Tujina

Voditelji EU ne izključujejo možnosti vojaškega posredovanja v Siriji

Bruselj, 29. 06. 2012 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./V.L./STA
Komentarji
85

Voditelji članic EU so potrdili pakt za rast. Okoli 120 milijard evrov za rast in delovna mesta naj bi Unija zagotovila z dokapitalizacijo Evropske investicijske banke. Poleg tega so potrdili kompromis, ki po desetletjih pogajanj odpira vrata skupnemu evropskemu patentu.

Italija in Španija sta poskrbeli za blažje pogoje pomoči.
Italija in Španija sta poskrbeli za blažje pogoje pomoči. FOTO: Reuters

Voditelje Evropske unije sta na tokratnem zasedanju v Bruslju, ko naj bi bil osrednja tema pogovorov pakt za rast in delovna mesta, presenetili Španija in Italija, ki sta zagrozili, da pakta ne bosta podprli, če najprej ne bo poskrbljeno za njune težave.

Tako sta državi izsilili večurno ločeno zasedanje evroskupine o kratkoročnih ukrepih, s katerimi naj bi omilili pritisk finančnih trgov na njiju. Cena zadolževanja Španije in Italije se namreč vse bolj približuje nevzdržni ravni. Zahtevana donosnost na španske obveznice presega sedem odstotkov, na italijanske pa šest odstotkov.

Voditelji članic EU so pozvali k dogovoru o prihodnjem večletnem proračunu Unije za obdobje 2014–2020 do konca leta.

Denar bo šel naravnost v banke

Španija, ki za svoje podhranjene banke potrebuje 100 milijard evrov, je na koncu dosegla svoje. Vrh evroobmočja se je namreč dogovoril, da bo v prihodnje pod določenimi pogoji mogoče neposredno dokapitalizirati banke iz stalnega reševalnega sklada. Glavni pogoj za to je vzpostavitev enotnega nadzornega mehanizma, pri katerem bo sodelovala Evropska centralna banka, kar je korak k bančni uniji.

Z neposredno dokapitalizacijo bank pomoč ne bo šla skozi državni aparat in tako se s tem ne bo povečala zadolženost države, katere banke jo bodo prejele.

Podrobnosti bodo dorekli finančni ministri držav v evroobmočju 9. julija, možnost pa naj bi bila državam na voljo že do konca leta.

Vrh evroobmočja je tudi pozval k hitri sklenitvi dogovora o svežnju pomoči za španske banke. Pomoč zanje se bo črpala iz začasnega reševalnega sklada EFSF, dokler ne bo začel delovati stalni ESM, nato pa bo prenesena na slednjega, ki pa ne bo imel statusa prednostnega upnika, torej ne bo do povračila posojil upravičen pred zasebnimi upniki.

Do pomoči tudi brez strogih pogojev

Prav tako so se voditelji članic evroobmočja dogovorili, da bodo lahko države, ki bodo izpolnjevale svoje proračunske in reformne obveznosti, uporabljale evropske reševalne sklade, ne da bi jim bilo treba v program, ki bi od njih zahteval varčevalne ukrepe in reforme, kar so morale storiti Grčija, Irska in Portugalska.

Merklova je morala popustiti pritiskom Italije in Španije, italijanski premier Monti pa naj bi bil za Berlin popolno razočaranje, saj so od njega pričakovali reforme in ureditev italijanskih financ, a se je premier odločil, da bo težave raje reševal z evropskim denarjem.
Merklova je morala popustiti pritiskom Italije in Španije, italijanski premier Monti pa naj bi bil za Berlin popolno razočaranje, saj so od njega pričakovali reforme in ureditev italijanskih financ, a se je premier odločil, da bo težave raje reševal z evropskim denarjem. FOTO: Reuters

120 milijard evrov za rast in delovna mesta

Kljub zapletom z Italijo in Španijo je načelno podporo doživel tudi pakt za rast. Okoli 120 milijard evrov za rast in delovna mesta naj bi Unija zagotovila z dokapitalizacijo Evropske investicijske banke za 10 milijard evrov, s čimer se bo posojilna zmožnost banke povečala na 60 milijard evrov.

Spodbujanje rasti naj bi zagotovili tudi z boljšo uporabo evropskih sredstev in skozi pilotno fazo projektnih obveznic, s katerimi naj bi spodbudili naložbe v evropska prometna, energetska in telekomunikacijska omrežja.

Rezultati tokratnega vrha EU in vrha evrskega območja so boljši od pričakovanj, je ocenil premier Janez Janša. Za Slovenijo so vse sprejete kratkoročne in dolgoročne odločitve po njegovih besedah "izjemnega pomena".

