Tujina

Balkanske migrantske poti ni več, obstaja velika verjetnost za porast ilegalnih prehodov meje

Ljubljana/Bruselj, 09. 03. 2016 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min

Po ukinitvi balkanske poti, Šefic opozarja, da ne gre izključevati ilegalnih migracij, zato na naši meji ostaja poostren nadzor. Avstrija z meje s Slovenijo umika 200 policistov, Madžari povečujejo prisotnost vojske, v Srbiji je obtičalo okoli 2000, na meji pred Makedonijo pa okoli 13.000 prebežnikov. Do konca meseca bi se lahko v Grčiji nabralo že več kot 100.000 prebežnikov.

Dogovor EU in Turčije, ki naj bi ustavil migrantski in begunski val v Evropo, ni evropska rešitev. Je izredno vprašljiv z vidika človekovih pravic in mednarodnega prava. Gre za prenašanje dela, ki bi ga morali opraviti sami, na druge, za umazano trgovanje s človeškimi življenji in odraz šibkosti EU, je bilo danes slišati v Evropskem parlamentu. Tako so v Evropskem parlamentu z vseh strani napadli dogovor s Turčijo.
Slovenija po sprejetem dogovoru o zaprtju balkanske poti spet polno uveljavlja schengenska pravila na meji s Hrvaško, je danes zatrdil premier Miro Cerar. Po zaprtju balkanske migracijske poti ne sprejemamo več vlakov z begunci. "Slovenija je bila vseskozi odgovorna članica schengna," je zatrdil. Po njegovih besedah smo schengenska pravila na meji z južno sosedo uveljavljali že do zdaj, vendar smo dopustili več humanitarnih prehodov, zdaj pa "teh iregularnih migracij ne sme biti več".

Šefic: Porasta ilegalnih migracij ne gre izključiti

Po odločitvi vrha EU za ukinitev t. i. balkanske poti pa ne gre izključiti porasta ilegalnih migracij, je danes v izjavi novinarjem dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Zato je po njegovih besedah poostren nadzor na schengenski meji.

Marjan Fank, generalni direktor policije: Migranti ki bodo prišli do naše meje, bodo deležni vseh klasičnih postopkov.

Novi položaj v zvezi z migracijami bo v prihodnjih dneh temeljito ocenila operativna skupina, na tej podlagi pa se bodo odločili, kako z obstoječimi nastanitvenimi zmogljivostmi v migracijskem valu, katere bodo zaprli in kdaj, kako se bodo reorganizirali.

državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic
državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic FOTO: POP TV
"Nobena odločitev ne bo prenagljena," poudarja Šefic in dodaja, da bodo aktivnosti prilagodili dejstvu, da trenutno spontanih migracij ni. Ilegalnih migracij sicer ne gre izključevati, zato na meji zaenkrat ostaja poostren nadzor. Število pripadnikov Slovenske vojske, ki na meji pomagajo policijskim enotam, bodo sicer prilagajali glede na razmere.

Šefic je dejal še, da je po ukinitvi t. i. balkanske poti pričakovati porast števila prosilcev za mednarodno zaščito, zaradi česar je že bila aktivirana druga faza kontingentnega načrta.

Če bo število prosilcev za mednarodno zaščito preseglo 500, bo aktivirana še tretja faza. To je tudi realno pričakovati. Tretja faza kontingentnega načrta, ko bi bile nastanitvene kapacitete zapolnjene tako v azilnem domu, integracijskih hišah, Centru za tujce v Postojni kot tudi v začasnih nastanitvenih kapacitetah notranjega ministrstva in policije, predvideva iskanje začasnih nastanitvenih kapacitet za nujne primere.

V takšnem primeru se aktivira pomoč v okviru zmogljivosti vseh ministrstev in ostalih državnih organov. V tem primeru se zagotovi dodatne kadre in dodatna finančna sredstva ter dnevno prisotnost strokovnih javnih uslužbencev. Trenutno je v Sloveniji sicer 362 prosilcev za mednarodno zaščito.

Prve premestitve je pričakovati aprila

O premestitvi migrantov bo po Šefičevih besedah več znanega v prihodnjih dneh. Do prvih premestitev bi, tako Šefic, sicer lahko prišlo že aprila. "Če bo v prvi skupini 40, 50 oseb, je mogoče postopno prevzemati po 10, 15 ljudi, odvisno od razmer. Verjamem, da bo prva skupina čim prej relocirana," je poudaril.

Kdo lahko vstopi v Slovenijo?

