Tujina

Odgovornemu za propad Enrona za 10 let znižali kazen

Washington, 22. 06. 2013 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanjemu direktorju Enrona Jeffu Skillingu so ameriške oblasti za deset let znižale kazen. V zameno se Skilling ne bo več pritoževal na obsodbo, hkrati pa je bil sproščen več kot 40 milijonov dolarjev vreden sklad za poplačilo žrtev propada Enrona.

Jeff Skilling je v zaporu od leta 2006.
Jeff Skilling je v zaporu od leta 2006. FOTO: Reuters

Ameriško pravosodno ministrstvo se je strinjalo, da nekdanjemu glavnemu izvršnemu direktorju propadlega energetskega velikana Enrona Jeffreyju Skillingu znižajo prvotno 24-letno zaporno kazen za deset let. Tako bo moral skupno v zaporu odsedeti 14 let, hkrati pa je privolil v to, da ne bo več vlagal pritožb na svojo obsodbo. S tem so lahko sprostili skoraj 42 milijonov dolarjev za poplačilo žrtev Enronovega propada. Na prostost bo prišel leta 2020.

Skilling je na položaju glavnega izvršnega direktorja in pred tem na položaju glavnega direktorja za operacije iz nekdanjega podjetja za naftovode in plinovode naredil eno največjih svetovnih podjetij za trgovanje z energijo.

To mu je uspelo tako, da je s pomočjo finančnega direktorja Andrewa Fastowa režiral ustanavljanje lažnih podjetij, s pomočjo katerih je Enron prikrival izgube in ustvarjal fiktivni dobiček. Zapeljani vlagatelji na borzi so takšno početje več let nagrajevali z rastjo vrednosti delnic.

Zaradi propada Enrona so številni ostali brez pokojnin.
Zaradi propada Enrona so številni ostali brez pokojnin. FOTO: Reuters

Veselje se je končalo decembra leta 2001, ko je Enron padel v dotlej največji stečaj v ameriški zgodovini. Skilling je februarja istega leta zamenjal ustanovitelja Enrona Kena Layja, prijatelja nekdanjega predsednika ZDA Georgea Busha, na položaju glavnega izvršnega direktorja podjetja za plačilo 132 milijonov dolarjev. Nato je avgusta istega leta nenadoma odstopil, ker se je menda hotel posvetiti svoji družini.

Med namenjanjem časa svoji družini ga je našel dovolj tudi za prodajo svojih Enronovih delnic in na borzi je celo sklepal stave, da bodo delnice v prihodnje padle, s čimer si je prislužil 30 milijonov dolarjev.

Skilling je torej vedel, da ladja tone, in mislil je, da bo lahko pravočasno pobegnil. Zaradi njegovih finančnih poneverb je šlo v nič 60 milijard dolarjev premoženja vlagateljev, delo je izgubilo 5000 ljudi, ob tem še dve milijardi dolarjev vreden pokojninski sklad.

Zvezni sodnik Sim Lake je Skillinga oktobra 2006 zaradi finančnih poneverb obsodil na 24 let in štiri mesece zapora ter plačilo več kot 40 milijonov dolarjev odškodnine. Skilling se je na obsodbo in kazen pritožil. Prizivno sodišče mu je leta 2009 odpravilo skoraj devet let zapora, ker sodnik Lake ni pravilno uporabil zveznih navodil o izreku kazni.

Primer je prišel celo do vrhovnega sodišča ZDA, ki je prav tako našlo nekaj napak v postopku pri tožilcih in je prvostopenjskemu sodišču pustilo proste roke o tem, ali si obsojenec zasluži novo sojenje. Sodišče je to možnost zavrnilo in Skillingove pritožbe so se nadaljevale.

Zvezni tožilci so se potem le odločili za kompromis, predvsem zato ker v času pritožb Skillingu ni bilo mogoče odvzeti skoraj 42 milijonov dolarjev, s katerimi bi deloma poplačali žrtve. 59-letni Skilling lahko zdaj ob vzornem obnašanju pride na prostost pogojno že leta 2017.

Je plačal že dovolj?

Občutki so mešani. Nekateri menijo, da je za največjo kazen za finančne zločine v zgodovini ZDA že plačal dovolj, še posebej ker sta mu umrla tako oče kot sin in ni mogel na pogreb.

Drugi, med njimi so nekdanji zaposleni v Enronu, ki so ostali brez vseh prihrankov, pa menijo, da naj ostane v zaporu. Skillingu ni zelo hudo, saj je zaprt v zaporu minimalne varnosti v Littletonu v zvezni državi Kolorado.

Obsojeni so bili tudi številni drugi vpleteni, vendar na nižje kazni, ker so priznali zločine v zameno za nižje kazni. Ken Lay bi moral prav tako v zapor za dolga leta, vendar je pred odhodom v zapor umrl.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss
22. 06. 2013 14.58
+1
Uradno bo zunaj čez štiri leta, neuradno sedi njegov dvojnik ....
Ramzess
22. 06. 2013 11.55
+2
Ozadje te zgodbe pa je ... ali veste. Naključij ni.
Eksotik
22. 06. 2013 10.41
+4
No ja. glede na to, da "naši" enronovci sedijo v prvih vrstah na državnih proslavah... se ni bati, da bi jim kdo kdaj znižal kazen.