Načelna podpora 'Združenim državam Evrope'

Evropski voditelji so tudi načelno podprli vizijo prihodnje ureditve ekonomske in monetarne unije. To so bančna unija, fiskalna unija ter krepitev ekonomske in politične unije. Naslednji korak je opredelitev podrobnega časovnega načrta za izvedbo tega dolgoročnega projekta.

Prvo poročilo o podrobnostih glede uresničitve te vizije bodo predstavili oktobra, pripravljeno bo v tesnem sodelovanju s prestolnicami držav članic.

Vizijo o prihodnji ureditvi ekonomske in monetarne unije so pripravili predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi, predsednik evrske skupine Jean-Claude Juncker in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Merklova in Hollande zadovoljna

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik predsednik Francois Hollande sta vsak s svojega stališča izrazila zadovoljstvo s sklepi tokratnega zasedanja. Hollande je ob tem napovedal, da bo v ratifikacijo kmalu poslal tudi medvladno pogodbo o fiskalnem paktu.

Med temi je izpostavil še morebitne potrebne zakone za prenos nadzora nad bankami na Evropsko centralno banko in tudi zakonske spremembe, s katerim bi Francija uvedla davek na finančne transakcije.

Kanclerka vztraja, da ni popustila pri dosedanji politiki strogega pogojevanja in nadzora, ko gre za pomoč članicam območja evra. Na možnost neposredne dokapitalizacije bank iz ESM je pristala zato, ker jo spremlja uvedba enotnega mehanizma nadzora nad bankami v območju evra. Tega bo opravljala Evropska centralna banka (ECB).

Glavni namen enotnega patenta je povečati konkurenčnost EU v primerjavi z ZDA in Kitajsko, kjer so stroški patentiranja bistveno nižji. Stroški patentiranja v Evropi bi se z uporabo enotnega patenta zmanjšali za do 80 odstotkov, poudarjajo v Bruslju.

Dosegli dokončni dogovor o skupnem evropskem patentu

Vrh EU je potrdil kompromis, ki po desetletjih pogajanj odpira vrata skupnemu evropskemu patentu. Premier Janša je izpostavil, da se je na dogovor o patentu čakalo zelo dolgo, da je bil dosežen v zadnjih minutah in da je "izjemno pomemben". "Evropa s tem stopa velik korak k večji globalni konkurenčnosti, kar se bo dolgoročno pozitivno odrazilo tudi na rasti," je poudaril.

Voditelji so potrdili kompromisni dogovor, da bo sedež osrednjega oddelka sodišča prve stopnje patentnega sodišča v Parizu, kjer bo tudi sedež predsednika sodišča prve stopnje. Prvi predsednik bo Francoz.

Poleg tega pa bosta ustanovljena še dva specializirana oddelka osrednjega dela sodišča prve stopnje, in sicer v Londonu in Münchnu. Ta oddelka bosta pokrivala določena področja. Londonski bo pokrival področja kemije, farmacevtike in človeških potreb, münchenski pa področji strojnega inženirstva in učinkovite rabe virov. Sodišče bo imelo tudi lokalne oddelke v vsaki članici.

Del sistema enotnega evropskega patenta, in sicer arbitražni organ, bo tudi v Sloveniji. Slovenija si bo sedež tega organa delila s Portugalsko.

Če so morala prej podjetja patentno zaščito uveljavljati v vsaki od 27 članic EU, bodo to zdaj storila le enkrat, skupni evropski patent pa bo veljal za skoraj celotno EU.

Vrh EU je v sklepih tudi pozdravil dosedanje evropske sankcije proti režimu predsednika Bašarja al Asada in napovedal premislek o nadaljnjih sankcijah.
Vrh EU je v sklepih tudi pozdravil dosedanje evropske sankcije proti režimu predsednika Bašarja al Asada in napovedal premislek o nadaljnjih sankcijah. FOTO: Reuters

Možnost vojaškega posredovanja v Siriji

Voditelji članic EU so mednarodno skupnost pozvali, naj okrepi pritisk na sirski režim z uporabo sankcij, ki jih omogoča 7. poglavje Ustanovne listine ZN. To poglavje dopušča tudi možnost vojaškega posredovanja.

To poglavje predvideva tako nevojaški kot vojaški odziv na grožnjo miru. Nevojaški ukrepi vključujejo delno ali popolno prekinitev gospodarskih ali diplomatskih odnosov in komunikacije. Prav tako dopušča uporabo vojaških sil, če se preostali ukrepi izkažejo za neustrezne.

