Tujina

Odkrili domnevnega 'morilca' otrok v Kambodži

Phnom Penh, 08. 07. 2012 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V treh mesecih je v Kambodži umrlo 64 otrok, zdravniki pa niso vedeli, s čim imajo opravka. Raziskave so pokazale, da je eden od možnih dejavnikov za smrti virus Enterovirus tipa 71, ki lahko povzroči ohromelost in smrt.

V Kambodži je v zadnjih treh mesecih umrlo 64 otrok, starih od dve do tri leta. Smrt so povzročile skrivnostne nevrološke in dihalne težave. Zdravniški viri iz Kambodže so zdaj sporočili, da so testi pokazali, da so bili nekateri otroci okuženi z virusom Enterovirus tipa 71 (EV71), poroča CNN.

"Izvidi so omogočili, da lahko pojasnimo izbruh bolezni," je povedal Philippe Buchy, vodja virološke enote na inštitutu Pasteur. Beat Richner, zdravnik iz bolnišnice Kantha Bopha pa opozarja, da je sicer odkritje virusa pomembno, a da so lahko za bolezen otrok krivi tudi drugi dejavniki.

Starši z otroki čakajo na brezplačen pregled v bolnišnici Kantha Bopha v mestu Phnom Penh.
Starši z otroki čakajo na brezplačen pregled v bolnišnici Kantha Bopha v mestu Phnom Penh. FOTO: Reuters

Izvidi, ki kažejo na prisotnost virusa, sicer ne pomagajo pri zdravljenju bolezni, saj ni učinkovite terapije za boj proti EV71, prav tako ni cepiva.

V blažjih oblikah okužbe z EV71 se pojavijo simptomi prehlada, driska, na rokah, nogah in v ustih se pojavijo rane. V težjih primerih se v možganih nabira tekočina, konča pa se lahko z ohromelostjo in smrtjo. Odrasli, ki imajo že dobro razvit imunski sistem, se lahko izognejo okužbi, otroci pa so bolj ranljivi.

Predstavnik svetovne zdravstvene organizacije v Kambodži pa je opozoril, da to odkritje še ne pomeni, da so rešili vse primere, ki jih niso uspeli diagnosticirati. Poudaril je, da je treba opraviti še veliko analiz in preiskav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nina Nubia 1
08. 07. 2012 12.48
+12
tole dete je tok sladko na sliki
zalitasve?ka
08. 07. 2012 13.47
-1