Tujina

Eni besni, drugi mirijo: obveščevalne agencije obstajajo zato, da zbirajo podatke

London, 17. 06. 2013 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanski časnik Guardian je razkril, da so ameriški in britanski vohuni aprila in septembra leta 2009 med srečanjem G20 v Londonu nadzirali računalnike in telefone tujih politikov. Med tarčami sta bila tudi takratni ruski predsednik Medvedjev in turški finančni minister.

Edward Snowden
Edward Snowden FOTO: Reuters
Edward Snowden je poskrbel za nov oblak prahu.

Britanskemu časniku Guardian je namreč razkril, da so ameriški in britanski vohuni aprila in septembra leta 2009 med srečanjem G20 v Londonu nadzirali računalnike in telefone tujih politikov.

Tajni dokument še razkriva, da so nekatere politike ukanili tako, da so uporabljali internet, ki so ga vzpostavili ravno agenti britanske obveščevalne službe, ki so jim tako lahko preprosto brali vso elektronsko pošto.

Vsekakor razkritje prihaja v občutljivem trenutku, saj bi lahko prinesel napetosti na letošnjem vrhu G8. Najverjetneje se britanski premier ne bo mogel izogniti vprašanjem delegacij, ali so leta 2009 bili tarča tudi oni in ali se praksa nadaljuje tudi letos.

Seveda razkritje postavlja tudi nova vprašanja o mejah nadzora, ki jih postavljata britanska služba GCHQ in ameriška sestrska organizacija NSA, ta nadzor opravičuje kot nujno zlo v boju proti teroristom.

Koga in kako so jih nadzorovali?

Namigovanja o vohunjenju za najvišjimi politiki na različnih srečanji so ves čas prisotna, a do zdaj kakšnih trdih dokazov o tem ni bilo. Snowdenovo razkritje strogo tajnega dokumenta zadevo postavlja v novo luč.

Nadzor, ki ga je vzpostavil GCHQ, je med drugim vključeval vzpostavitev lokalov z računalniki in dostopom do interneta. Na računalnike so namestili programsko opremo za nadzor tipkanja (key-logging). Nato so jim brali elektronsko pošto.

Nadzorovali so tudi mobilne telefone blackberry, da so politikom lahko brali elektronska sporočila in prisluškovali telefonskim klicem. Vpoklicali so 45 analitikov, ki so prek kamer nadzirali, kdo se na srečanju kliče med seboj, so našteli pri Guardianu.

Med drugimi so bili tarča nadzora turški finančni minister in morda tudi 15 turških delegatov. Ameriška NSA je skušala prisluškovati takratnemu ruskemu predsedniku Dimitriju Medvedjevu, ko je prek satelitskih povezav klical v Moskvo.

GCHQ razkritega dokumenta ni želel komentirati.

Srečanje G20 septembra leta 2009 v Londonu so nadzirali.
Srečanje G20 septembra leta 2009 v Londonu so nadzirali. FOTO: Reuters

Ogorčen odziv

V Turčiji so po razkritju besni. "V okolju, kjer bi morali biti medsebojna samozavest, spoštovanje in transparentnost osnova za mednarodno sodelovanje, je jasno, da bodo tovrstna dejanja države zaveznice nesprejemljiva," so danes sporočili iz turškega zunanjega ministrstva. Poudarili so, da čakajo na "uraden in zadovoljiv odziv britanskih oblasti o zadevi", sledila pa bo preiskava.

"Te prakse bi bile škandal za odnose med državama, če je kaj resnice pri teh poročilih," se je glasilo sporočilo. Ministrstvo pa je prav tako od britanskega veleposlanika v Turčiji zahtevalo pojasnila.

V Moskvi je tiskovna predstavnica Medvedjeva zavrnila komentar, ruski politiki pa so v izjavah za državne medije povedali, da je razkritje povečalo nezaupanje med ZDA in Rusijo, ki je že skoraj tako veliko kot v času hladne vojne.

Igor Morozov pravi, da je to dokaz, da poskusi administracije Baracka Obame, da se državi znova zbližata, očitno niso bili iskreni. "Leta 2009 so predlagali "resetiranje" odnosov med državama. Zraven pa so prisluškovali telefonskim pogovorom Dmitrija Medvedjeva. Kako naj verjamemo Baracku Obami, ko bo želel znova začeti od začetka? To je hud udarec mednarodnim odnosom," je dejal.

