Tujina

Obtožnica: Sanader prejel pol milijona podkupnine

Zagreb, 31. 08. 2011 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

USKOK je proti nekdanjemu premierju Sanaderju vložil prvo obtožnico, ki ga bremeni zlorabe položaja in pooblastil leta 1995. To dejanje pa ne more zastarati na podlagi zakona o vojnem dobičkarstvu.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je po končani preiskavi, ki je potekala pred zagrebškim sodiščem, proti nekdanjemu premierju Ivu Sanaderju vložil prvo obtožnico. Bremeni ga zlorabe položaja, poroča časopis Jutarnji list.

Gre za primer domnevne podkupnine iz leta 1995, ko naj bi Sanader prejel približno pol milijona evrov od banke Hypo Alpe Adria. Takrat je bil Sanader namestnik zunanjega ministra Mateja Granića, tožilstvo pa ga bremeni zlorabe položaja in oblasti. Kot navaja tožilstvo, je Sanader od jeseni 1994 do 22. marca.

Kot navaja tožilstvo, je Sanader od konca leta 1994 do marca 1995 v Zagrebu in Avstriji pri pogajanjih s predstavniki Hypo Alpe Adria Bank za posojilo hrvaški vladi zase zagotovil sedem milijonov takratnih avstrijskih šilingov. Tožilstvo izpostavlja, da je Sanader izkoristil razmere, v katerih je bila takrat Hrvaška, ki je bila v vojni in je imela visoko inflacijo ter ni mogla zlahka dobiti posojil. Poudarjajo, da se je Sanader z namenom pridobitve znatne premoženjske koristi med pogajanji o sklenitvi pogodbe za posojilo s koroško banko dogovoril, da mu bodo kot protiuslugo za prihod omenjene banke na hrvaški trg izplačali sedem milijonov takratnih avstrijskih šilingov gotovinske provizije.

"Omenjeni znesek so mu v celoti nakazali, potem ko je bila med hrvaško vlado in banko sklenjena pogodba o posojilu v vrednosti 140 milijonov avstrijskih šilingov. Na opisani način je Ivo Sanader zase priskrbel nezakonito premoženjsko korist v višini od 3,6 milijona kun," so zapisali na spletni strani Uskoka, ki je poseben del hrvaškega tožilstva. Predlagali so tudi odvzem nezakonito pridobljenega premoženja. Poleg tega dejanje na podlagi Zakona o nezastaranju kaznivih dejanj vojnega dobičkarstva in privatizacije, ne more zastarati. Hrvaška vlada je 140 milijonov šilingov, kar je bilo približno 20 milijonov evrov, namenila za nakup in prenovo diplomatskih predstavništev v tujini.

Hrvaški mediji so poročali, da so nekdanji vodilni ljudje banke Hypo Alpe Adria potrdili, da je Sanader zahteval in dobil pet odstotkov provizije pri sklenitvi pogodbe za posojilo.

Obtožnica je bila pričakovana, ker je konec tedna potekel šestmesečni rok za izvedbo preiskave v omenjenem primeru. Uskok je sicer imel možnost, da bi podaljšal preiskavo ali ustavil njeno nadaljevanje.

Nekdanji premier je hrvaškim preiskovalcem zanikal vpletenost v omenjeni primer, potem ko so ga avstrijske oblasti 18. julija izročile Hrvaški. Sanader je bil v avstrijskem priporu od 10. decembra lani, ko so ga prijeli pri Salzburgu dan po tem, ko je pobegnil iz Hrvaške. Proti Sanaderju poteka še pet preiskav zaradi domnevne korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
01. 09. 2011 17.58
Manekenov kolega .
binmister
01. 09. 2011 17.57
Čez nekaj let bomo morda tukaj brali da je Barbika prodal slovensko morje Hrvatom za masne denarce .
rudra
01. 09. 2011 13.18
Pri nas V Sloveniji bi morali priti red delati-konjederci -šintarji! Ne sodniki in pavosodje ter nesposobni rgani pregona.MI RABIMO KONJEDERCE!!!!
bingo 1
01. 09. 2011 07.38
Uskok v lepi naši vse preskakuje pač pri nas en drug drugega preskakuje ko bo še več pokradel ,mislim za nekatere nesposobne managerje------bingo x Ljubljana----
prehlad
31. 08. 2011 21.20
JA RES KDAJ PRIDEJO NA FRSTO ONI ,KI SO ZAFURALI CELO SLOVENIJO V TREH LETIH. PA ŠE PSE SO UNIČILI . RES ŽALOSTNO.
titovka
31. 08. 2011 20.40
kdaj pa pride na vrsto njegov prijatelj ivan iz grasuplega???
Krimsky
31. 08. 2011 15.47
Bi nam, lepo prosim, lahko posodili Uskoka za kak mesec?