Tujina

Oče na Twitterju objavil fotografijo sedemletnega sina, ki pozira z odsekano glavo

Sydney, 11. 08. 2014 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gre za Khaleda Sharroufa, ki se je lani odselil iz Sydneyja in se priključil skrajnežem v Siriji. S seboj je vzel tudi mladoletne otroke, rojene v Avstraliji. Napeto je tudi na Kosovu, kjer so prijeli 40 ljudi, osumljenih sodelovanja z islamskimi skrajneži v Iraku in Siriji. Zasegli so eksplozivne naprave, orožje in strelivo.

Pripadnikom Islamske države se priključujejo tudi številni somišljeniki iz tujine. Med njimi je tudi avstralski državljan Khaled Sharrouf, ki se je lani odselil iz avstralskega Sydneyja in se priključil skrajnežem v Siriji. S seboj je odpeljal celo družino, tudi otroke, ki so rojeni v Avstraliji.

Sharrouf je te dni na svojem Twitterju objavil fotografijo, na kateri njegov sin, ki naj bi bil star približno sedem let, drži odsekano glavo sirskega vojaka, ob njej pa je očitno ponosni oče pripisal "To je moj fant!". Fotografijo je posnel v sirskem mestu Raka. Deček glavo drži z obema rokama, iz njegove drže pa je razvidno, da je zanj to težka naloga.

Khaled Sharrouf z dečki, ki naj bi bili njegovi sinovi.
Khaled Sharrouf z dečki, ki naj bi bili njegovi sinovi. FOTO: Twitter

Gre za le eno izmed fotografij, ki jih je Sharrouf objavil na Twitterju, kjer se hvali s svojimi podvigi. Obstaja tudi posnetek, kjer sam pozira z odsekano glavo. Avstralske varnostne agencije imajo moškega pod drobnogledom, razkrile pa so, da je v Sirijo odpeljal celo družino. Na eni izmed fotografij je Sharrouf oblečen v vojaško uniformo, v ozadju je razobešena zastava Islamske države, družbo pa mu delajo njegovi trije sinovi, ki so prav tako kot oče oblečeni v uniforme in oboroženi.

Khaled Sharrouf je rojen v Avstraliji, in sicer v libanonski družini. Poročil se je z Avstralko. Je že obsojen terorist, saj je v Avstraliji pripravljal napad na jedrski reaktor.

Sharrouf je obsojeni terorist, avstralske oblasti pa so izdale tiralico, s katero ga iščejo zaradi zločinov storjenih v Siriji in Iraku. Med zločini je tudi umor iraškega vladnega uslužbenca, ki se je zgodil v puščavi zunaj mesta Mosul. Moški ima na vesti še številne druge pokole, ki jih je zagrešil v Siriji in Iraku.

Avstralski premier Tony Abbott je dejal, da so fotografije še en primer ostudnih grozodejstev, ki so jih podobne skupine sposobne storiti. "Vse več in več je dokazov, kako barbarska je ta določena skupina," je poudaril, pri tem pa imel v mislih Islamsko državo.

Avstralski minister David Johnston je dejal, da je zgrožen nad fotografijami, poudaril pa je, da jih ne smemo jemati zunaj konteksta in jih posploševati na vse Muslimane, saj velika večina želi tako kot vsi mi le mir.

Britanske, francoske in nizozemske oblasti so zaznale, da se njihovi državljani pridružujejo silam Islamske države ter celo sodelujejo v bojih v Iraku in Siriji. Opozarjajo, da bi se ti ljudje lahko vrnili v Evropo, kjer bi širili radikalna stališča in novačili potencialne skrajneže. Gre za izredno resno varnostno težavo, s katero se lahko soočimo v zelo kratkem času.

Avstralski politiki se sprašujejo, kako je lahko Sharrouf lani zbežal iz njihove države. Vedo le, da je pri tem uporabil bratov potni list. Vodja opozicije Bill Shorten pa je dodal, da kot oče ne ve, kako lahko sploh dopustiš, da se tvoj otrok znajde v tovrstni situaciji. "To je šokantno," je dodal.

Avstralske oblasti razmišljajo, kako bi lahko spremenile zakonodaje, da do tovrstnih primerov več ne bi prihajalo. Tudi če bi uspeli rešiti otroke in jih pripeljali nazaj v Avstralijo, je vprašanje, ali bi otroci uspeli preboleti izkušnje iz Sirije in Iraka ter ali bi lahko normalno zaživeli.

Sharrouf pa ni edini Avstralec, ki se je pridružil skrajnežem Islamske države. Mohamed Elomar je prav tako v Siriji, s Sharroufom pa delujeta skupaj. Tudi on objavlja fotografije z mrtvimi sirskimi vojaki.

Sharrouf je na Twitterju celo zapisal, da če nekdo potrebuje kakšen organ, naj mu ne bo nerodno in naj mu sporoči. Julija pa je Avstralcem sporočil, da jih bo ob povratku v državo poklal.

Ministrstvo za zunanje zadeve je ostro obsodilo napade skrajnežev iz skupine Islamska država in skupin, ki so se ji pridružile, na severu Iraka. Izrazili so globoko zaskrbljenost nad grobimi kršitvami človekovih pravic, predvsem nad sistematičnim preganjanjem pripadnikov etničnih in verskih manjšin.

Napeto tudi na Kosovu

Avstralija pa ni edina država, ki se sooča s težavo, da se njihovi državljani pridružujejo skrajnežem Islamske države. Veliko je tudi državljanov Kosova, gre pa za mlade fante. Ta konec tedna so tamkajšnji mediji poročali, da je v bojih s sirskimi vladnimi silami umrl 19-letni Patriot Matoši, iz okolice Gnjilana. Kosovski javnosti je sicer tudi zelo znan 25-letni Lavdrim Muhadžeri, ki je prav tako objavil fotografije, ki so nastale v trenutku ko je mlademu sirskemu mladeniču odsekal glavo. Svoje dejanje je opravičil s tem, da gre za vohuna.

Danes je iz Prištine prišla novica, da je tamkajšnja policija prijela 40 ljudi, osumljenih sodelovanja z islamskimi skrajneži v Iraku in Siriji. Gre za največjo tovrstno operacijo na Kosovu, izvedli pa so jo zgodaj davi na okoli 60 lokacijah, vključno z improviziranimi mošejami, v katerih naj bi borce novačili. Zasegli so tudi eksplozivne naprave, orožje in strelivo.

Racije so izvedli po večmesečni preiskavi, katere cilj je izkoreniniti domnevne islamistične mreže na Kosovu, operacije pa še nadaljujejo. Aretacije je že pozdravila kosovska predsednica Atifete Jahjaga, pri čemer je vztrajala, da Kosovo ne bo zatočišče za teroriste.

Po navedbah vira v kosovski obveščevalni službi naj bi se islamskim borcem v Siriji ali Iraku doslej pridružilo med 100 in 200 Kosovcev. Po podatkih policije jih je doslej v Siriji oz. Iraku umrlo najmanj 16.

Na Kosovu so že junija aretirali tri ljudi, ki jih sumijo vzpostavljanja teroristične organizacije. Mediji so namigovali, da je trojico rekrutirala Islamska država. Aretirali so jih, ko so se vrnili na Kosovo, kjer so obveščevalci prestregli njihove komunikacije in izvedeli za načrte samomorilskih napadov na javnih mestih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1