Tujina

Odločilni boji za Alep

Alep, 25. 07. 2012 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V največjem sirskem mestu Alep potekajo odločilni boji. V mesto prihaja vse več nasprotnikov režima, svoje sile pa krepi tudi režim. Sirijo je medtem zapustilo 150 opazovalcev ZN. Organizacije za človekove pravice je vznemirila novica, da naj bi francosko podjetje Qosmos Asadovemu režimu dobavljalo opremo za nadzorovanje.

Samo danes je umrlo 45 ljudi.
Samo danes je umrlo 45 ljudi. FOTO: Reuters

V največjem sirskem mestu Alep danes potekajo po navedbah prič odločilni boji za mesto. V mesto prihaja vse več nasprotnikov režima, svoje sile pa krepi tudi režim. Sirijo je medtem po odločitvi, da se misija ZN v Siriji Unsmis zmanjša za polovico, danes zapustilo 150 opazovalcev Združenih narodov.

V Alep prihajajo nasprotniki režima iz vse države, uporniki pa imajo v rokah okoli deset četrti na obrobju mesta. Okrepitve v mesto pošilja tudi režim.

2,5-milijonski Alep je nedavno postal nova fronta v 16 mesecev trajajoči vstaji proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Po navedbah vodje opozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice Ramija Abdela Rahmana je Alep za sirske upornike približno enakega pomena, kot je bil Bengazi v času libijske vstaje za tamkajšnje upornike.

V več predelih Alepa danes potekajo spopadi med režimskimi silami in uporniki, med drugim blizu lokalnega sedeža vladajoče sirske stranke Baas. Mesto preletavajo sirska vojaška letala, ki pa ne izvajajo napadov.

Po vsej državi je bilo danes do popoldneva ubitih najmanj 45 ljudi, večinoma civilistov, je še sporočil observatorij za človekove pravice. Največ žrtev so terjali spopadi v Alepu. Boji med drugim potekajo še v četrti Al Hadžar al Asvad v Damasku, eni zadnjih v prestolnici, ki je po desetdnevnih bojih še ostala v rokah upornikov.

Nasilje v Siriji - 2
Nasilje v Siriji - 2 FOTO: Reuters

Odšla polovica opazovalcev ZN

Iz Sirije pa je odšla polovica opazovalcev ZN. "V torek zvečer in danes je Sirijo zapustilo 150 opazovalcev Združenih narodov, ki se ne bodo več vrnili. Opazovalci so državo zapustili po odločitvi, da se misija zmanjša za polovico," je povedal neimenovani član misije, ki ni podal podrobnosti o tem, kdo je to odločitev sprejel.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je opozorila na pretresljiva poročila o naglih usmrtitvah, ki jih izvajajo sirska vojska in uporniki.

Opazovalna misija ZN je bila doslej sestavljena iz 300 neoboroženih vojaških opazovalcev, ki jih je spremljalo 100 članov civilnega osebja. Opazovalni misiji se je mandat začel aprila, ko naj bi opazovalci preverili spoštovanje prekinitve ognja, ki pa sta jo obe strani kršili. Sredi junija pa so delo misije začeli ovirati vedno hujši spopadi. 20. julija je Varnostni svet ZN izglasoval podaljšanje mandata misiji za dokončnih 30 dni.

Turčija je danes zaradi vse slabših varnostnih razmer na meji s Sirijo to zaprla za tovornjake in s tem ukinila pomembno pot za oskrbovanje nemirne države. Prepoved bo sicer veljala samo za vstop tovornjakov v Sirijo, medtem ko za vstop tovornjakov v Turčijo omejitve ne bodo veljale.

Turčija je obenem zatrdila, da bo meja ostala odprta za begunce iz Sirije. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je danes sporočil, da je v Jordaniji, Libanonu, Turčiji in Iraku registriranih že 120.000 sirskih beguncev, vendar so dodali, da so lahko dejanske številke veliko večje. Številni begunci, med katerimi prevladujejo ženske in otroci, so odvisni od humanitarne pomoči, vendar v begunskih taborih primanjkuje prenočišč, vode, zdravil in živil.

V torek pa sta sirsko mejo s Turčijo prečkala še dva generala sirske vojske. Število generalov, ki so zbežali pred nemiri v Siriji, je tako naraslo na 27. Turčija je doslej ponudila zatočišče več deset dezerterjem iz sirskih varnostnih sil.

