Tujina

Obtožnica proti Perkoviću bo vložena spomladi

Zagreb, 27. 01. 2014 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Obtožnico proti nekdanjemu visokemu uradniku jugoslovanske in hrvaške varnostne službe Josipu Perkoviću bodo v Münchnu vložili v naslednjih treh ali štirih mesecih. Perković bo medtem v zaporu v Nürnbergu.

Josip Perković
Josip Perković FOTO: Nemška policija

Nemški odvetnik Josipa Perkovića Sepp-Jörg Zoglmann je dodal, da bo o utemeljenosti obtožbe spomladi odločalo višje deželno sodišče v Münchnu. Pričakuje, da se bo do takrat pripravila tudi Perkovićeva obramba.

Kot je poudaril, zaenkrat ne ve, česa natančno bremenijo Perkovića, ker nima vpogleda v vse ustrezne dokumente predmeta.

Odvetnik je spomnil, da so v soboto odredili pripor za Perkovića, ki so ga premestili iz münchenskega preiskovalnega zapora Stadelheim v manjši zapor v Nürnbergu.

"Razlog za premestitev je varnostna ocena, glede na to, da so v münchenskem zaporu mnogi zaporniki z območja bivše Jugoslavije, torej Srbi in Hrvati," je dejal Zoglmann.

Kot je ocenil Jutarnji list na svoji spletni strani, varnostne ocene kažejo, da bi kdo od zapornikov v Stadelheimu lahko ogrozil Perkovićevo življenje.

Nemčija bremeni Perkovića sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića na Bavarskem leta 1983. Perković zavrača obtožbe.

Hrvaška je prejšnji teden izročila Perkovića nemškemu pravosodju na podlagi evropskega pripornega naloga.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ProE
27. 01. 2014 18.00
'Spomladi' ali 'pomladi'?
deathbite
27. 01. 2014 17.34
+5
Jugoslovanska emigracija je aktivno delovala proti Jugoslaviji, še posebno hrvaška. V teh letih ( pustimo povojne oborožene vdore likvidatorskih skupin v Jugoslavijo ) so emigranti ustrelili jugoslovanskega veleposlanika Roloviča na Švedskem, nastavili bombo na železniški postaji v Beogradu, podtaknili bombo v potniško leta JAT, ki je strmoglavilo na Češkem, v BIH poslali 22 oboroženih in izurjenih diverzantov in še bi se našlo. Po današnjem vedenju se take skupine uvrščajo med teroriste in se z njimi ravna po posebnih metodah. Tu prednjačijo predvsem Izrael, ZDA in morda Rusija. Pa nihče iz tega ne dela drame, pač pa to jemljejo kot kolateralno škodo pri zaščiti države. Koncem šestdeseti let so na Južnem Tirolskem pokale bombe, bili so napadi na karabinjerje, predvsem pa so padali zaminirani daljnovodi. Vedelo se je, da za temi „zločini“ stoji avstrijska obveščevalna služba, ki je na takšen način poskušala izsiliti za Nemce v italiji več pravic. Verjetno so naši poskušali uporabiti podobno metodo s podtaknjeno bombo v knjižnici v Velikovcu, da bi z zaostritvijo lažje dosegi spoštovanja 7. člena medržavne pogodbe. Večina držav uspešne ali neuspešne akcije svojih obveščevalnih služb prikrije. Mi smo zopet nekaj posebnega. Osamosvojitelji se ne morejo in ne morejo znebiti kompleksa drugega moža, ki ne dovoli, da se o prvem kaj objektivno spregovori, razen da se ga demonizira. V teh manirah smo šli tako daleč, da smo celo lastno obveščevalno službo oskubili, ko smo obelodanili ( Šturmova komisija) da je Sova imela tajne račune, fiktivna podjetja in da je prisluškovala predsedniku sosednje države. Vsak, ki je kdaj bral Alan Forda, ni zvedel nič novega.
Bullschevik
27. 01. 2014 20.11
-2
Ti pa tudi nisi nič novega povedal, vidim pa da veliko stvari ne veš ali nočeš vedeti, o delovanju naših agentov na Koroškem......
walter2
27. 01. 2014 17.33
+3
Nemci narod,ki je zakrivil milijone nedolžnih žrtev v 2.sv.vojni a išče odgovorne za smrt svojih kolaborantov.ABSURD
odgovorje42
27. 01. 2014 17.28
+4
Zdaj si upajo ko ni Titeja več, prej so pa gledali stran. In namesto da bi procesirali kake črne zapore v evropi pa kako nsa špioniranje nam servisirajo tole. Boli me patak za 40 let stare kadavre služb ki jih že davno ni več. Bi kdo kaj naredil glede gestapov DANES?
deathbite
27. 01. 2014 17.26
+1
Naslednji, ki bo za pobijanje odgovarjal v Haagu je Obama?! obtožnico že pripravljajo?!
kapljač1
27. 01. 2014 16.51
+5
No pa je Nemčija zahtevala pripadnike Izraelskega Mosada , ki so po svetu ,v osemdesetih letih, iz maščevanja " potolkli" ,vse sodelujoče palestinske teroriste, v masakru med olimpijskimi igrami v Munchenu?
NARAVNOODVAJALO
27. 01. 2014 16.32
+2
kdaj pa proti kućanu in zemljariću?????
Bullschevik
27. 01. 2014 16.25
+2
Tudi naši pridejo na vrsto, samo mi jih ne damo, to so naši idoli...:-)
kapljač1
27. 01. 2014 16.25
+3
Perkovič je bil zaposlen v službah legalno in legitimno ustanovljene države. Če tudi bi sodeloval v takšnih dejanjih , osebno za takšna dejanja ne bi smel odgovarjat. Veš kolk "teroristov" Cia pospravi samo z brepilotnimi letali. Pa še nisem slišal,da bi visokega predstavnika Cie zahtevala kakšna država , da bi mu sodila.
kapljač1
27. 01. 2014 16.34
+2
Od mevžastih politikov se lahko zahteva vse , kar se močnim pokaže koristnim podrejanju.
ODSLUŽILDOB
27. 01. 2014 16.12
+1
pri nam pa jih bodo vročili svetega Nikoleta jih pač ne najdejo...