Tujina

Od avgusta tudi na Hrvaškem istospolne poroke

Zagreb, 15. 07. 2014 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški sabor je sprejel zakon o življenjskem partnerstvu istospolnih oseb, po katerem bodo homoseksualni pari imeli enake pravice kot poročeni pari, z izjemo posvajanja otrok. Prva sklepanja partnerstva pred matičarjem oziroma poroke bodo lahko potekale že avgusta.

Istospolna poroka
Istospolna poroka FOTO: Reuters

Hrvaški sabor je danes z 89 glasovi za in 16 proti podprl zakon o življenjskem partnerstvu oseb istega spola, po katerem bodo homoseksualni pari imeli enake pravice kot poročeni pari, z izjemo posvajanja otrok.

Od zdaj so, kot poročajo hrvaški mediji, zakon, izvenzakonska skupnost, življenjskem partnerstvo in neformalno življenjsko partnerstvo zakonsko priznani kot skupnosti, ki predstavljajo družinsko življenje.

Istospolna poroka
Istospolna poroka FOTO: Reuters

Družinsko življenje istospolnih parov, od zdaj registriranih partnerjev in partneric, ščiti hrvaška ustava, evropska konvencija o človekovih pravicah in hrvaško ustavno sodišče, poročajo hrvaški mediji.

Z zakonom so urejene tudi socialne pravice, kot so pravica do družinske pokojnine, zdravstveno zavarovanje, pravica do dedovanja, pravica in dolžnost za vzdrževanje partnerja, ipd.

S sprejemom zakona so seveda zelo zadovoljni v hrvaških organizacijah za pravice gejev in lezbijk. ''To dolgo pričakovano zakonsko priznanje naših družin jasno sporoča, da so vse družine enake, da vse družine zaslužijo živeti varno in srečno in da je človekovo dostojanstvo – neodvisno od spolne usmerjenosti – neodtujljivo. Prav zato bodo istospolni pari registrirano partnerstvo sklepali na javen in svečan način, pred matičarji, s čimer bo Hrvaška tudi na simboličen način obe družinski skupnosti – zakon in registrirano partnerstvo – obravnavala enako,'' so sporočili iz organizacije Zagreb Pride.

Prve istospolne poroke bodo, kot navajajo hrvaški mediji, lahko potekale sredi avgusta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3