Tujina

'Odločitev o arbitražnem sporazumu bo sprejela PS SDP'

Zagreb/Slavonski Brod, 14. 11. 2009 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja hrvaške opozicije je glede podpore njegove stranke arbitražnemu sporazumu med Slovenijo in Hrvaško dejal, da bo končna odločitev o tem sprejeta v poslanski skupini stranke SDP.

Vodja hrvaške opozicije, socialdemokrat Zoran Milanović, je udeleženke današnje skupščine ženskega foruma SDP med drugim obvestil o svojem četrtkovem obisku v Bruslju, kjer se je pogovarjal s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Kot je dejal, so mu nekatere stvari po tem srečanju jasnejše.

Milanović naj bi Barrosu obljubil, da bo SDP podprla arbitražni sporazum.
Milanović naj bi Barrosu obljubil, da bo SDP podprla arbitražni sporazum. FOTO: dnevnik.hr

Milanović je sicer po srečanju v hčetrtek dejal, da je Barroso, ki pripravlja seznam arbitrov, poudaril, da bo vztrajal pri tem, da so to najboljši in neodvisni pravni strokovnjaki. Jutarnji list pa je nato v petek pisal tudi, da je Milanović Barrosu obljubil, da bo SDP na glasovanju v saboru podprla arbitražni sporazum.

A kot je danes napovedal Milanović, ki je spomnil, da njegova stranka ni sodelovala pri nastajanju sporazuma, bo odločitev o tem najprej sprejelo predsedstvo stranke, zatem pa bo o tem razpravljala in tudi sprejela končno odločitev poslanska skupina SDP.

Kosor: Dosežen dogovor je dober za obe sosedi

Hrvaška socialno-liberalna stranka (HSLS) pa je danes v Slavonskem Brodu začela kongres, na katerem je približno 900 delegatom, ki so se zbrali v športni dvorani Brod, spregovorila tudi predsednica hrvaške vlade in Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) Jadranka Kosor.

Kacin in Kosorjeva sta govorila o odprtih vprašanjih med državama.
Kacin in Kosorjeva sta govorila o odprtih vprašanjih med državama. FOTO: Blaž Garbajs

"Od julija smo sprejeli niz težkih odločitev, ki so bile nujne, čeprav se na prvi pogled zdijo nepriljubljene, od posebnega davka do najnovejšega sporazuma o arbitraži s Slovenijo, ki je izjemno pomemben za prihodnost Hrvaške," je pristavila Kosorjeva in izrazila svoje prepričanje, da noben predsednik vlade "v prihodnosti ne z ene ne z druge strani ne bi mogel sprejeti boljše odločitve".

Poleg predstavnikov hrvaških koalicijskih strank se je kongresa udeležil tudi evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS), ki se je ločeno srečal tudi s Kosorjevo, s katero sta govorila o odprtih vprašanjih med državama. Evropski poslanec je hrvaški premierki javno čestital za vlogo pri iskanju rešitev za odprta vprašanja med Slovenijo in Hrvaško in za pogum pri sprejemanju odločitev, ki bodo postale vzorčni model za celotno regijo in širše. "Naši državi morata biti zgled za širšo regijo," je dejal evropski poslanec.

Kosorjeva se je zahvalila Kacinu in dejala, da je trdno prepričana, da je doseženi dogovor dober za obe sosedi ter da bi katera koli vlada ali generacija težko dosegla boljšega, so še sporočili iz Kacinove pisarne.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.