Nekateri drugi ruski politiki pa menijo, da nima smisla dramatizirati. "Obveščevalne agencije obstajajo zato, da njihovi vohuni vohunijo. Seveda ne le za navadnimi državljani, ampak tudi za najvišjimi politiki," je dejal Viktor Ozerov.

Tudi Apple dobil zahteve po posredovanju informacij

Po Facebooku in Microsoftu je tudi Apple objavil številke glede zahtev ameriških oblasti o posredovanju informacij o uporabnikih. Koncern je tako v šestih mesecih, od decembra 2012 do konca maja letos, dobil od 4000 do 5000 tovrstnih zahtevkov, kar naj bi zadevalo od 9000 do 10.000 računov strank z Applovimi izdelki. Ob tem je Apple poudaril, da se večina zahtevkov nanaša na policijsko delo, in sicer ob primerih izginulih otrok ali pri preprečevanju samomorov.

Hkrati je koncern poskušal razbliniti skrbi uporabnikov o zaščiti podatkov. Vse novice, ki potekajo prek storitve pošiljanja sporočil iMessage, so zaklenjena, do njihove vsebine pa nima dostopa niti sam Apple. To naj bi veljalo tudi za storitev video klepeta FaceTime. Prav tako Apple v "identifikacijski obliki" ne shranjuje podatkov o kraju prebivanja, iskanju na zemljevidih ali osebni asistentki Siri.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odprioci
17. 06. 2013 13.02
+10
Za brskalnik FF so naredili vtič, kateri te opozarja, če si na strani, ki jo lahko sledijo obveščevalne. Obvesti te pa tako, da zaigra neko pesem. Ko sem prišel na 24 ur mi je zvočniki skoraj razneslo.
theta
17. 06. 2013 12.58
+1
Kaki socialni primerki so to, prijava v "spletnem kafeju" na tujih računalnikih. Pametni telefoni, kjer kodiranje zaupaš zunanjemu ponudniku (BB...). Čudo, ker si navadni smrtniki brez težav privoščimo kak VPN. Ti so skoraj taki talenti kot naš Srečko.
Mastering
17. 06. 2013 12.28
+4
Če se gremo zakone in vsega tega potem bi 24ur moral že zdavnaj bit zaprt. Pa poleg tega kaznovan z 6 mestno številko zaradi napačnih informacij.
Migremonadob
17. 06. 2013 11.52
+7
Ma kolk bi bilo fanj da bi odrezali tisto ameriko in jo pustili tam na samem pa to ...
Mi?o Milijaševi?
17. 06. 2013 12.25
+2
odprioci
17. 06. 2013 12.59
+6
pohec =)
17. 06. 2013 19.17
+3
laznivec
17. 06. 2013 11.44
+19
V socializmu smo imeli zloglasni 133. člen, če si gobcal, si dobil po grbi, ampak ker ljudje takrat nismo bili ovce, ampak misleča bitja, nas je vsaj nekdo poslušal, nekdo, ki je bil pameten in pogumen... Bili smo prava opozicija, skoraj ilegala... Ker smo imeli karakter... Sedaj mladi nimajo ne jajc, ne pa meti, ne zavesti o preživetju... Povsod je jasno povedano, da nam kradejo hrano, vodo, podtikajo mamila in strupe v hrano, lažejo in kradejo... In ovce blejejo naprej... Večinsko mnenje ustvarja večina, ki pa je neizobražena in neumna, zato nas lahko na pol izobraženi politiki vlečejo za nos... Admin, si si zapisal moj IP?. Da ga posreduješ naprej tvojim bratom v zločinu????
Tonček Balonček
17. 06. 2013 12.01
+0
Povej mi, koliko jih ej bilo zaprtih zaradi 133. člena?
pomi666
17. 06. 2013 12.46
+1
laznivec
17. 06. 2013 12.54
+5
Tonček, ni jih bilo veliko, nas je bilo pa veliko, ki so nas miličniki ustrahovali, pa kakšen udarec po ledvicah preko gumiranega plašča pa to.... Pa, ko nam je komunist prepovedal 83-ega peti zdravljico, po vojni je postal pa vzoren "osamosvojitelj"... Ja, 133-tka je bla huda, obenem je pa združevala napredno misleče... Sedaj so pa napredno misleči le tisti, ki poceni zemljišče kupijo, ker vedo, da ga bo Jankoviqi naredil zazidalnega...
plotter123
