Tujina

'Obtoževanje ne koristi nikomur'

Bruselj/Zagreb, 19. 12. 2008 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Komisar za širitev Olli Rehn je poudaril, da igra obtoževanja ne pomaga nikomur – ne EU, ne nobeni njeni članici, ne Hrvaški – in da se je treba osredotočiti na iskanje rešitve v pravem evropskem duhu.

Olli Rehn
Olli Rehn FOTO: Reuters
Na pristopni konferenci EU s Hrvaško je kandidatka napredovala v štirih poglavjih v pristopnih pogajanjih z EU, ne pa v pričakovanih petnajstih. Ta zastoj na njeni poti v EU so povzročili predvsem zadržki Slovenije zaradi problema s prejudiciranjem meje in drugih nerešenih vprašanj pa tudi neizpolnjevanje določenih pogojev EU.

Na vprašanja hrvaških novinarjev, ali je še katera druga članica oziroma Evropska komisija našla kaj napačnega v dokumentih Hrvaške oziroma ali še katera druga članica podpira stališče Slovenije, je komisar za širitev Olli Rehn odgovoril: "Mislim, da ni preveč koristno, da zabredemo pregloboko v igro obtoževanja. Kar koli drugega bi rekel, bi bilo zelo verjetno razumljeno narobe, kakor je to običajno na Zahodnem Balkanu. Tako se ne grem te igre obtoževanja, ampak se bom raje osredotočil na božične počitnice."

"Bili smo zelo konstruktivni in pripravljeni dati zelo jasno in močno izjavo, da nočemo prejudicirati meje, ampak druga stran, slovenska stran, je hotela več in nismo mogli sprejeti stališča Slovenije," je poudaril hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković. "Pripravljeni smo najti rešitev v evropskem duhu, ne moremo pa sprejeti, da dvostranska vprašanja vplivajo na naša pristopna pogajanja, to ni v evropskem duhu, upamo, da bomo kmalu našli rešitev v skupnem interesu," je dodal.

Francoski državni sekretar za evropske zadeve Bruno Le Maire pa je izjavo hrvaškega predsednika vlade Iva Sanaderja, da je to dogodek brez primere, komentiral z besedami: "Z vidika zgodovine kakršne koli primerjave nikoli niso povsem ustrezne. Vsaka situacija je različna. Bistvo Evrope je priznavanje različnih identitet in razlik ter hkrati potrditev skupne volje." V procesu pristopnih pogajanj se išče ta volja, ne glede na to, za katero državo gre. "Na koncu procesa je soglasje tisto, ki mora prevladati ... Soglasje ostaja pravilo," je poudaril Le Maire.

Zaključek pogajanj do konca leta 2009 nemogoč

Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško, avstrijski evropski poslanec Hannes Swoboda, je ocenil, da je po vetu Slovenije na odprtje več poglavij v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU "skoraj nemogoče", da bi Hrvaška pogajanja zaključila do izteka leta 2009. Ciljni datum, ki je konec leta 2009, bi Hrvaška že sicer težko dosegla, s slovensko blokado pa je to praktično nemogoče, je še dejal Swoboda.

V poročilu o napredku Hrvaške na poti v EU, objavljenem v začetku novembra, je Evropska komisija zapisala, da je ciljni datum za zaključek pristopnih pogajanj Hrvaške z EU konec leta 2009. Swoboda je bil v kritičen tako do Ljubljane kot do Zagreba, češ da trdno vztrajata pri svojih stališčih. Trenutno je treba biti posebej kritičen do Slovenije, ki je po besedah Swobode blokirala vključitev tretje strani v reševanje spora. Vse članice morajo Sloveniji poslati sporočilo, da tako ne gre in da je treba sosedu pomagati, pravi.

Pritisk pa bi morali po njegovih besedah izvajati tudi na Hrvaško, ki ima pred seboj še veliko dela. Tudi "določeno zbadanje" ni bilo koristno, še meni evropski poslanec.

Češki zunanji minister Karel Schwarzenberg, čigar država bo januarja prihodnje leto prevzela polletno predsedovanje Evropski uniji, je dejal, da ne želi posredovati med Ljubljano in Zagrebom glede vprašanja meje, zaradi katerega Slovenija blokira pristopna pogajanja Hrvaške z EU. "Državi morata ta problem rešiti sami," je zatrdil.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Hrvaška: Ne prejudiciramo meje

Hrvaška vlada pa je danes s posebno izjavo ponovila, da Hrvaška v nobenem dokumentu ne prejudicira meje s Slovenijo in ponovno zavrnila slovenske zahteve, da Hrvaška v primeru reševanja vprašanja meje s Slovenijo pred Meddržavnim sodiščem v Haagu ne bo uporabila dokumentov iz pristopnih pogajanj z EU.

Premier Sanader je dejal, da so izjavo podprle vse parlamentarne stranke in predsednik Stipe Mesić. V Zagrebu pričakujejo, da bo slovenska vlada še enkrat premislila o svojih stališčih. V izjavi so poudarili, da bo Hrvaška glede na podporo preostalih članic EU nadaljevala po svoji poti in končala reforme s ciljem skleniti pogajanja z Brusljem v prihodnjem letu in da bo postala 28. članica Unije.

Po Sanaderjevih besedah slovenska blokada ne bo škodila Hrvaški, lahko pa upočasni pogajanja. Dodal je, da vlada ve, kaj bo storila. Hrvaška vlada je vnovič izpostavila, da dvostranska vprašanja ne morejo biti na pogajalski mizi z EU, kot najbolj sprejemljivo rešitev za sporna vprašanja s Slovenijo pa omenjajo dogovor, ki sta ga lani na Bledu dosegla premierja Sanader in njegov tedanji slovenski kolega Janez Janša.

