Tujina

FOTO: Družina pred ognjem skočila s pečine; oče in hči nista preživela

Girona, 23. 07. 2012 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V španski Kataloniji se borijo s hitro napredujočim požarom, ki je zahteval že štiri življenja. Med žrtvami sta 60-letnik in njegova 15-letna hči, ki sta se s pečine vrgla v morje, da bi ubežala ognjenim zubljem. Mati in sin sta skok preživela.

Zaradi vetra se je ogenj hitro širil, letala za gašenje pa so lahko poletela šele zjutraj.
Zaradi vetra se je ogenj hitro širil, letala za gašenje pa so lahko poletela šele zjutraj. FOTO: Reuters

V požaru, ki se je v nedeljo razplamtel na severovzhodu Španije, so umrli štirje ljudje, trije francoski in en španski državljan. V mestu Portbou sta se utopila 60-letni moški in njegova 15-letna hči, ki sta se pred plameni poskušala rešiti s skokom s pečin v morje. Tretja žrtev požara je starejši moški, ki je doživel srčni napad, ko je pomagal pri gašenju svojega doma blizu mesta La Jonquera, kjer je tudi zagorelo. O njegovi starosti ne poročajo. Četrti umrli pa je 64-letnik, za katerega so bile usodne hude opekline. Dobil naj bi jih, ko je njegovo vozilo zajel ogenj.

Po podatkih katalonske vlade je poškodovanih 24 ljudi, med njimi tudi mati in devetletni brat najstnice, ki sta se skupaj z njo in možem oziroma očetom pognala s pečine v Portbouu. Oba sta v kritičnem, a stabilnem stanju.

Z ognjem se bori več sto gasilcev.
Z ognjem se bori več sto gasilcev. FOTO: Reuters

93 ljudi so evakuirali, med njimi je tudi 74 otrok iz nekega poletnega tabora. Gasilci so 150.000 prebivalcem območja, ki ga je zajel oblak gostega dima, svetovali, naj zaradi lastne varnosti ostanejo v zaprtih prostorih.

Požar - 2
Požar - 2 FOTO: Reuters

Zagorelo je v nedeljo opoldne. Ogenj se je hitro širil po suhem in od sonca ožganem površju, k čemer je veliko pripomogel tudi močan veter. Ta je pihal s hitrostjo kar 95 kilometrov na uro in močno otežil delo gasilcem, ki so se jim zato pri gašenju šele po več urah pridružila letala. Doslej je pogorelo že 13.000 hektarjev zemljišč.

Veter trenutno piha proti mestu Figueras s 50 tisoč prebivalci in ena glavnih nalog gasilcev je preprečiti, da bi ga ogenj dosegel. Požar pa se vse bolj približuje tudi Barceloni.

Zaradi požara je zaprtih več prometnic, med njimi avtocesta, ki povezuje španski Figueras s francoskim Perpignanom, ter hitra železnica med državama, kar pomeni, da je moralo svoje načrte sredi poti proti španskim letoviščem spremeniti tudi veliko turistov.

Takega opustošenja ogenj v Kataloniji ni povzročil že najmanj 20 let, vlada omenjene španske regije pa je že sporočila, da je zagorelo zaradi človeške neprevidnosti. Najverjetneje je nekdo odvrgel ne povsem ugasel cigaretni ogorek.

V Španiji je trenutno nevarnost požarov izjemno velika, saj so temperature visoke, poletje pa je eno najbolj sušnih v zadnjih 70 letih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.