17. 06. 2013 11.42
+2
kaj pa pri nas , kolikor vem je SDS opremil objekt na vodovodni ravno za te namene - namreč prisluškovanje vsem politikom in ostalim ki jih ne podpiramo
Tonček Balonček
17. 06. 2013 11.39
+1
V Janezovem sodnem spisu je 600 strani "tajnih" dokumentov, pa vsi popštenjaki vemo, d j e nedolžen in da je vse podtaknjeno ter izmišljeno. Dokazov ni, če pa so, so protizakonito pridobljeni!
Glavavtorbi
17. 06. 2013 11.04
+8
Javnost bi morala biti obveščena o vsaki tehnologiji, takoj ko nastane, nobena ne bi smela biti v uporabi dokler niso znani tudi učinkoviti ukrepi, kako se pred njo zaščititi, ne glede na višje interese ali usode posameznikov ali celih narodov, ker ni za skrivanje nobene realne potrebe. Tehnologija ni nikoli ne dobra in ne slaba, če nekaj obstaja, obstaja za vse. Potwm bi rad videl tiste, ki zalezujejo in nadzirajo druge, ko bi lahko osumljenici prisluškovali in gledali njih nazaj v ogledalu. Enako velja celo za novo tehnologijo prisluškovanja misli, o kateri zaenkrat še nihče ni zapel, ker gre seveda za najbolj občutljivo področje naše zavesti, povezano s samim smislom življenja. Javnost je trenutno obveščena le o belih laboratorijskih miškah, ki si lahko delijo zavest, na daljavo, obe miški se zavedata misli obeh in si lahko pomagata reševati probleme, ljudje pa nujno potrebujemo še glavno stikalo, sicer bomo preprosto vsi zblazneli. Znanstvene revije poročajo eno, tajne službe uporabljajo veliko naprednejše in uporabno povsem razvite tehnologije, to je upam jasno, ampak prej ali kasneje se bo našel pravi človek, ki bo obelodanil tudi to grozoto oziroma predstavil stvarne dokaze, da se celo umetna telepatija že kar nekaj časa na veliko uporablja. Ne bi rad bil v njegovi koži, po drugi strani lahko le iskreno upam, da bo javnost znala ceniti njegovo žrtvev in takrat ne bo zatajila, razen če smo res postali pravi patetični ščurki in nam je tudi za nekaj tako nezaslišanega in zlobnega vseeno.
Glavavtorbi
17. 06. 2013 10.47
+8
Države vodijo tisti, ki si lastijo osnovne vire preživetja, naravne vire in strateške resorse, ne pa politiki, bančniki, neki iluminatiji in ne vem še kaj, vsi ostali so le njihove lutke. Oni so tisti, ki si plačujejo vojsko, sodišča in policijo, oni odločajo o politiki in morali, ustvarjajo javno mnenje in dnevne novice, ne da bi se večina ljudi tega splo zavedala. Zakon je le farsa, neka splošna pravila obnašanja, namenjena predvsem malim ljudem, da jih lahko omejujejo in zatirajo, da delajo za njih in se borijo v režiranih vojnah, namenjenih radikalnim družbenim spremembam. Zanje smo vsi mi manj kot nič, zgolj oblika socializiranih živali, simulacija življenja, s pomočjo katere odkrivajo odgovore na najbolj pomembna vprašanja, o življenju, vesolju, naravnih silah in Bogu. Ker bodo tudi oni umrli, zanje svet že zdavnaj ni več dovolj. Praktično gledano, bi moralo biti vsem v interesu, da se predstavniki javnosti čim lažje zmenijo med sabo, noben protokol ni bolj učinkovit od osebnega komuniciranja in odnosov. Sploh ni važno kaj in kako se menijo, pomembno je le, kaj se dogaja z ljudmi in naravo, tudi če odgovorni kršijo vsa pravila. Resnice itak ni mogoče skriti, ker se dogaja nam, navadnim ljudem, mi smo najboljši nadzor in edino merilo učinkovitosti ter moralne drže odgovornih, kot tudi naših osebnih medsebojnih odnosov. Včasih sploh ni treba, da se nečesa zavedamo, itak čutimo, kda je nekaj prav ali narobe, zakon je potem zgolj še