Tujina

Odgovornost za napade valijo na sirski režim

Damask/London, 24. 12. 2011 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sirska muslimanska bratovščina zanika, da bi imela kaj opraviti s samomorilskimi napadi, ki so zahtevali več deset žrtev. Odgovornost zvrača kar na al Asadov režim in trdi, da je to storil zaradi prihoda opazovalcev Arabske lige.

Posledice napada v Damasku.
Posledice napada v Damasku. FOTO: Reuters

Muslimanska bratovščina je zanikala, da bi bila odgovorna za včerajšnje samomorilske napade, v katerih je umrlo najmanj 44 ljudi. Pojasnila je, da je bilo sporočilo s prevzemom odgovornosti objavljeno na nepravi spletni strani, ki naj bi jo sirski režim ustvaril sam. Predstavnik bratovščine Zuhair Salem je v Londonu povedal, da je bilo na spletu objavljeno sporočilo povsem izmišljeno in podpisano z njihovim imenom. Sam pa je s prstom pokazal na predsednika Bašarja al Asada. "To je bilo vse zrežirano s strani režima, tako kot tudi napadi," je povedal.

Včeraj se je na spletu namreč pojavilo sporočilo, v katerem naj bi sirska muslimanska bratovščina prevzela odgovornost za samomorilske napade, ki so včeraj zahtevali 44 žrtev, ranjenih pa je bilo več kot 160 ljudi. Kmalu po objavi sporočila je bila spletna stran blokirana, zapisano pa je bilo tudi opozorilo Sircem, da lahko v prihodnjih desetih dneh pričakujejo nove napade na predstavništva vlade in varnostne sile.

Muslimanska bratovščina pa pravi, da je napade, ki so se zgodili ob začetku opazovalne misije Arabske lige, pripravil kar režim sam. "Režim je za ekipo opazovalcev Arabske lige na sveti petek v Damasku pripravil krvav sprejem, da bi tako zakril proteste po Siriji," je sporočila skupina.

Sirski protestniki, ki nasprotujejo že več desetletij trajajoči al Asadovi vladavini, se zelo pogosto na ulicah sirskih mest zbirajo prav po petkovih molitvah, protesti pa se skoraj vsakič končajo s prelivanjem krvi.

Danes so v Damasku pokopali večino žrtev napadov. Pogrebov se je udeležilo več tisoč ljudi, ki so vzklikali: "Smrt Ameriki". Žalujoči so tudi napovedovali maščevanje katarskemu zunanjemu ministru šejku Hamadu bin Jasimu al Taniju, ki je v zadnjem času oster kritik sirskega režima. "Želimo tvojo glavo Hamad. Žrtvovali bomo svoje duše in kri za tebe Bašar. Samo bog, Sirija in Bašar," so vzklikali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

European22
24. 12. 2011 16.54
-1
Hehe pol se pa sprašujej zakaj jih bo/je napal amerika! Islam je tisti katerega naj krivijo!
der.janez
24. 12. 2011 16.52
+1
muslimanska bratovscina je tudi napovedala, da bo "vlada" kmalu napadla krscanske cerkve. V siriji lahko ubijes kogarkoli al pa razstrelis kar ces, potem lepo obtozis vlado, BBC, CNN, AJE in ostali to spremenijo v fakt, ker je njihova naloga cimbolj ocrniti sirsko vlado, da bi ustvarili pogoje za novo vojno
European22
24. 12. 2011 16.58
-2
Če si prebereš koran stvari hitro jasne ratajo! V 70% napeljujejo na umore in ubijaje drugačemislečih!