko zmago istospolnih. Gre za zakon iz leta 1996.

Mavrična zastava pred ameriškim vrhovnim sodiščem.
Mavrična zastava pred ameriškim vrhovnim sodiščem. FOTO: Reuters

Ameriško vrhovno sodišče je odločilo, da je zakon, ki na državni ravni ne priznava istospolnih porok v posamezni zvezni državi, neustaven, saj ustava zagotavlja enakopravno zaščito. To pomeni, da imajo istospolni zakonski pari enake pravice kot vsi drugi. Gre za veliko zmago istospolnih.

Zakon, znan pod kratico DOMA, je leta 1996 podpisal tedanji predsednik Bill Clinton. Istospolnim parom, ki jim je posamezna zvezna država priznala zakon, so tako bile odvzete številne pravice, ki so dane drugim poročenim parom. Pravzaprav poročeni istospolni pari v očeh zveznih oblasti sploh niso bili poročeni.

Sprva je tudi Obamova administracija zagovarjala zakon, a kmalu je spremenila mnenje, saj je spoznala, da je neustaven. Republikanci na drugi strani pa so zapravili na stotisoče dolarjev, da bi upravičili njegov obstoj.

Pred sodiščem se je že zbrala množica ljudi, ki je odločitev glasno pozdravila. Tudi ameriški predsednik Barack Obama je pozdravil odločitev vrhovnega sodišča.

Odločitev je padla v procesu ZDA proti Winsorjevi. Lezbični par Edith Windsor in Thea Spyer sta v New Yorku skupaj živeli več kot 44 let. Leta 2007 sta se v Kanadi poročili. Spyerjeva je leta 2009 umrla in Windsorjeva je morala plačati 363.000 dolarjev nepremičninskega davka. Če bi par veljal za poročen, Windsorjevi tega davka ne bi odmerili. Zdaj bo lahko vsoto zahtevala nazaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3