A slovenski premier Janša meni, da vojaško posredovanje "v tem trenutku ni opcija". Gre predvsem za prizadevanja mednarodne skupnosti, da se bolj poenoti in sprejme odločnejšo resolucijo ZN, ki pa bi po prepričanju mnogih pripeljala do zaustavitve konflikta brez uporabe sile od zunaj.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
30. 06. 2012 01.57
+6
Škoda, da ima J.J. toliko dela z vladanjem pri nas. Sicer bi lahko njega poslali, da zadeve porihta. Še preden bi se Sirijci zavedli kaj se dogaja, bi bili brez orožja, ker bi J.J. vse prodal v Pakistan.
ni_mi_vse_eno
01. 07. 2012 04.04
+2
Nasilje se je razširilo čez meje Iraka, čez meje Afganistana, čez meje Libije in v Sirijo. Nasilje se bo razširilo čez meje Sirije v Iran. Vse zaradi surovin na katerih temelji eksponentna rast tiskanega denarja, brez katerih je denar samo papir, s katerim podkurimo. (Vir: Wiemar germany money burn, google, slike) "Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki ga imamo v prometu, gotovino ali kredit. Če banke ustvarijo dovolj denarja smo finančno uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega monetarnega sistema .... To je najbolj pomembna tema katero lahko raziskuje in reflektira inteligentna oseba. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in se napake ne odpravijo zelo kmalu. "Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve Bančnik: David Rockefeller 23 september 1994 "Sedanje okno možnosti, v katerem bi lahko zgradili resnično miren in soodvisnen svet, ne bo odprt za dolgo - Smo na robu globalne transformacije. Vse, kar potrebujemo je prava večja kriza in narodi bojo sprejeli novi svetovni red. " "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932
upornik_007
30. 06. 2012 01.18
+0
NOVA NOVICA: savdska arabija posilja svojo vojsko tudi na mejo !
vrnilsemse
30. 06. 2012 14.11
+1
saudska arabija oskrbuje upornike z orožjem tako da se sploh nebi čudil
KisloZelje333
29. 06. 2012 21.38
+6
a usi delajo po komandi bilderbergov, ponavljam se kot kura, ampak večina slovencev še vedno sladko spi, no saj ko bo kritična masa ljudi v drugih državah, upam da boste tudi vi začeli razmišljati....kakšni evropski voditelji, dejte nehat no 24ur!
molotov
30. 06. 2012 23.30
Sej je prou da se ponavljaš tko lahko vsaj narod spozna za kaj se gre, no vsaj tisti ki ima vsaj malo inteligence
bozur
29. 06. 2012 21.10
kok je jansa pameten in je lepo rekel na koncu clanka...
kopron
29. 06. 2012 18.43
+3
Pisano je : In reševali bojo in reševali in reševali, ampak Vse Bo Zaman, kajti nič nebodo rešili : propad je žal neizbežen !
yarrick
29. 06. 2012 16.55
+3
A ni bil sklad EFSF namenjen reševanju DRŽAV iz krize in ne reševanju bank? To kar so storili včeraj je bil zadnji žebelj v krsto EMU in verjetno tudi EU...V skladu naj bi bilo okrog 1000 miljard €, dočim bo ta denar tako hitro izpuhtel, da niti videlo ne bomo. 1000miljard za VSE evropske banke?a se ti politiki delajo norce iz nas !? Grčiji tako strogi pogoji, sedaj pa ostali kar tako hojaldri hojladra po denar v varnostni sklad...
gordo
29. 06. 2012 15.57
+3
hihja hija oooooooooooooooooo saj jutri bolše bo ,lačni ne verjamejo več
kopron
29. 06. 2012 18.43
-2
luckyss
29. 06. 2012 15.40
+6
Visoka politika je najbolj primerljiva z debato dveh pijancev za šankom - močnejši in glasnejši (z več denarja) prevlada ! Vodijo nas ljudje, ki bi jih nihče od nas ne bi poslal v trgovino po kilo kruha..
uuuau
29. 06. 2012 13.01
+9
za rast? kam bomo pa rasli, v banke?
kopron
29. 06. 2012 18.44
-1
Kwaj
29. 06. 2012 11.33
+22
