Tujina

Vlada s 3:2 premagala rudarje

Santiago, 25. 10. 2010 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rešeni čilski rudarji so s predstavniki vlade in svojimi rešitelji odigrali nogometno tekmo, ki so jo izgubili. Še pred tem so od predsednika Pinere prejeli častna odlikovanja.

33 čilskih rudarjev, ki so jih iz zasutega rudnika na severu države rešili po 69 dneh pod zemljo, je na slovesnosti v predsedniški palači v Santiagu od predsednika Sebastiana Pinere prejelo častno odlikovanje.

V spomin na 200. obletnico neodvisnosti Čila od Španije, ki jo je država praznovala v času, ko so bili rudarji ujeti več kot 600 metrov pod zemljo, je vsak rudar prejel medaljo. Za rešitev se je v imenu vseh še enkrat zahvalil Luis Urzua, ki je bil v času nesreče vodja izmene. "Česa takega nismo pričakovali," je dejal.

Rešeni rudar Ariel Ticona v borbi za žogo.
Rešeni rudar Ariel Ticona v borbi za žogo. FOTO: Reuters

Izgubili nogometno tekmo z vlado

Kmalu za tem so rudarji proti svojim rešiteljem in vladnim uradnikom odigrali nogometno tekmo. Vsako ekipo je na igrišču sestavljalo 16 mož in ne 11 kot sicer. Razlog za to je bil v večjem številu rudarjev, ki so se želeli preizkusiti na zelenici pa tudi v njihovi slabi fizični kondiciji.

Rudarsko nogometno ekipo je pred tem dodobra pripravil Franklin Lobos, eden od rešenih rudarjev in nekdanji profesionalni nogometaš. Nadeli so si ime Hope (Upanje) in na začetku povedli, saj je prvič nasprotnikovo mrežo zatresel prav Lobosov gol. Vladna ekipa, v kateri sta bila tako predsednik Pinera kot minister za rudarstvo Laurence Golborne, je kmalu izenačila, na koncu pa povedla s 3:2.

Pred tekmo so rudarji od predsednika prejeli odlikovanja.
Pred tekmo so rudarji od predsednika prejeli odlikovanja. FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jssmurh
25. 10. 2010 21.37
ja u rudniku očitno ni možno najboše ohranit fzzbal forme
periot
25. 10. 2010 20.28
Raje imam te novice kot o Pahorju,Dimičevi in naših požeruhih ki kradejo in kradejo Pahor jih pa podpira me zanima kaj bodo potem kradli ko ne bo ničesar več???????
noobax
25. 10. 2010 20.26
Kaj nerabijo več nosit tistih očal?
hondica
25. 10. 2010 20.25
Se vidi, kako se za stolčke bojijo, so morali zmagat:)
buderus
25. 10. 2010 19.25
Teh novic, pa imam že malo čez glavo..