Tujina

Oče žrtve pariškega napada toži Google, Facebook in Twitter zaradi širjenja ekstremistične propagande

San Francisco, 16. 06. 2016 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oče ene od žrtev pariških terorističnih napadov toži Google, Facebook in Twitter, ker dopuščajo ekstremistično propagando. Spletni velikani se branijo, češ da imajo jasne politike in da sporne vsebine brišejo. Toda, odvetnik očeta opozarja, da denimo Google z objavo oglasov ob posnetkih omogoča celo financiranje teroristične organizacije IS.

Oče žrtve Nohemi Gonzalez, ki je umrla v terorističnih napadih v Parizu.
Oče žrtve Nohemi Gonzalez, ki je umrla v terorističnih napadih v Parizu. FOTO: AP

Oče Američanke Nohemi Gonzalez, ki je umrla v terorističnem napadu novembra lani v Parizu, toži Google, Facebook in Twitter. Omenjene spletne gigante Reynaldo Gonzalez obtožuje, da ponujajo "materialno podporo" Daešu oziroma t.i. Islamski državi (IS), s tem ko ji zavedno dovoljujejo zbiranje denarja, rekrutiranje novih članov in objavljanje "ekstremistične propagande" na spletnih straneh.

Spletni velikani pravijo, da obtožbe nimajo osnov in dodajajo, da ima vsako omenjeno podjetje lastno politiko proti ekstremistični vsebini.

Google je denimo dejal, da njihova politika vključuje "jasno navodila, ki prepovedujejo teroristično rekrutiranje in vsebino, ki spodbuja nasilje" ter da takoj brišejo posnetke, ki kršijo to politiko, ko jih o tem opozorijo uporabniki. Facebook se brani, da takoj, ko zaznajo grožnjo o neposrednem nasilju ali terorističnem napadu, o tem takoj obvestijo oblasti. Podobno se na svojo politiko zgovarja tudi družbeno omrežje Twitter.

Eden od odvetnikov družine Gonzalez Ari Kresch je dejal, da ne gre za politiko, pač pa za vsebino in obnašanje, ki jih dovoljujejo. "Ne gre za to, kaj sporočajo objave IS. Gre za to, da Google, Twitter in Facebook dovoljujejo uporabo družabnih omrežij za pridobivanje novih članov in načrtovanje operacij," je pojasnil. Kot primer je omenil pojavljanje Google oglasov ob posnetkih IS na YouTube, kar bi lahko pomenilo, da je del prihodkov od prodaje teh oglasov delil z omenjeno teroristično organizacijo.

Nohemi Gonzales je bila ena od žrtev pariških napadov novembra lani, v katerih je umrlo 130 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
16. 06. 2016 16.26
+3
Twiter je v lasti Saudijcev, Facebook pa ima dogovor z Merklovo, da cenzurira vse kar je proti beguncem, Google pa že od 2010 dela za NSA. Vse je OK, ko folk piše, da je treba asasinirat Trumpa in pa tudi ne dotaknejo se strani ISISa, ki lahko svobodno uporablja internet za novačenje in radikalizacijo. Samo politični govor, ki ni všeč levici se smatra za sovražni govor in s tem izgovorom zapirajo in blokirajo strani, ki so proti islamizaciji. Facebook, google in twiter so konica sulice v vojni proti svobodi govora in upam, da bodo plačali tudi ekonomsko ceno za izgubo nevtralnosti, od tistega malega, kar nam je še ostalo od free marketa. Tako, da to, da se je nekdo spravil tudi na tiste, ki omogočajo širjenje islamistične propagande, je velik korak v pravo smer.
schranz91
16. 06. 2016 16.13
+5
dol s fejsbukom, kvarilcem mladine
spletni_nepridiprav
16. 06. 2016 14.33
+8
EU je sprejela zakon o preprečevanju """""""sovražnega govora"""""""" ki je v bistvu CENZURA kakršnega koli nasprotujočega mnenja napram vladajoči levaško usmerjeni kulturno marksistični globalistični eliti, po vzoru severne koreje katera skuša uničiti evropske narode in spremeniti evropo v konfederacijo združenih evropskih regij.. medtem pa ISIS še naprej brez problema iz svojih twiter profilov širi propagando ker gre za svobodo govora pa to. tudi tisti francoski terorist ki je ubil policista in njegovo ženo in je prisegel abu bakr-al bagdadiju njegov video je blokiran samo v franciji na zahtevo vlade v vseh ostalih državah je pa brez problema viden še vedno tako da... so pa EU označili dalaj lamo za RASISTA in ga medijsko blokirali saj nobena večja medijska hiša ni objavila njegovega intervjuja pa to.. BREXIT se ne bo zgodil to je samo predstava za javnost prirejeni izidi bodo na koncu v prid ostanku v EU prav tako škotski referendum neodvistnosti in avstrijske predsedniške volitve so bile prirejene.. upam da očetu te žrtve uspe zmagati na sodišču
ustup1d
16. 06. 2016 14.19
+8