Tujina

Odgovornost za napad na somalijskem letalu je prevzela teroristična skupina Al Šabab

Mogadiš, 13. 02. 2016 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odgovornost za napad na somalijskem letalu, ki je zaradi eksplozije na krovu zasilno pristalo le nekaj minut po vzletu iz Mogadiša, je prevzela skrajna islamistična uporniška skupina Al Šabab. Hoteli so se sicer maščevati Turčiji, a se jim je načrt izjalovil.

Odgovornost za napad na somalijskem letalu Daallo Airlines, ki je bilo na poti iz Mogadiša v Džibuti, a je moralo zaradi eksplozije na krovu nekaj minut po vzletu zasilno pristati, je prevzela skrajna islamistična uporniška skupina Al Šabab. Ta je v preteklosti sicer že napadala vojaška letala, potniškega pa doslej še nikoli.

Skrajneži so sporočili, da je bil njihov plan napasti letalo družbe Turkish Airlines, ker ta "Nato država" podpira Zahodne operacije v Somaliji, a se jim je načrt izjalovil, saj je potnike, ki bi se morali vkrcati na letalo Turkish Airlines, prevzela omenjena somalijska družba. Prav tako njihov cilj ni bil samo naluknjati letalo, pač pa ubiti vse ljudi na krovu, kar pa jim tudi ni uspelo.

Na letalu eksplodiralo - 2
Na letalu eksplodiralo - 2 FOTO: AP

Kot je znano, je bilo na letalu tipa Airbus 321 74 potnikov in članov osebja. V incidentu je umrl prav človek, ki je sprožil bombo, nakar ga je skozi nastalo luknjo "posrkalo" iz letala. Gre za somalijskega državljana Abdullahija Abdisalama Borleha. Viri blizu preiskave so novinarjem razkrili, da je moški točno vedel, kam se mora usesti in položiti prenosni računalnik, da bi bila škoda čim večja. Če bi bilo letalo že na primerni višini, bi prva eksplozija najverjetneje povzročila sekundarno, in sicer eksplozijo rezervoarja. Ta bi povzročila katastrofo, preživelih ne bi bilo. A ker je bilo letalo še dovolj nizko, je umrl le napadalec, še dve osebi sta bili poškodovani. Drugi potniki so imeli še dovolj časa, da si nataknejo maske s kisikom, pritisk v potniškem delu letala pa ni bil kritičen. V teh okoliščinah je pilot lahko varno pristal.

Za krmilom letala je sicer sedel srbski pilot slovenskih korenin Vladimir Vodopivec, ki je takoj po dogodku ocenil, da je eksplodirala bomba. "To je bila moja prva bomba in upam, da tudi zadnja," je dejal.

Somalijske oblasti, ki so pred nekaj dnevi objavile tudi posnetek z letališča, ki naj bi dokazoval, da so v napad najverjetneje vpleteni tudi zaposleni na letališču, so v povezavi z incidentom aretirale več kot 20 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Venividivici1
13. 02. 2016 21.04
+1
Mi pa lesene vile in kose na ramo in hajd.......
FesterAdams
13. 02. 2016 19.33
+2
Za image te celice bi morda bilo bolje, da tega ne bi nikomur povedali. Nerodneži jedni...
Svobodni govorec
13. 02. 2016 19.12
+5
To je podružnica skupine Al Kebab katere vodja je drekober.
legvan1
13. 02. 2016 19.07
+0
Še ena celica?