Po njegovih besedah je Slovenija zdaj na meji spet začela izvajati schengenski zakonik, kot ga je vrsto let pred migracijsko krizo. V Slovenijo tako lahko vstopajo vsi, ki imajo ustrezne dokumente in izpolnjujejo vse pogoje. Vstopajo lahko tudi posamezne osebe iz humanitarnih razlogov ter vsi, ki pridejo do Slovenije in zaprosijo za mednarodno zaščito. Obravnava se jih na individualni ravni, je pojasnil Šefic in dodal: "Če bo tem osebam dodeljena mednarodna zaščita, bodo v Sloveniji lahko ostali, sicer so postopki znani."

Idomeni
Idomeni FOTO: AP

Avstrija po zaprtju balkanske poti z meje s Slovenijo umika 200 policistov

Avstrijsko notranje ministrstvo bo še ta teden z avstrijske južne meje umaknilo 200 policistov. Pristojna ministrica Johanna Mikl-Leitner je to odločitev danes pojasnila z občutno razbremenitvijo v begunskem valu po zaprtju balkanske migracijske poti. Če bo treba, pa lahko varnostne sile nemudoma spet okrepijo.

Šefic: Pričakovati je porast števila prosilcev za mednarodno zaščito, ne gre izključiti več ilegalnih migracij.

Vrh EU je v ponedeljek s Turčijo dosegel dogovor, ki med drugim predvideva, da bo Turčija sprejemala vse nezakonite migrante iz Grčije, EU pa bo za vsakega vrnjenega Sirca iz Turčije neposredno preselila enega sirskega begunca. Obenem so države članice na vrhu jasno sporočile, da se balkanska pot za vse nezakonite migrante zdaj končuje, ter podprle načrt za obnovo schengenskega sistema.

Pred begom z območij, kjer divjajo spopadi in potekajo bombardiranja, naj bi si ljudje na uradih urejali dokumente in vize

Tudi Hrvaška je danes uvedla schengenska pravila na meji s Srbijo tudi za begunce, kar pomeni, da bodo v državo lahko vstopile le osebe z veljavnimi vizumi in potnimi listi, je potrdil hrvaški minister za notranje zadeve Vlaho Orepić. Izpostavil je, da na vzhodni hrvaški meji ne bo nobenih izrednih ukrepov. Orepić je ocenil, da so se očitno v Bruslju odločili za novo poglavje pri reševanju begunske krize in sklenili, da je potrebno znova uveljaviti schengenska pravila na območju. Poudaril je, da bo Hrvaška izvajala schengenski pravni red, čeprav je šele v postopku za vstop v schengensko območje.

Izpostavil je, da lahko do težav pride na makedonsko-grški meji, ki je postala ključna pri ustavljanju begunskega vala. Ocenil je, da se je Hrvaška pripravila tudi za primer, če bi se balkanska migrantska pot spremenila in bi potekala čez Albanijo proti Črni gori in Hrvaški. Povedal je, da o takšnem zasuku zaenkrat ni bilo obveščevalnih podatkov. Orepić je dejal, da od nedelje na hrvaško ozemlje ni stopil noben begunec, potem ko je prejšnji teden v državo prišlo povprečno vsak dan med 400 in 500 oseb, ki so organizirano potovale proti zahodni Evropi.

Pred mejo z Makedonijo čaka 13.000 migrantov, makedonska policija pa zanika navedbe, da so zaprli mejo

Makedonska policija je sicer danes sporočila, da od ponedeljka zjutraj v državo ni vstopil noben migrant. Je pa tiskovna predstavnica policije Natalija Spirova zanikala, da bi Makedonija uradno zaprla mejo z Grčijo. "Ne, to ni res, takšne odločitve zaenkrat ni in je tudi ne bo, dokler se ne bo sestal poseben odbor, pristojen za vprašanje migrantov," je Spirova odgovorila na vprašanje o zaprtju meje.

Na grški strani meje z Makedonijo v kraju Idomeni čaka prek 13.000 migrantov, ki si želijo po balkanski poti v srednjo in zahodno Evropo. Okoli tisoč migrantov pa je v taborišču Tabanovce na makedonski strani meje s Srbijo, medtem ko se jih še okoli 400 nahaja na nikogaršnji zemlji med Srbijo in Makedonijo. V Makedonijo se ne želijo vrniti, medtem ko jih v Srbijo ne spustijo.

Begunci v Grčiji
Begunci v Grčiji FOTO: AP

Obtičali tudi v Srbiji

Prebežniki so zaradi zaprtja balkanske poti obtičali tudi v Srbiji. Po navedbah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je v Srbiji okoli 2000 migrantov.