Sirski režim je zapustila tudi sirska odpravnica poslov na Cipru Lamia Hariri. Vendar še ni potrjeno, ali je dezertiral tudi njen mož Abdel Latif al Dabagh, nekdanji sirski veleposlanik v Združenih arabskih emiratih.

Nasilje v Siriji - 3
Nasilje v Siriji - 3 FOTO: Reuters

Organizacije za človekove pravice je vznemirila tudi novica, da naj bi francosko podjetje Qosmos režimu sirskega predsednika dobavljalo opremo za nadzorovanje. Po navedbah organizacij, ki so proti podjetju že vložile tožbo, naj bi šlo za programsko opremo za nadzor podatkov, poslanih preko interneta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sugarhill
26. 07. 2012 11.40
+3
Iz Damaska so upornike večinoma pregnali, v Alepu sledi podobni scenarij. Uporniki bodo morali pobiti še več civlistov in preložiti krivdo na vojsko,kot so to do zdaj počeli.
bigich
26. 07. 2012 09.32
-7
Moje misli so z uporniki
ljx
26. 07. 2012 11.51
+4
Dej model lah bi vas bilo sram,Islamski uporniki ki podpirajo Šejtanluk in delajo štalo svojim bratom v korist Cionizma.
dadocar
26. 07. 2012 14.00
+0
bigich pridruzi se jim v Aleppu. Skrajni vahabiti iz celotne Evrope
alko82
26. 07. 2012 07.44
+5
Zadnji vzihljaji režima, ko je blo še fletn pa so vsi v siriji mel službe. Prihaja namreč za ljudi že tko zelo težko pričakovana demokracija, o kateri so vsi mel mokre sanje.
sugarhill
26. 07. 2012 11.42
+4
Kot v Libiji, ki je bila za časa Gadafija država z najvišjim življenjskim standardom v Afriki.
sejvam
25. 07. 2012 21.31
+10
Za vse ki vam še zmerom ni jasno kaj se dogaja v Siriji priporočam da si preberete članek z mag. Primožem Šterbencem strokovnjakom za mednarodne odnose in poznavalcem političnih razmer v muslimanskem svetu (Da povampirjen sirski režim pobija svobodomiselne civiliste, je slika zahoda, ki ne obstaja) to napišite v brskalnik..... nepristransko, objektivno, resnično ne pa ostala pranja možganov ala Cnn, Reuters, 23kur, mžnj.....
n0mistakez
25. 07. 2012 21.10
+3
Res ne razumem kako lahko te uporniki tolk 'teritorija' zavzamejo...zelo sumljivo....spet propaganda. Uporniki so prišli po kri civilistov in vladnih sil, na koncu bojo utonili u svoji.
dadocar
26. 07. 2012 01.07
+3
Lazejo. Damask je ze skoraj ociscen izdajalcev, v Aleppu podgane nadzorujejo 2 cetrti, sirska vojska pa je ze poslala okrepitve v mesto. Ko bo vojska ocistila se Aleppo teh podgan, bo pa znova jokanje, kako Assad pobija nedolzne aktiviste, ki nobenmu nc nocejo :)Ker potem ko prispe vojska niso vec svobodna sirska vojska, ampak so zgolj aktivisti in civilisti hahaha PATETIKA
vrbe
25. 07. 2012 20.20
-1
MAX 70 --LEPO PROSIM NE MI BRATJE RUSE ŠINFAT------B A Ć U Š K A---
macolla
25. 07. 2012 19.34
+2
po preverjenih informacijah nemskega novinarja Jurgen Todenhoferja (BILD) uporniki uporabljajo strategijo imenovano "massacre-marketing strategy" po kateri namerno ubijajo civiliste in nato obtozujejo vladno vojsko, za tem seveda stojijo zahodne agencije ena od teh uri uporniske morilske v Iraku pod poveljstvom SAS-a ........
der.janez
25. 07. 2012 19.41
+2
bosna, kosovo, libya,... ni nekaj novega, spet pa vglavnem ubogi sunitski muslimani, ki si le zelijo sekularne demokracije in zivljenja z vsemi etnicnimi skupinami. NOT
sugarhill
26. 07. 2012 11.43
der.janez
25. 07. 2012 19.25
+3
sicer pa Max, kaj pravis o Megalomanskem napadu na Damask, ki se je koncal s kupi mrtvih bradatih moz
KisloZelje333
25. 07. 2012 19.54
+1
ti jaz povem? max pravi da so izrael, vatikan in zda države brez greha, poštenjaki da ni večjih, zato nam pa gre tako lepo