Tujina

FOTO: Izredni vrh EU o Gruziji

Tbilisi, 24. 08. 2008 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tisoče Gruzijcev se vrača na uničene in oplenjene domove. Predsedujoči EU Nicolas Sarkozy je za 1. september sklical izredni vrh EU o Gruziji.

Prebivalka Gorija se je vrnila na uničen in izropan dom.
Prebivalka Gorija se je vrnila na uničen in izropan dom. FOTO: Reuters
Sredi dne so prišli vojaki in pregledali vsa stanovanja. Preiskali so vse, da bi našli vodko. Luiza, prebivalka Gorija

Medtem ko ruski vojaki zapuščajo gruzijska mesta, se vanje vrača več deset tisoč beguncev. V Tbilisiju so zanje pripravili 500 brezplačnih avtobusov. Prihod domov pa je za mnoge travmatičen. Številne stavbe so ovsem uničene, ruske vojake obtožujejo plenjenja.

Kljub temu poskušajo spet zaživeti svoje staro življenje. V Goriju so prvič po ruski zasedbi dan začeli z mašo, trgovine so se znova odprle, prebivalci hitijo obnavljati domove. Mesto duhov, kjer so vztrajali le redki prebivalci, tako spet oživlja. Popolnoma varno pa še ni, strokovnjaki z ulic odstranjujejo neeksplodirane mine.

Vlak je zapeljal na mino. Zagorelo je deset vagonov, 19 so jih še pravočasno odvlekili stran.
Vlak je zapeljal na mino. Zagorelo je deset vagonov, 19 so jih še pravočasno odvlekili stran. FOTO: Reuters

Gruzija je po dvotedenskem konfliktu z Rusijo posejana z njimi. Na eno naj bi zapeljal tudi vlak z gorivom. Vagoni so se vneli kot bakle, vrstile so se eksplozije, ves promet na strateško pomembni železniški povezavi, po kateri iz Azerbajdžana proti Evropi prevažajo nafto, pa je obstal.

Podatkov o tem, kolikšno škodo je v vojni utrpelo gruzijsko gospodarstvo, ni. Številni Gruzijci so še vedno odvisni od humanitarne pomoči. Zadnjo večjo pošiljko je danes pripeljala ameriška bojna ladja, ki se je zasidrala v Batumiju. Še eno črnomorsko pristanišče, Poti, ki leži okoli 80 kilometrov severneje, pa ostaja pod nadzorom ruskih sil. Pozive – najglasnejši so prišli iz Francije – naj spoštujejo dogovor in umaknejo vse vojake z gruzijskega ozemlja, v Moskvi ignorirajo. Oglasil se je tudi papež in vpletene strani pozval, naj ne kršijo že podpisanega dogovora.

Ruski vojaki se umikajo, a njihove kontrolne točke pred Potijem ostajajo. Gruzijska stran je sicer danes sporočila, da so z Rusi dosegli dogovor o njihovem umiku iz Potija, a potrditve še ni.
Ruski vojaki se umikajo, a njihove kontrolne točke pred Potijem ostajajo. Gruzijska stran je sicer danes sporočila, da so z Rusi dosegli dogovor o njihovem umiku iz Potija, a potrditve še ni. FOTO: Reuters

Sklic Evropskega sveta

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki predseduje Evropski uniji, je danes na zahtevo večine članic EU za 1. september sklical vrh Evropskega sveta o prihodnosti odnosov EU z Rusijo. Govora naj bi bilo tudi o nadaljni pomoči Gruziji.

kot je znano, je Rusija že v petek sporočila, da je končala umik svojih sil iz Gruzije, razen iz pokrajin Južne Osetije in Abhazije ter okoliških tamponskih con. Ob tem je še zardila, da bo ohranila pomembne strateške položaje na zahodu države, predvsem okoli pristaniškega mesta Poti.