Mater ste naivni vsi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dokler bodo ti tajkuni na vladi ne bo nič boljše saj sproti kradejo..............naslednji je TEŠ...................pomaga samo revolucija proti tem gnidam
janez6bb
29. 06. 2012 12.36
+6
RES JE, pa niso glih tajkuni v vladi, ampak tajkuni vodijo politiko, oz jo kapital.
Elias47
29. 06. 2012 12.44
-1
Elias47
29. 06. 2012 12.45
+3
Nek star rek pravi: \"Pohlep nas bo zasužnjil vse\"
kopron
29. 06. 2012 18.44
JURKO_22
29. 06. 2012 11.32
+3
Imate kaj posajenega krompirja in zelenjave na vrtu ali je vse zaraščeno?! Se mi zdi da ga bomo krvavo nucal. Dobrodošli v slovenski Grčiji...
kopron
29. 06. 2012 18.44
-1
molotov
30. 06. 2012 23.31
HooplaToopla
29. 06. 2012 11.25
+5
Upam da bodo od teh 100 milijard vsaj kakšni dve ali tri namenili zaslužnim vodilnim uslužbencem v bankah za nagrade. Da se ne bi spet komu zgodila krivica in bi ostal praznih rok.
AlternativeFacts
29. 06. 2012 10.40
+1
Kaj pa tanartabul prjatu od mame Merkel,naš Jovanotti?A njemu pa ne bo padla kinta tako na lepe oči...Ah saj vemo,laž na laž na laž in tako do samega konca te države.....Bistvo da se menjajo imena vojašnic.To nas bo popelajalo po poti 7656798769869876665246 Švice....
MIRKOKING
29. 06. 2012 10.24
+23
Saj bi kritiziral Grčijo, Italijo. Španijo, Irsko, Portugalsko in Ciper, ampak smo mi naslednji in bi špukal v lastno skledo. Predvsem je na mestu vprašanje, kdo od politikov bo odgovarjal, da smo tam kjer smo? Kje so sedaj bivši direktorji NLB, ki so ustvarili pogubne rezultate? Kje so sedaj Janševe reforme, ki jih je obljubil ko je Pahorjeve sesul? Kje se neha ta katastrofa kadrovanja sedanje vlade? Govorijo o pravih ljudeh, mogoče po barvi stranke, po kompetencah zagotovo NE! Sedaj ves čas govorijo o TEŠ-6 in pozabijo povedat, da je bil to skupen projekt večine Slovenskih strank in, da sedaj proba Janša izločit nekatere ostale in dati vse v svoj žep! Bi reku, da je dober človek, ampak njegov žep še ni naš žep! Da pa je dan lepši se pojavijo razne green organizacije in preganjajo invisticije in lepo na suho težijo o okolju. Če so že tako pametni naj povedo od česa bomo pa potem živeli če ne od gospodarstva? Trave pač ne bom jedel in ne moremo vsi lepo živeti od davkoplačevaslkega denarja. tako kot tiste "gospe" na teh organizacijah! Mi lepo ves čas pomagamo, ko bo pa treba nam pomagati bodo pa rekli, tako kot Janša sedaj rad reče, da denarja pač ni! Smo premali, da bi lahko vplivali na kar koli tudi če se sesujemo! To so pa najbolj odgovorni za situacijo: Alojz Peterle 16. 5. 1990 - 22. 4. 1992 Janez Drnovšek 22. 4. 1992 - 7. 6. 2000 Andrej Bajuk 7. 6. 2000 - 30. 11. 2000 Janez Drnovšek 30. 11. 2000 - 19. 12. 2002 Anton Rop 19. 12. 2002 - 3. 12. 2004 Janez Janša 3. 12. 2004 - 21. 11. 2008 Borut Pahor 21. 11. 2008 - 10. 2. 2012 Janez Janša 10.2.2012-? Marjan Kramar, in ostali na NLB od 1992 do danes! HVALA V IMENU LJUDSTVA, DA SMO TAM KJER SMO! (ps: za politike: to je cinizem, da si ne bo kdo laskal)
loden
29. 06. 2012 10.30
+7
A se je že kdo spomnil, katro gospodarsko panogo bomo vsaj poskusili zagnati? Bo to kmetijstvo, gozdarstv/lesarstvo, turizem, energetika, strojništvo.... ?? Ali bomo čakali, da gre čisto vse u maloro. Ker tudi če dobimo finančno pomoč in bomo z njo samo krpali dolgove, hkrati pa delali tako kot do zdaj, vse skupaj itak nima smisla.
Uporabnik443897
29. 06. 2012 10.36
-2
Drnovšek je kar pravi in edini ki je bil bančnik pa nič naredil, medtem ko Bajuka lahko spustiš saj je bil samo 5 mesecev. Še posebej pa se je pri zapravlanju izkazal Pahor !!!
MIRKOKING
29. 06. 2012 10.39
+3