V Šidu na zahodu Srbije je več sto beguncev, ki so nameravali nadaljevati pot v srednjo in zahodno Evropo, a so zaradi zaprtja meja obtičali v Srbiji. Številne migrante je po poročanju dpa opaziti tudi na avtobusni postaji v Beogradu. Po poročanju srbskih medijev gre najverjetneje za prebežnike, ki so v Srbijo prišli po nelegalnih poteh.

Več kot 600 jih je v sprejemnem centru Preševo ob meji med Srbijo in Makedonijo, večinoma takih, ki so jih v zadnjem času s Hrvaške vrnili v Srbijo. V tem sprejemnem centru sta danes začela delovati šola in vrtec pod okriljem UNHCR.

Madžarska razglasila krizne razmere, na mejo dodatnih 1500 vojakov

Madžarska je danes zaradi zapiranja balkanske migracijske poti za celotno državo razglasila krizne razmere oziroma, kot je dejal notranji minister Sandor Pinter, vsedžravno migracijsko krizo. Pinter je dodal, da bodo s 1500 vojaki okrepili varnostne sile. Okrepitve bodo poslali na mejo, razglasitev kriznih razmer pa je previdnostni ukrep.

Kakšne so razmere v Siriji?

Medtem ko v Evropi in Balkanu zahtevajo, da begunci iz vojne bežijo urejeno ter z urejenimi dokumenti in vizami, pa poglejmo, kaj pravijo poročila, kako je živeti v državi, ki je že pet let v primežu grozljivih razmer.

Otroke, ki živijo na obleganih območjih v Siriji, ogrožata lakota in pomanjkanje medicinske oskrbe, grozijo jim tudi dolgotrajne psihične posledice, je v poročilu opozorila mednarodna nevladna organizacije Save the Children. Ocenili so, da je več kot 250.000 otrok na obleganih območjih izpostavljenih nasilju in lakoti. Poročilo, ki so ga izdali ob skorajšnji peti obletnici državljanske vojne v Siriji, so napisali na podlagi pogovorov s Sirci, ki živijo na obleganih območjih.

V Siriji ni hrane
V Siriji ni hrane FOTO: AP
Neimenovani humanitarni delavec je ob objavi poročila ocenil, da ljudje na obleganih območjih v Siriji nimajo dostopa do najnujnejših dobrih, kot je kruh. Drugi je povedal, da so številni zaradi pomanjkanja hrane razvili "umetnost preživetja", kot je kuhanje juhe iz trave. Pozimi je bilo videti otroke, ki so jih zadele granate, ko so poskušali iz stavb odnesti uničeno pohištvo, ki bi ga lahko uporabili kot gorivo za kuhanje ali gretje.

Direktorica organizacije Save the Children za Sirijo Sonia Khush je ob tem opozorila, da bodo sirski otroci utrpeli dolgotrajne posledice, saj se bo vojna v Siriji kmalu prevesila v šesto leto. "Otroci dejansko odraščajo v kulturi vojne in težko je oceniti, kakšne dolgotrajne posledice bo to imelo nanje. Kakšni otroci bodo prišli iz teh območij?" se je vprašala.

Kaj bi brez prostovoljcev:

Doroteja pestuje Mariam, staro 2 meseca, medtem, ko so starši, bratci in sestrice odšli na kosilo. "Sladka punčka, ki ji...

Posted by Slovenska filantropija on Monday, 7 March 2016

Spričo zaprtja število prebežnikov v Grčiji naraslo na skoraj 36.000 prebežnikov

Število prebežnikov v Grčiji je spričo zaprtja zahodnobalkanske begunske poti naraslo na skoraj 36.000, je danes sporočil grški štab za krizne razmere. Število sicer narašča iz ure v uro, saj na grške otoke v Egejskem morju iz Turčije prihajajo novi begunci. 

Največ prebežnikov je v sprejemnem centru Idomeni na grško-makedonski meji. Po navedbah grških oblasti jih danes tam čaka 8550, humanitarne organizacije pa ocenjujejo, da jih je 14.000.

Poleg tega je po podatkih kriznega štaba še 7300 migrantov na otokih v vzhodnem delu Egejskega morja, nekaj več kot 9400 pa v Atenah in okolici. Okoli 160 jih je nastanjenih v osrednji Grčiji, 18.000 pa v različnih sprejemnih centrih na severu Grčije.

