Tujina

Ne policistu, roko je dal teroristu in mu celo pomagal oskrbeti rano: Pojdi, ne ubijava civilistov

Pariz, 10. 01. 2015 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V poslopju tiskarskega podjetja, kjer sta bila ubita brata napadalca, ki sta ubila 12 ljudi, ko sta oborožena vdrla v uredništvo satiričnega tednika, se je skrival tudi mlad oblikovalec. Uspelo mu je ostati neodkrit, v drami v košer trgovini na vzhodu Pariza pa se je oče bal za življenje triletnega sina.

Eksplozija v Dammartinu
Eksplozija v Dammartinu FOTO: Twitter

Drama v Franciji se je včeraj dopoldne začela odvijati, ko sta se brata Cherif in Said Kouachi z ukradenim vozilom peljala proti Parizu. Policija ju je prestregla, pri tem so izmenjali ogenj, nato pa sta zbežala v kraj Dammartin, kjer sta se zaprla v poslovno stavbo tiskarskega podjetja.

Ko sta vstopila, se je z enim izmed njiju rokoval tamkajšnji uslužbenec Didier, saj je mislil, da sta policista. Enemu izmed bratov je pomagal oskrbeti rano. Ko je odhajal, mu je eden izmed bratov dejal: "Pojdi, ne ubijava civilistov". Didier pa je tudi pojasnil, da je bilo zanj to povsem nenavadno, saj sploh ni vedel, kaj se dogaja.

Okolico so kmalu za tem preplavila vozila francoskih varnostnih sil. Zaprli so šole, ceste in trgovine. Skrajneža sta se zabarikadirala v tamkajšnje skladišče, po telefonu pa policistom sporočila, da želita umreti kot mučenika.

Ko sta vdrla v poslovno stavbo, se je v drugem nadstropju skrival 27-letni grafični oblikovalec Lilian Lepere. Bil je popolnoma prestrašen, kljub temu pa je zbral pogum in s policijo komuniciral prek tekstovnih sporočil. Obvestil jih je, kje se nahaja, hkrati pa jim je tudi sporočal vsebino pogovorov med bratoma. Komuniciral je tudi s svojo družino.

S triletnim sinom se je skril v hladilnico

Približno 40 kilometrov stran je bil okoli 13. ure Ilan s svojim triletnim sinom v košer trgovini, ko je vanjo vdrl Amedy Coulibaly, ki trdi, da je bila njegova akcija usklajena z dejanji bratov Kouachi. Coulibaly je imel v rokah kalašnikovko, oče in sin pa sta se pri tem hitro skrila v hladilnico. Z njima so bile še najmanj tri osebe. Ilan, ki je v 30. letih je slekel svojo jakno in vanjo zavil sina, da bi tako ohranil njegovo telesno temperaturo. V hladilnici so bili nato zaprti skoraj pet ur.

Oče in sin, ki sta bila talca v košer trgovini
Oče in sin, ki sta bila talca v košer trgovini FOTO: APTN Video

Ilanova mati je hitro ugotovila, da sta se Ilan in njen vnuk skrila, zato se je odločila, da ju ne bo kontaktirala. Je pa Ilanovo telefonsko številko posredovala policiji. To je policistom omogočilo, da so vedeli, kje se nahajajo Ilan, njegov sin in ostali talci.

Tožilec je dejal, da so s pomočjo tega podatka morda celo rešili njihova življenja, ko so policisti vdrli v trgovino in ubili Coulibalyja.

Istočasno je stekla tudi akcija v Dammartinu, kjer sta bila ubita brata Kouachi. Policisti so osvobodili mladega oblikovalca, ki so ga pred poslopjem že čakali člani njegove družine. Policija je sporočila, da je bilo z njim vse v redu, je bil pa šokiran.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1