Zato je odgovoren naš Žerjav, ki pa razen nekaterih skrajšanj birokratičnih rokov ni naredil še nič pohvalnega! Naredil je sklad 200 milijonov za zeleno tehnologijo! To je vse lepo in prav, ampak to tehnologijo imajo samo Nemci, se pravi, da smo denar dali Nemškim firmam! Banke nam pa rešuje najbolj zadolžen
MIRKOKING
29. 06. 2012 10.42
+1
Elias47
29. 06. 2012 12.48
+6
kaj nam še preostane???... to kar prerokbe imenujejo edino rešitev - vrnitev k naravi, biti samozadosten z lastno pridelavo hrane; "in takrat bodo prekovali orožje v plugove, srpe ...."
yarrick
29. 06. 2012 16.37
@loden Saj ni samo pri nas tako; saj vidiš kam je šel denar, ki so ga evropske države namenile za grčijo...Četudi dobimo pomoč( ki pa nas bo an dolgi rok DRAGO in KRVAVO stala), bo te pomoči le toliko, da pokrijemo najbolj pereče zaostanke, vse ostalo bo pa izpadlo.In kaj se bo znova zgodilo? ostri rezi, dodatno zadolževanje... in krog bo ZNOVA sklenjen.Verjemi da NIKOLI ne bodo oblastniki zadaj dopustili dase še kaka država izvleče iz hude krize in iz njihovih jeklenih prijemov.
LovecNaKomuniste
29. 06. 2012 10.24
+0
No upam, da je vsem nebodigatreba medijskim hišam zaprlo usta, kako se vse lahko hitro reši zadeve na Ameriški sistem. Evropa nebo nič propadla.... Vsaj za zdaj še ne. Je pa škoda, ker se ni vztrajalo pri prejšnjem sistemu stiskanja vreč brez dna. Bi izšli kot svetovni zmagovalci. A pač Angela je ostala sama, koliko pa sam narediš se pa ve.
tutankamon86
29. 06. 2012 13.35
+2
Nemčija \'zateguje pasove\'...drugi pa *gospodarstvo in nato želijo denar. Vi pa ponavadi obtožujete ravno nemčijo!?
yarrick
29. 06. 2012 16.38
+1
KAKO je prišla nemčija do takega položaja?! Bi nebilo azije in revnih evropskih držav bi NIKOLI NE IMELA takega položaja kot ga ima( ne političnega, ne gospodarskega !!!).
BNAM2707
29. 06. 2012 10.18
+11
Čer daš lonec z vodo na vroč štedilnik in ga ne odstaviš pravočasno,moraš doliti vodo,ker izhlapi.Tako jo lahko dolivaš,dokler jo imaš,vmes pa razmišljaš kaj boš sploh skuhal,medtem pa lačni čakajo na svojo porcijo.Vse pa je odvisno od tega kdo ima v rokah pipo.
concord
29. 06. 2012 10.15
+10
No, pa smo prišli še do izsiljevanja ... če nočete, da se vse skup sesuje, nam dajte denar, pravita Italija in Španija. Ni kaj, pametno. Slovenija pa je itak kot ena cota, nobenega lastnega stališča, kot ameba, ki sledi temu kar pravi Nemčija. Kolonija smo.
Blue Dream
29. 06. 2012 10.23
+6
tomii83
29. 06. 2012 10.24
+8
tutankamon86
29. 06. 2012 13.33
+3
v bistvu nas nihče ni silil v EU. Nemčija pa tudi samo 'zateguje pasove', pravzaprav velika večina nemcev ne želi biti v evropski uniji, kajti Nemčija realno spada v katregorijo Norveške in Švice, ki pa nista v EU...tako pa Nemčija in Francija skrbita za Južne/lene/ciganske dežele in če komu kdaj kaj ni prav se takoj vrže na nemčijo.
LovecNaKomuniste
29. 06. 2012 10.02
+3
Populus....... To ste hoteli, to ste dobili.
joso
29. 06. 2012 10.01
+15
Janezek ti boš pa finančno krizo reševal na plečih upokojencev in malih ljudi, bolano bolano bolano.........
loden
29. 06. 2012 10.09
-4
Saj bi tudi Privilegirancem vzel, pa so šli takoj v ustavno presojo.... Upam, da bo Ustavno sodišče upoštevalo Javni interes....:=))
matic cad
29. 06. 2012 09.54
+8
Glede na to kako bodo metali denar v banke nas čaka neizbežno INFLACIJA, INFLACIJA, INFLACIJA............ Ko bo ta denar prišel , do BANK bo nekaj vreden in BANKE bodo imele neomejene zaloge za ropanje majhnih ljudi, ko pa bo ta denar prišel v obtok pa bo izgubil veliko vrednosti z INFLACIJO. Mi dihamo, švicamo in umiramo za BANKE !!!