Grške oblasti in evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos ocenjujejo, da bi se lahko do konca meseca v Grčiji nabralo že več kot 100.000 migrantov. Grški zunanji minister Nikos Kocjas pričakuje, da jih bo do 150.000.

V Atenah je danes okoli 500 migrantov, večinoma iz Afganistana, demonstriralo za odprtje meja. "Odprite meje" in "tudi mi smo ljudje" so med drugim vzklikali prebežniki, ki so se peš odpravili iz sprejemnega centra Šisto v pristanišču Pirej proti Atenam, poroča grška televizija.

Begunci tavajo in iščejo prostor, kjer bi lahko živeli

Vse več humanitarnih organizacij opozarja, da smo ljudi, ki so iskali zatočišče pred vojno in nasiljem, pustili na cedilu. V EU so se begunci namenili, saj smo se vedno predstavljali kot odprta in pravična družba za vse.

Nekateri so že opustili upanje, da bodo lahko svojo pot proti srednji in zahodni Evropi nadaljevali čez Makedonijo, in zapuščajo območje ob meji, kjer so bile v zadnjem času nevzdržne razmere. V torek zvečer je bilo že opaziti večje število beguncev, ki so zapuščali vas Idomeni in šli v nasprotno smer od tiste, ki je bila za begunce običajna v zadnjih mesecih.

A z vzpostavitvijo novih centrov za prebežnike še ne bodo zadostili vsem potrebam. Po podatkih grške vlade je bilo v ponedeljek v Grčiji več kot 30.000 prebežnikov, od tega več kot 6800 na otokih v Egejskem morju in več kot 8300 v prestolnici Atene in okolici.

Prebežniki še vedno prihajajo z otokov v celinsko Grčijo. Davi jih je v največje grško pristanišče Pirej s trajektom prispelo okoli 500, večina z otokov Lezbos in Kos, po poročanju medijev pa jih danes pričakujejo še okoli 150 z otokov Rodos in Kos.

V Pireju je po navedbah medijev trenutno okoli 3000 prebežnikov. Številni so zavetje našli v čakalnicah, ki pa so že prenatrpane, tako da je v pristanišču opaziti tudi vse več šotorov. Danes naj bi tam nastanjenim beguncem prvič ponudili zdravstveno oskrbo.

 

Davotuglu: Sirski begunci po vrnitvi iz EU v begunska taborišča

Turčija bo sirske begunce, ki jih bo sprejela iz Grčije, namestila v begunskih taboriščih, vse ostale begunce pa bodo vrnili v njihove domovine, je po poročanju turških medijev po vrnitvi z izrednega vrha EU-Turčija danes dejal turški premier Ahmet Davutoglu.

Turčija je na izrednem vrhu EU v Bruslju v začetku tedna med drugim predlagala, da bo sprejela vse begunce, ki so iz Turčije nezakonito prišli na grške otoke. EU pa naj bi v zameno za vsakega vrnjenega Sirca sprejela sirskega begunca neposredno iz Turčije. Ob tem je Davutoglu danes zatrdil, da bo EU sprejemala samo tiste sirske begunce, ki so prišli v Turčijo še pred vrhom EU 29. novembra lani. Ankara bo ob tem pazila, da si EU ne bo izbirala samo "izobraženih" beguncev, je še pojasnil predsednik turške vlade.

Češka popušča

Države članice EU so lani sprejele odločitev o prerazporeditvi 160.000 beguncev med posamezne članice. Doslej so prerazporedili prvih 872 beguncev, 338 iz Italije in 534 iz Grčije. Češka je skupaj z ostalimi članicami Višegrajske skupine nasprotovala načrtom o prerazporeditvi beguncev.

Češka je medtem danes sporočila, da je pripravljena začasno sprejeti sirske begunce neposredno iz Turčije. Kot je ob tem pojasnil češki premier Bohuslav Sobotka, bi lahko tako Praga izpolnila del predvidenih kvot za sprejem beguncev znotraj EU. Hkrati je odločno izključil, da bi te kvote povečali.

"Kar zadeva sistem eden za enega, je razumljivo, da gre za začasen ukrep. Za nobenega Sirca ne bo učinkovito, da bi tihotapcem plačal, da ga pripeljejo na Lezbos (grški otok), nato pa ga bodo vrnili v Turčijo," je svoje videnje pojasnil Sobotka.

Češki premier je tudi branil odločitve, sprejete na vrhu EU in Turčije. "Balkanska pot naj bi bila zaprta. V Egejskem morju poteka misija zveze Nato, sedaj ostaja samo še rešitev problema Grčije," je dejal.