formalnost. Ampak s tem se pa nihče ne ukvarja, redko kdo si upa odločati po svoji vesti in prekršiti kako pravilo, da bi preprečil še hujše zlo oziroma takoj poskrbel za neko splošno dobro takrat, ko se za to pojavi priložnost. Ne rabijo nobenih posebnih in celo zavržnih, nečloveških tehnologij, le ljudem naj prisluhnejo in začnejo razmišljati, pa bi bilo vse v redu. Električna energija vedno teče v obe smeri, električne sanje so laž, ki se jo lahko nauči vsakdo manipulirati, naravne svetlobe pa se ne da nadzirati in manipulirati, niti je ni mogoče spreminjati, uničiti ali popravljati za nazaj.
T_one
17. 06. 2013 14.54
+2
google: TAJNA PRAVILA ILUMINATA: Pakt židovskog tajnog društva ... da boš vedel v čigavem interesu je vse to....
jansa-arms
17. 06. 2013 10.45
+5
ne bi bilo prav nič narobe če bi tudi mi imeli kakšnega snowdena,recimo zelo dober kandidat bi bil zagozen
...U.D.B.A...
17. 06. 2013 11.13
-6
cini?no
17. 06. 2013 10.45
+16
komunizem je bil bolj demokratičen. točno si vedel da te nadzorujejo, celo kdo te nadzoruje. zdaj pa to skrivajo.
Miki777_
17. 06. 2013 11.06
+6
V Sloveniji potrebujemo Zeleni socializem; boj za samooskrbo malega človeka, ustanavljanje zadrug, sobivanje z naravo. Kapitalizem enostavno nima več prihodnosti, če hočemo preživeti. Rdeči komunizem in vojno hujskaštvo pa prav tako ne.
cini?no
17. 06. 2013 11.25
+3
mi je vseeno kak se imenuje samo naj bo pošteno do vseh, predvsem pa do narave
korintos1
17. 06. 2013 10.36
+4
Gremo vun, na luft!
jansa-arms
17. 06. 2013 10.42
korintos1
17. 06. 2013 10.21
+3
Ker se ti politiki vedno kličejo med sabo kot stare babe, samo naše poslance poglej v parlamentu, kot otroci so! Delat se naj spravijo.
jansa-arms
17. 06. 2013 10.25
+1
majer pa vse posluša.za kučkota pa ne vemo zagotovo
korintos1
17. 06. 2013 10.32
+3
Oba komunista, zelo znana, samo se pa močno razlikujeta!
24vohomurckov
17. 06. 2013 10.48
+1
...jp!!...vsak na svojem bregu"žnarata".....za podobne cilje!!
jansa-arms
17. 06. 2013 10.53
+0
vsak na svojem bregu sta samo za javnost.brez + in - ni elektrike!
24vohomurckov
17. 06. 2013 11.21
..aha!!.....mi se pa kregamo!!....,ker jo plačamo,zanje je pa zastonj!! :-)
korintos1
17. 06. 2013 10.18
+4
V Sloveniji se pa dokazi s prisluškovanjem morajo zavreči, vprašajte Matoza.
jansa-arms
17. 06. 2013 10.22
+2
pa tudi nihče ne išče kam peljejo dotane žice iz vladne palače
jansa-arms
17. 06. 2013 10.31
+3
najmanj enega agenta cie imamo.so ga rekrutirali že kot študenta obramboslovja.
korintos1
17. 06. 2013 10.34
+2
jansa-arms
17. 06. 2013 10.41
+2
božidar spasič - nekakšen srbski snowden je vse vun povedal
cini?no
17. 06. 2013 10.41
+3
janša ne bo priznal, ti pa če ga boš izdal te bodo predali CIi pol pa boš videl hudiča, tak da ne govori da je janša cii in agent čeprav je res
jansa-arms
17. 06. 2013 10.42
+1
Miki777_
17. 06. 2013 11.04
+2
tako kot pri balkanskem bojevniku; kjer so se dokazi prisluškovanj zavrgli kot "ničelne"... in Tošić je z Jankovićem za mesec dni že veselo sedel v Stožićah.
cini?no
17. 06. 2013 11.26
+0
Miki777_
17. 06. 2013 10.09
+13
Evropa je suženj židovskih(ameriških) bank in bonitetnih hiš... Židje(američani) nadzorujejo celotni svet. Nasproti jim stojijo samo še Rusi in Kitajci, ki pa so tudi začeli popuščati v tej vojni... Če se ne bomo uprli nas bodo za 10 let lahko legalno ustrelili kar ameriški oz. izraelski vojaki v Sloveniji...Sicer pa smo tako ali tako že del NATO pakta, kar pomeni, da smo praktično okupirani; CIA pa ima svoje prostore, kamor vozijo zasliševat "osumljence"...
