Tujina

Odkrili več kot milijon novih vrst planktona

London, 26. 09. 2012 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ekipa morskih biologov se je podala na več kot dve leti dolgo raziskovanje svetovnih morij. V tem času so znanstveniki odkrili več kot 1,35 milijona novih vrst planktona, ki je za naš planet življenjskega pomena.

Znanstveniki so odkrili več kot milijon novih vrst planktona. (Fotografija je simbolična.)
Znanstveniki so odkrili več kot milijon novih vrst planktona. (Fotografija je simbolična.) FOTO: Thinkstock

Ekipa morskih biologov se je podala na več kot dve leti dolgo raziskovanje svetovnih morij, da bi tako raziskali vplive podnebnih sprememb. Podrobneje pa so se lotili tudi enih najmanjših bitij na planetu.

Odpluli so iz Francije, prepluli Sredozemsko morje, Perzijski zaliv in Indijski ocean ter pristali v južnoafriškem Cape Townu. Pot so nato nadaljevali čez južni Atlantik, se usmerili proti Antarktiki, nato so pluli po južnem Pacifiku, da so prišli do Havajev, nato pa jih je pot zanesla v severni del Tihega oceana, nato so skozi Panamski kanal pripluli v Atlantik, je poročal britanski SkyNews.

V tem času so znanstveniki v okviru projekta Tara Oceans odkrili več kot 1,35 milijona novih vrst v planktonu. Kot je pojasnil vodja odprave Chris Bowler, so toliko novih vrst mikroskopskih morskih bitij našli, zato ker je bila to prva odprava, ki se je usmerjala na raziskovanje planktona.

Poudaril je, da je plankton sistem, ki podpira življenje tega planeta. ''Plankton je začetek prehranjevalne verige … Če ni planktona, potem ni rib v oceanih. Poleg tega pa organizmi s fotosintezo proizvajajo kisik, tako da je plankton zelo, zelo pomemben,'' je še dejal za SkyNews.

No, ekipa je našla še nekaj, kar je očitna posledica človekovih dejanj – ob obalah Antarktike so opazili na tisoče koščkov plavajoče plastike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
26. 09. 2012 22.53
+3
Ne nakladajte o novih vrstah, lepo vas prosim! Kaj sploh vest6e, kakšne je psotopek za določanje novih vrst. Ne širite neresnic in dilentatizma na področju biologije, lepo vas prosim! PA ta 24ur.com dejansko širi dezinformacije ter poneumlja ta narod, ki je sicer v načelu pameten in izobražen! ZAkaj tako?
luckysss
26. 09. 2012 23.00
+2
luckysss
26. 09. 2012 22.48
+5
Če sem pravilno izračunal so vsako "slabo"minuto odkrili novo vrsto (določili, evidentirali itd.).....Bravo temu se reče delo :)))
50G
27. 09. 2012 06.32
+3
ja, na vsakih 46 sekund enega, vendar to je če bi delali 24 ur / dan
Draža
26. 09. 2012 21.42
+6
Današnja hrana za revnega človeka,plankton.
pika poka ježek
26. 09. 2012 21.26
+5
Bomo dobili nove vrste sendvičev, recimo Soylent Green, Soylent orange, Soylent cola?