Nezadovoljna Merklova: ne more 27 držav Grčije pustiti na cedilu

"To ni rešitev celotnega problema," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel na predvolilnem zborovanju v deželi Porenje-Pfalška. Zaradi zaprtja migracijske poti seveda pride manj beguncev tudi v Nemčijo, je dejala Merklova. A cena za to je, da vsak večer gledamo televizijska poročila o beguncih, ki so obtičali v Grčiji. To se na dolgi rok ne bo dobro končalo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozorila nemška kanclerka. Kot je opozorila Merklova, to ne more biti le problem Grčije. "Ne more se nas 27 držav delati lepih in pustiti eno državo samo s problemi," je dejala in se zavzela za nekakšno uravnoteženje na evropski ravni. "A to bo velika naloga," je dodala.

Švedski premier: Če si delimo schengen, si moramo tudi begunce

V svetu, v katerem ima 62 ljudi v lasti toliko kot 3,5 milijarde ljudi, potrebujem Evropsko unijo, ki si prizadeva za enakost in možnost vsakega, da zasleduje svojo željo po dobrem življenju. In za to moramo graditi socialno Evropo. Švedski premier Stefan Löfven

Švedski premier Stefan Löfven je evropske kolege v današnji razpravi z evropskimi poslanci v Strasbourgu posvaril, da utegnemo izgubiti schengen, če ne bomo hitro ukrepali in se pomaknili "iz kaosa k nadzoru". Zavzel se je za spremembo dublinskega sistema in menil, da bi si morale države, ki si delijo schengen, deliti tudi prosilce za azil.

Če tega ne bomo storili, bo vse več držav prisiljenih ukrepati enostransko - tako kot je to morala storiti Švedska, ko se je po prihodu rekordnih 163.000 prosilcev za azil znašla pri koncu svojih zmožnosti ter je močno zaostrila azilno zakonodajo in uvedla nadzor na mejah - in to bo škodilo "mobilnosti, trgovini in predvsem ljudem, ki bežijo".