korintos1
17. 06. 2013 10.16
+3
A mi da se upremo in Američane premagamo?
jansa-arms
17. 06. 2013 10.21
+3
sploh pa majeristi se zelo radi upirajo tujcem
korintos1
17. 06. 2013 10.30
+4
Mejerist bi lastno mater podaril tujcu samo da se on okoristi!
jansa-arms
17. 06. 2013 10.33
+0
pogoj je le da je ta tujc z one strani karavank.tisti preko gorjancev ne pridejo v upoštev
korintos1
17. 06. 2013 10.35
+0
Pa čeprav dedove korenine izvirajo od tam!?!
jansa-arms
17. 06. 2013 10.40
+0
ah verjetno je preko nemčije prišel k nam
Miki777_
17. 06. 2013 11.02
-1
Ne le bankirjem, upreti bi se morali tudi vsem drugim elitam, ki imajo lovke v Sloveniji. Kakšen \"majerist\" *. Sem že dolgo nazaj premagal ideološka politična prepričanja z razliko od vaju, ki še vedno živita v polpretekli zgodovini...
Gavrane20
17. 06. 2013 10.09
+13
Kako oropati drzavo na demokraticni nacin?.... Nacin 1. Prvo zahtevate privatizacijo v drzavi kjer ljudje nimajo velikih plac ali prihrankov s cimer bi kupili podjetja zato ta podjetja lahko samo kupijo tujci ..ok kaj je slabo v temu ? ... Recimo v Jugoslaviji da smo zgradil tovarno zeleza v Smederevu smo vzeli kredite v vrednosti 600.000.000$ in z tem denarjem smo jo zgradili leta 2003 so jo prodali US Steelu za 23.000.000 TOLIKO STANE SAMO ZEMLJA NA KATEREM JE BILA TOVARNA ZGRAJENA ( dobili pa so doloceni razne podkupnine) in tko se dela z celotno naso infrastrukturo........Primer 2 ... Drzava mora odpreti cel svoj market za EU robo ce opisemo to kot igro saha potem je to kot da predas nasprotniku svojo kraljico nato tvoja proizvodna kmetistvo propade ker se soocajo z konkurenco katere ne morejo zmagati kaj se zgodi je zgoraj opisan tujci vse dobijo po izjemno nizki ceni naj opisem ce tona masla nemskega kmeta stane 300$ slovenskega pa 200$ je to super kajne nas je cenejsi AMPAK nemcija da svojemu kmetu subvencijo zato ta tona masla stane samo 150$ tako je 50$ cenejsi kot nas kmetovalec to nas vodi da vse vec uvazamo in ne pridelujemo medtem ko nasi kmetovalci propadajo ker svoje robe nimajo kam prodati v roku 12 let moramo odpreti vsa vrata za robo iz EU tako da oni lahko uvazajo robo ki je subvencionirana nasa drzava nima denarja da bi dajala subvencije in tako se iz predelovalca zivil pretvorimo v suznja subvencionirane robe iz EU in tako oni unicujejo eno drzavo za drugo ampak takih stvari vi ne boste slisali v medijih ker EU daje letno 2.000.000.000$ za njihovo podobo v medijih to je masovna industrija v kateri ne boste slisali niti enega novinarja ki bi kritiziral EU
jansa-arms
17. 06. 2013 10.20
+8
pa to še zdaleč nista edini metodi. najbolj priljubljena je - izsiljevanje držav (na 1000 načinov) da vzamejo kredite pri IMF ali WB i med vračanjem zbijati bonitetno oceno in posledično višati obrestno mero tako da države niti obresti niso sposobne več odplačevati.in kaj se zgodi potem? vse kar je v državi vrednega počasi prehaja v last tistih ki vodijo igro!
korintos1
17. 06. 2013 10.25
+5
Pred tem pa še mora premier par dni javno jamrati da je Slovenija pred bankrotom in podobno!
q0101
17. 06. 2013 12.12
+2
Weight of the chains! Super, me veseli, da še obstajajo takšni, ki pogledajo, kaj se je dogajalo v resnici.
jansa-arms
17. 06. 2013 10.07
+6
najbolj se mi zdi demokratično to da se butasto rajo tako zmanipulira da sami zahtevajo tisto kar so si elite zamislile!
cini?no
17. 06. 2013 09.58