Sarkozy je v sobotnem telefonskem pogovoru od ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva zahteval "hiter umik" ruskih sil s cestne povezave, ki vodi od Potija do bližnjega Senakija. Ruskemu predsedniku se je ob tem zahvalil za uresničitev zaveze o umiku ruskih sil iz Gruzije. Oba predsednika sta izpostavila tudi pomen popolne uresničitve sporazuma o prekinitvi ognja v šestih točkah, ki ga je v imenu EU predlagalo francosko predsedstvo EU.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BB29862
26. 08. 2008 22.31
to kar je nardila amerika v srcu evrope z srbijo in kosovom, je isti ku..c, kar je nardila sedaj rusija. to so dvojna merila, in mi ni jasno zakaj tak vik in krik okol tega. vsak mulc u vrtecu se vprasa dans zakaj pa osetijci in abhazijci nemorejo biti samostojni, ce pa so lahko sipci na kosovu. to je pluvanje u fris celmu svetu. amerika pljuva...POP pa itak leze u tazadno plat ameriki, na bruhanje mi grejo POPovi komentarji. NEHAJTE ZE ENKRAT SRAT VSE KAR NI AMERISKO.
veteran_91
25. 08. 2008 13.29
juventus samo kratko vprašanje : Kje je bil tvoj dedek dvainštiridesetega leta ? Takrat so bili Nemci pred Moskvo, Leningradom in Stalingradom ! Torej je tvoj dedek bil lahko samo nekje globoko v Rusiji na Uralu ali za Uralom, da bi se to lahko zgodilo. Če pa je bil kjerkoli drugje v Evropi , pa ga Rusi niso mogli odpeljati izpred njegovega praga.
ugrica
25. 08. 2008 11.53
Da,mediski linč polno laži,popolnoma se strinjam billnebill Eno stransko usmerjeni mediji delajo veliko škode in zlo na zemelski obli.Vendar so v nekem smislu nedotakjeni za neobjektivna poročanja.Dokler bo tako.
dJerry
25. 08. 2008 08.27
sej tako kot so povedali učeraj po poročilih... vojna med olimpiskimi je bila samo v Gruziji, unih v Iraku in Afganistanu in ne vem kje še use.. unih ni bilo.... right...
billnebill
25. 08. 2008 01.32
to je samo MEDIJSKI LINČ POLN LAZI... KAJ VAM NI JASNO ??!!! PRO PLUS=POP TV= ZDA= LAŽI!!!!!
3www
24. 08. 2008 20.51
juventus: "mojega dedka so dvainštiridesetega odpeljali Rusi izpred svojega praga" Kje pa je tvoj dedek živel? 1942. so Nemci bili globoko na ruskem ozemlju. Poleti se je komaj začela bitka za Staljingrad.
12543
24. 08. 2008 19.53
juventus, rusija se zadnje 8 let spreminja iz leta v leto. Priporočam obisk danes, je krepko drugačna od stare Rusija 90 let. Lahko rečem, da je šlo na bolje. Glede policistov, če bi naletel na specialce, se nebi tako srečno končalo, pa z načelniki je imeti posla gorrrrrrrrrrrrrrrrrrza, čim dle od njih!
juventus
24. 08. 2008 18.36
Sem bil gor eni tri mesece ..Tam ne veš kdo pije kdo plača ? Policaji samo prežijo na turiste in jih globirajo za raznorazne izmišljene prekrške ..Naprimer ,sem prižgal cigaret v nekem hodniku na železniški postaji ,me je oglobu en navaden kurčev policaj za okoli takratnjih 150 mark ..Pa sem odštel novce ..In ,kaj se je zgodilo potem ? Človek je kr silu ,da mu dam še več ,pol sem bil pa tok živčen ,da sm ga mahnu in mu rekel naj me odpelje v njihovo bazo k načelniku ,ne moreš verjet ,tip mi je vrnil denar in še svojega mi je ponujal ..Vse se je srečno končalo ..Uglavnem sama korupcija ...Pa še to :mojega dedka so dvainštiridesetega odpeljali Rusi izpred svojega praga ..Vrnil se je po petih letih ..?
brankasrbijanka
24. 08. 2008 18.19
JUVENTUS@15:51 Res je. Niso vsemogočni. So pa svoji na svojem. Zveni kot prednost, kaj praviš?
juventus
24. 08. 2008 18.15
Ja Vodka je v Rusiji bolje cenjena kot ne vem kaj ..Dejstvo je , da opiti sprejemajo takšne in drugačne odločitve ..Samo to je čista resnica ..........
luckymb
24. 08. 2008 17.04
USA je vedla kaksen bo scenarij v naprej, saj se poda v vsako akcijo z temeljito predelanim nacrtom in vnaprej preracunanimi posledicami. zdej imajo alibi od sakasvilija da infiltrirajo notri usa vojsko
veteran_91
24. 08. 2008 16.45
Še vedno sem prepričan, da je za nastalo situacijo kriv Sakašvili. Toda spremljanje medijev me vse bolj prepričuje, da tudi Rusi niso pri celi stvari brez masla na glavi. Če ne drugo so komaj čakali na Sakašvilijev spodrsljaj in ga nekako programirali. Ne nazadnje tudi 2000 mrtvih Osetijcev še niso dokazali, ker jih očitno ni. Torej Rusi so se z zadnjimi dejanji odločili za povratek v čase hladne vojne. Dejstvo, da sta Evropa in USA Rusijo sprejela kot enakovrednega partnerja vladajoča avtokracija Rusije ne sprejema. Bolj stavi na nadvlado vojaške moči, ki pa jo lahko ohranja in krepi samo v nadaljevanju svoje superiornosti v enegetskih rezervah na območju nekdanje Sovjetske Zveze. Torej zahod je pred velikim izzivom, kako odgovoriti na nastalo situacijo? Z drugimi besedami, stalno rastoče cene energentov so voda na mlin Rusiji, ki si na ta način zagotavlja dovolj sredstev za izvajanje takšn politike, ki edina lahko državnemu oligarhu Putinu omogača popolno oblast. Več demokracije, kot je vidimo sedaj v Rusiji je ob teh cenah energentov čista iluzija. Čudno da zahod še ni spregledal tega dejstva.
Ninolin
24. 08. 2008 16.09
Kakšno gruzijsko gospodarstvo... ne me šponat... proameriško nastrojeni novinarji... hahaha... ovce
juventus
24. 08. 2008 15.51
Tud Rusi niso vsemogočni , res ,da jih je veliko sam to je treba hranit ...Brez svetovne podpore so pogoreli ..Nismo v letu 1941 ......................
12543
24. 08. 2008 15.23
gruzijci so izvedli napad hanta. Naši izzivajo in bodo še izzivali.Vse skupaj pomeni več slabega kot dobrega. Rusija je počasi v stanju obrambe pred nami, kaže ogroženost, nato pa se igra...
hanta
24. 08. 2008 15.08
dej razlož kaj so zasejal? Ker kokr se men zdi, je v ozadju napada rusov nafta.
oye.now@gmail.com
24. 08. 2008 14.31
12543
24. 08. 2008 14.30
vojna je vojna.....gruzija začela, sedaj pa žanje neuspeh in svoje neumnosti
preprostež
24. 08. 2008 14.14
Kar so Gruzijci zasejali, tako tudi žanjejo.