Šel je še korak naprej, in dodal, da si ne predstavlja, kako lahko države, ki se temu upirajo in nočejo sodelovati v skupnem azilnem sistemu, ostanejo del območja brez nadzora na notranjih mejah. Ne smemo sodelovati le v lepih časih, ampak tudi, ko postane težko, jim je sporočil.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (507)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miko11
10. 03. 2016 00.03
+4
Levaki gotovi ste,ostanejo vam samo še žalitve na račun slovencev,evropejcev,belega človeka...smrt fašizmu,komunizmu,svoboda demokraciji...
pizzamargerita
09. 03. 2016 23.30
super, zdej pa ilegalno naprej- kaj je tle za slavit pol????
DržavniSekretar
09. 03. 2016 23.10
+3
Turki so nam prostor za lewake naredili.
tone7
09. 03. 2016 23.10
+9
Vlada nas spreminja v begunce na svoji zemlji
DržavniSekretar
09. 03. 2016 23.07
+14
Merklova bo končala, kot Adolf.
kameltrajbar
09. 03. 2016 23.13
-8
kameltrajbar
09. 03. 2016 23.04
-10
..če praw razumem...mi turkom janšiste,oni nam sirijce????....ni blema...:)))
EMINENT
09. 03. 2016 23.07
+4
Kaj ti je kamel zmanjkalo, pa si sem zalutal?
RoccoS
09. 03. 2016 23.07
+4
...potem se kozojebci v sloveniji združite!
kameltrajbar
09. 03. 2016 23.08
-3
DržavniSekretar
09. 03. 2016 23.08
+3
Zdaj, ko vam je psov zmanjkal boste kamele natepaval, tud kamela zna gristi.
kameltrajbar
09. 03. 2016 23.10
-6
tone7
09. 03. 2016 23.15
+4
Dragi komentatorji, počnete natanko to kar si želi vladajoča politika. delite se na leve in desne. Bolano
DržavniSekretar
09. 03. 2016 23.31
+4
miko11
10. 03. 2016 00.03
+0
kamela smrt fašizmu,komunizmu,svoboda demokraciji...
DržavniSekretar
09. 03. 2016 23.03
+11
570.000 v glavnem mladcev med 15 in 35 letom so jih spustili na lepo oko, zdaj bodo pa Šengen izvajal, cmerko o tvoji etiki ni ne duha in sluha, da o poštenju ne govorim. Vseskozi bi ga moral, enkrat tat, vseskozi tat, sam en bo odgovarju za to, gyorka se bo itaq na Šefica izgovarjala, a se boš ti cmerko na ponya.
kameltrajbar
09. 03. 2016 23.05
-8
..mmali tiho...v gardo pa na mejo...)))..sirsko..:))))
br.0001s
09. 03. 2016 22.41
+0
dobrodošli migrantos amigos!!!
EMINENT
09. 03. 2016 22.57
+1
kiboko
09. 03. 2016 22.13
-10
Izredno sem ponosen na naše prostovoljce. Res so se izkazali.
kiboko
09. 03. 2016 22.22
-4
Vidim, da že štepajo "domoljubi", ki niso ponosni na naše prostovoljce, ker cenijo samo naše zdraharje.
EMINENT
09. 03. 2016 22.41
+3
V prvem postu si podal svoje mnenje. V drugem, ki je sledilo, pa si stvari malo zamešal, kar ni čudno,ker ljudi, indoktrinirani nimajo in ne morejo imet lastnega stališča.
VolkBrenin
09. 03. 2016 21.49
+6
Vse to - vse te kolone ljudi, so bili samo zelo mirni začetki ..."najlepše " šele prihaja ...če kdo ne verjame , se bereva septembra ...če bo internet - predvsem pa določene informacije sploh še na dosegu roke ..oziroma dovoljene ....
VolkBrenin
09. 03. 2016 21.53
+4
Mali korak je cenzura administratorja. ..naslednji korak je bil , da so najbolj pomembne teme za nas - v območju prepovedanega za komentarje ...naslednji korak je bil , nočna omejitev kjer je " prepotovalo " med rajo vse preveč Info ...in ni to edini portal z omejitvami ...je pa tako kot vsi ostali - izredno zavajajoč in manipulativen. ..
VolkBrenin
09. 03. 2016 21.54
+4
Naslednji korak je bombardiranje raje v eu ...v stilu ...priseljenci prinesejo v blagajno za 600 jurjev upokojencev penzijonov. ...
VolkBrenin
09. 03. 2016 21.55
+3
VolkBrenin
09. 03. 2016 21.55
+1
VolkBrenin
09. 03. 2016 21.56
+4
Ste se kdaj vprašali zakaj so najbolj pomembne teme ZA NAS VSE ....za ZAPRTIMI vrati ....
VolkBrenin
09. 03. 2016 21.58
+4
Smo za določene ljudi prebebavi da bi smeli vedeti ...KAJ se dogovarjajo in podpisujejo a ne ....
DržavniSekretar
09. 03. 2016 22.39
+0
tone7
09. 03. 2016 22.59
-1
državni sekretar, kaj ne vidiš, da ne razumeš teme
matej1111
09. 03. 2016 21.29
+3
Merklova je gotofa.
kiboko
09. 03. 2016 22.14
+2
RoccoS
09. 03. 2016 22.55
-1
EMINENT
09. 03. 2016 23.02
+1