+9
v komunizmu si vsaj vedel da te nadzorujejo in zdaj se mi zdi to zelo demokratično
korintos1
17. 06. 2013 10.16
+4
Misliš fizični nadzor? Tehnika je bila takrat še zelo slaba.
jansa-arms
17. 06. 2013 10.29
+2
ja udbašem ni bilo lahko.večkrat je moral agent ure in ure sedeti v kotu gostilne med tem ko se je nadzorovani veselil s prijatelji za šankom.
jansa-arms
17. 06. 2013 10.37
+1
ja isajloviča poglej.pod gasom splon ni vedel kaj dela še sanjalo se mu ni da je začopatil enega izmed največjih osebnosti prejšnjega in zdajšnjega stoletja. svetilničarja na svetilniku.
cini?no
17. 06. 2013 10.44
+1
tehnika zelo slaba? kaj pa posebne sobice zraven telefonskih central. ampak vsi smo vedeli da te nadzorujejo in vedeli smo tudi kdo te nadzoruje. kaj ni to demokratično. zdaj pa ne veš al ti cia muha brenči na wc ju ko si ga otepaš.
jansa-arms
17. 06. 2013 10.56
saj takrat sploh nismo imeli telefonov.še po prašek in kavo smo morali v avstrijo.
madeinvachina
17. 06. 2013 12.21
-1
Tudi, če bi imel telefon ti nebi veliko koristil, ko ti je foter ves baker prodal
Mb128
17. 06. 2013 09.50
-3
Eh, dajte no že enkrat mir s tem! Ep je o tem razpravljal v začetku 90. let. Takoj po, vsaj uradno končani hladni vojni so vse špijonske službe presedlale na industrijsko ter ostale špijonaže. A je že kdo slišal že za Ešalon?! Ta stvar obstaja že vsaj 20.,če že ne 30. let. S pomočjo Ešalona se lahko prisluškuje prav vsem komunikacijam. Ne samo internet, telefonija. Ešalon je sestavljen iz špijonskih satelitov in 5. baznih postaj. Jaz vem za lokacijo dveh. Ena je na NZ druga pa v VB. Kje so ostale tri pa ne vem. Verjetno se ena nahaja v ZDA. In vse to nadzirajo, kdo bi pa drug, Američani. A ste se sploh vprašali določene stvari? Sedaj že, da tako rečem ex heroj, desetar oz. vodnik Maning je lahko bral celotno korespondenco ameriškega zunanjega ministerstva. In to kar iz Bagdada?! Dajte, vklopite svoje male sive celice že enkrat in logično pomislite kakšna je možnost za kaj takega?! In sedaj najnovejši Superman z imenom Snowden. Ta je bil zunanji, povdarjam zunanji sodelavec Nsa. In slednja mu je dovolila dostop do takšnih občutljivih zadev, ki jih je mimogrede še lahko posnel na katerikoli medij že. Pa kaj še?! Za Amere sem že marsikaj slišal kakšni so, ampak da so najivni in to tako zelo, to, to pa še nisem slišal. Smo v zelo stresni dobi in javnost pač potrebuje nekaj da vsaj delno ublaži ta stres. In ta nekaj so junaki, ki so na strani obobožane raje, brezpravne raje. Ta nekaj ima ime Maning, ima ime Snowden. In Ameri so preklopili v hiperprodukcijo. Ja, nikoli ne bom pozabil onega stavka iz Runing mana. Ukazujemo jim kaj naj jedo, kaj naj govorijo, kaj naj mislijo...,ukazujemo jim čisto vse!
jansa-arms
17. 06. 2013 10.03
+3
vse je možno kar je dokazal bin laden iz jame v afganistanu ko je totalno zmedel NORAD i, vojaško aviacijo in ndzore na letališčih.svoje "teroriete" je tako izuril da za strmoglavljenimi letali ni ostal niti košček pleha.ostal je edino en nepoškodovan potni list in en mobitel ki je še vedno zvonil.
korintos1
17. 06. 2013 10.17
+1
nevera
17. 06. 2013 09.30
+14
Americani so Jansisti.. Paranoicni da te kap, resnicni svet jim pa polzi skozi prste.. Imeli so vse podatke, da preprecijo 11 sept, pa zaradi lastne paranoje (med fbi-cia) niso uspeli storiti nicesar.. Zdaj vidijo nevarnost v vsakem hamburgerju....
jansa-arms
17. 06. 2013 09.35
+12
seveda so vedeli,zakaj pa bi preprečili lastne načrte?