Ja, ker ga ni. Nafta pod mizo, za plin jih pa samo monopol rešuje. Ne vem zakaj, ma me Rusija spominja na naše plansko gospodarstvo z izjemo, da še gozdov nismo znali izkoristit.
Shark51
09. 03. 2016 21.28
+23
Komentar za prebrat: Miro Cerar že pol leta laže! Zakaj ne slišim nikogar od pristojnih ki bi rekel: EU mi moramo najprej poskrbeti za naše upokojence, ki prejemajo pokojnine do 500 eur, mi moramo najprej poskrbeti za 65000 naših delavcev, ki prejemajo minimalno plačo, mi moramo najprej poskrbeti za naše brezdomce, ki nimajo niti strehe nad glavo, mi moramo poskrbeti za naše dijake, da jim damo štipendije, da se bodo lahko šolali, mi moramo najprej poskrbeti za naše mlade da bodo dobili službe in mlade družine lažje stanovanja in šele kasneje in nato lahko poskrbimo za katerega begunca, begunsko družino, ki je dejansko potrebna pomoči in jih bomo najprej temeljito pregledali, da niso kakšni skriti talenti. Zakaj za hudirja, nihče v tej preljubi Sloveniji od vseh politikov, ki jih plačujemo in živijo na naš račun, tega ne storijo?? Je res tako hudo poskrbeti na svoj narod?? Mar res nima Cerar poguma in jaj., da bi jim to povedal in pokazal vsaj enkrat pokončno držo?? Je potrebno narediti z vsakim upokojencem,ki prejema pokojnino do 500 eur ali do 600 eur intervju, sliko,da bomo uvideli stanje? Je potrebno vse te in tiste na minimalcih in brezdomce poslati na en marš okrog Slovenije, da boste spregledali slepi? Mi nismo Avstrija, Nemčija in podobne države, kjer so plače in pokojnine bistveno večje. Ljudje, ali pa somišljeniki, ki jim so prioriteta begunci, so cca 70 let skrbeli za to, da je Slovenija v slabšem stanju kot druge evropske države. 3% gospodinjstev v Sloveniji nima pitne vode???? Si predstavljate? Zadnji razred za državne štipendije, ki je bil lansko leto zamrznjen, so ukinili??? Ni denarja, pravijo, za migrante pa ogromne zneske in delajo samo škodo že več kot pol leta. Cerar že pol leta in več ponavlja skoraj vsak teden da Slovenija spoštuje šengen??? Komu laže?? Vsak teden pravi da še bolj zaostruje šengen. To kar se dogaja v tej naši državi enostavno ne moreš verjet, to je dobesedno pomor nad lastnim ljudstvom. Sramota brez primere!
Kollerik
09. 03. 2016 21.33
-11
Bi nam rad podturil svojega vrhovnega svečkarja? NE, HVALA!!!!
kiboko
09. 03. 2016 22.16
-3
Ogromne znezke skuri naša javna uprava, ne begunci. Državno porabo je zvišal Janša iz 7 miljard letno na 10 miljard in se od tega še nismo pobrali. Vsako leto vzamemo svežih pet milijard kreditov. To je problem, ne tistih 300 beguncev, ki so pri nas.
EMINENT
09. 03. 2016 23.04
+2
Janša bo kriv tudi za zaključni del privatizacije, zatorej vam priporočam, da zčnete o tem skrbno zbirat dokumentacijo in nas z njo sproti obveščajte.
DržavniSekretar
09. 03. 2016 21.27
+18
V Celovcu se azilanti mečejo pod avtomobil z namenom, bi dobili odškodnino!?
DržavniSekretar
09. 03. 2016 21.39
+2
IVO1965
09. 03. 2016 23.09
+2
mah jaz pa to verjamem da se mečejo pod avte da bi skasirali. to je pokvarjen narod do kosti. vse sam da bi škodovali kao po njihovem . nevernikom. marš nazaj v alah - land
VirusX
09. 03. 2016 21.02
+40
Nehajte narod posiljevati z slikami otrok na meji.
kiboko
09. 03. 2016 22.17
-4
tone7
09. 03. 2016 23.08
+11
Zakaj se ne objavljajo reportaže, ki prikazujejo vsakodnevne napade migrantov na tovorna vozila v Franciji . Ubogi in prijazni migranti s kamenjem in palicami razbijajo tovorna vozila in ogrožajo voznike. Tako sliko bomo v bodoče lahko gledali po celi Evropi
žlikrofi
09. 03. 2016 20.06
-11
KAJ BO ČE BO REČE PANIČAR GORENJAK KI BLATI ČEZ VSE KOT MU VKAŽE DESETARJJ
nightangel
09. 03. 2016 21.59
+8
Kaj ti nič ne bereš,kaj se dogaja po Evropi?To ni nobena panika,to so samo opozorila,ker nekateri ljudje še vedno živijo v oblakih,ko bodo pa pri nas začeli migranti delati štalo,pa se bodo nekateri tepli po glavi.
3334446789
09. 03. 2016 19.15
-21
Ubil smo človeka v sebi in v njih. Pomislite na naše zanamce, sinove, hčere, vnuke, pravnuke. kaj bo z njimi če se bomo spustili v nadaljevanko vojna-mir, vojna-mir. Balkan bo slej, ko prej v vojni in takrat nam noben šengen in ograja ne bo pomagala. O moj bog!
DIWG
09. 03. 2016 19.46
+65
Eno je bežat k sosedom drugo je "bežat" 2000 km v obljubljeno deželo Evropo. Toliko enih možnosti za varno zavetje v arabskem svetu a bi vsi v Evropo. To ni beg pred vojno. To je pohlep in želja po high lajfu oz. življenju na račun evropskih davkoplačevalcev. Če bi iskali le varno zavetje bi bile vse države na balkanski poti dovolj dobre za migrante, saj nikjer ne poteka vojna. A vsi bi v Nemčijo. Pa poglejmo v čem se razlikuje Nemčija od ostalih držav - DENAR. Ena in edina razlika je denarna pomoč. Vse ostalo je v vseh državah identično.
probeg
09. 03. 2016 19.48
+16
trdovrat
09. 03. 2016 19.49
+3
Janez, ko zadoni vojaški boben, pametni umolknejo! "Kako strašna slepota je človeka", F. Prešeren.
HorstWiesel
09. 03. 2016 19.54
+4
Jup, zgodovina se ponavlja, zato, dragi moji, pripravite se na ............ Nikoli več ne bo tako kot je bilo in kot je.
Kollerik
09. 03. 2016 21.34
+1
"Tiranije in pekla ni lahko premagati" Mark Twain
Biofanatik
09. 03. 2016 22.18
+0
kiboko
09. 03. 2016 22.18
-3
Ti ne razumeš, rabimo kaos, ker bi potem lahko Janša prišel na oblast. Kakšni zanamci neki ... kaos, strah, nered, žice, zidovi ... to je to.
RoccoS
09. 03. 2016 23.00
+2
Zdaj imamo gospodarski kaos, pa poglej koga imamo na oblasti! Za dve leti vas bodo spet naplahtali!
Titan_
09. 03. 2016 19.15
+20
Mene pa zanima zakaj teh, ki so odgovorni za kršenje Slovenske zakonodaje, nihče sodno ne preganja? Zakja opozicija v tem oziru nič ne naredi. Tukaj gre za čisto jasno veleizdajo!
Biofanatik
09. 03. 2016 19.28
+14
kiboko
09. 03. 2016 22.19
-1
Zato, ker opozicija enako krši zakonodajo ... pa vse zastara.
bus303
09. 03. 2016 19.15
+32
Zdaj bomo šele zares potrebovali žico!
Biofanatik
09. 03. 2016 19.28
+12
trdovrat
09. 03. 2016 19.51
+3
nightangel
09. 03. 2016 22.01
+1
Trimetersko žico na severni in južni strani meje.
kiboko
09. 03. 2016 22.20
-2
Brez žice in nacionalne histerije bo Janša težko prišel na oblasti. Ja, žico in histerijo, čim več žice, čim več histerije.
zek
09. 03. 2016 19.03
+41
CERAR! Bilo bi bolje,da se sploh ne oglašate in se smešite! ZAČELI BOMO IZVAJATI ŠENGEN halooooooooooo g Cerar pa ravno to,da ne izvajamo Šengena vam trobimo že pol leta,vi pa ste nam nabijali kako vse skozi izvajamo Šengen pa,če prav smo vas spraševali zakaj moramo Slovenci na Avstriski meji kazati dokumente in stati v koloni Madžarom pa to ni potrebno! Ja zato g Cerar,ker so Masžari izvajali Šengen mi pa smo bili samo transportno šverc komerc država in to bi se nadaljevalo.če zunanje Šengenske meje nebi začeli braniti Avstrjici in nam pokazali kaj bi morali storiti že mi v Sloveniji! No in kot sem dejal že pred dvema mesecema bomo spomladi verjetno tudi imeli tisto nacjonalno gardo,ki jo je predlagal zlobni Janez saj,če bomo res hoteli striktno izvajati ta Šengenska pravila potem brez te garde enostavno ne bo šlo!!!! Je pač ta zlobni Janez kot kaže vse skozi nekaj mesecev pred to vlado,ki kot papagaji ponavljajo tisto kar so pred meseci označili za SOVRAŽNO,KSENOFOBNO in td.......
Titan_
09. 03. 2016 19.14
+12
Mene pa zanima zakaj teh, ki so odgovorni za kršenje Slovenske zakonodaje, nihče sodno ne preganja? Zakja opozicija v tem oziru nič ne naredi. Tukaj gre za čisto jasno veleizdajo!
johanca123
09. 03. 2016 18.57
+27
Balkanska migrantska pot funkcionira že od leta 1945, migranti so uspešno integrirali slovence v svoje navade - rezultat se kaže v dodatnih mehkih in trdih črkah v slovenski abecedi! KOnčalo pa se boi čez pet let z kameljimi dirkami v Stožicah!
lnterReflections
09. 03. 2016 19.08
+4
Te države bodo v roku 10 let vse v EU-ju, delat bodo pa hodili v Nemčijo in ne v obubožano Slovenijo. V Sloveniji nočejo več živeti ne Slovenci, ne Srbi, ne Hrvati, ne Bošnjaki in ne Albanci. Tako naj te tujci več ne skrbijo, ker jih bo vedno manj.
lnterReflections
09. 03. 2016 20.05
+0