Kakršna koli ideja, da se na trgu vedete netržno, vodi v ekonomsko škodljiv položaj. To je nedopustno. Normalno je, da se takšne stvari dogajajo, kot so v ZDA razlivali francosko vino v času, ko so se pojavila trenja glede vojne v Iraku, vendar pa je bila to neumna poteza. Takšna poteza ne prizadene politikov, ampak nacionalna gopodarstva. Ni direktor Gorenja tisti, ki sprejema politične odločitve. Takšne metode je v tej regiji prvi izvajal Slobodan Milošević in vsi vemo, kako je končal. Pričakovati je, da se bodo takšne ideje pojavile na Facebooku, toda tam naj tudi ostanejo. Hrvaški politični analitik Davor Gjenero

Tudi hrvaški zunanji minister Jandroković je menil, da je načrt za končanje poglavij še vedno realistično. "Hrvaška bo naredila največ, kar lahko, da pospeši reforme in nadaljuje poglavja, ki niso del slovenske blokade. Situacija ni boljša kot včeraj, ampak možnosti so še," je povedal hrvaški minister. Jandroković je zatrdil, da bo Hrvaška pospešila notranje reforme v pravosodju, boju proti korupciji in glede privatizacije ladjedelnic. "Veliko moramo še storiti, a hkrati verjamemo, da bomo našli rešitev s Slovenijo," je poudaril hrvaški minister.

Proti bojkotu izdelkov

Glede poziva k bojkotu slovenskih izdelkov je Sanader poudaril, da je vsak tak poziv nesprejemljiv. Hrvaški politični analitik Davor Gjenero je za hrvaški časopis Index.hr poudaril, da ga skrbi, kako bo po tej blokadi slovenska vlada naslednje leto, ki bo zelo težko, plačala ceno socialne reforme. Kar pa se tiče bojkota slovenskih izdelkov, je analitik Gjenero dejal, da je to "popolna neumnost, ki se je ne sme zagovarjati".

Po njegovem mnenju je slovenska blokada najtežji politični udarec, ki ga je doživela Hrvaška, vendar pa v državi glede tega ne vidi posebno velike napetosti. Po mnenju Branka Caratana s hrvaške fakultete političnih znanosti je gospodarska kriza veliko večji problem za Hrvaško kot pa slovenska zaustavitev pogajanj. Poudarja še, da ta poteza ogroža stabilnost odnosov med državama, kar je slabo tako za Slovenijo kot Hrvaško.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

master18
22. 12. 2008 13.16
Hehe pa še na spletu se tepemo :D tukaj: www.sloveniavscroatia.info klikajte za slovenijo!
Prophet
22. 12. 2008 09.21
Franco juri kapo dol zelo načelen politik-1:100! Slovenija pa tone vedno globji!
dr.psiho
21. 12. 2008 10.56
Ja v hr vladajo še vedno HDZ-jevci in to tisti ,ki bi po mojem njenju morali odgovarjeti v Hagu za te morije in posledice,ki jih vsi mi čutimo! kakor vem in sem v to prepričan ,da se z morilci neda pogovarjati ali dogovarjati! take ljudi se da le stisniti z dokazi o povezanosti v morije in takrat bojo malo trezno razmislili in privolili v dogovor ki je edino mogoč in to v vseh točkah v našo prid!
sobota1
21. 12. 2008 10.47
združit v veliko jugoslavijo. jaz kandidram.
plutto
21. 12. 2008 09.39
Franco Juri !!! edina črna ovca _(parlamentarec),ki je glasoval proti Pahorjevi blokadi_ je zapisal reški novi list. sm dobu drisko k sm to bral.!!
bogdan2253149@yahoo.com
21. 12. 2008 01.15
sam pluvajo pa dobro javno , vsaka jim cast.
bogdan2253149@yahoo.com
21. 12. 2008 01.14
So izjeme na Hrvaskem kako da ne , vrjetno kasni mesani zakoni med Slovenci , pa Srbi,.......... Hrvati so zaceli zdraho v bivsi YU ,Knin pa to , 70 leta teroristi ....... ma ne vem niso oni za v Evropo , se morajo dokazat , do sedaj se pa se niso . Naj gre folk na ulice in da nezaupnico vladi , kakor je bilo pr nas s Ruplom ( ne se nezaupnice , sam narod je pokazal da se ne strinja), ma Hrvaska podpira vlado . Facebook je kapljica v morje. nbaj dokazejo da so narod k treba ne pa da so isti k vlada , dejansko potuhnjen narod ki ne upa nic javno rect.
bogdan2253149@yahoo.com
21. 12. 2008 01.10
ma Hrvati delajo zdraho , kar so na balkanu.Se dejansko po genetski zasnovi (bratje Srbi) ne morejo skup se pravi da je narod ki ga je treba dat na en otok in zabetonirat velik zid okrog . In mislim , ce je bilo tako v zgodovini , da se ne bo kaj bistveno spremenilo v bodoce pr njih samih. Moje mnenje da za blagobit evrope se Hrvatov nikoli ne spusti v Evropo , ker bo prihodnost pokazala da sem imel prav , kakor tud preteklost kaze. P.S. Kdaj je pr nas bil nazadnje turist umorjen ali kasen tujec , pri Hrvatih par njih letos , Od Slovenskih drzavljanov , Francozov , Avstralcev ,....... a ni to pokazatelj da ta narod ( ce ga lohka tok klicem) ni za med ljudi....... To bi blo treba pokazat unim v Bruslju in tej Hajderki ferraro al kok se ze klice . Po moje so Avstrici koj s Hrvati ,...................
hefaist
21. 12. 2008 01.06
Slovenia and Croatia, Best friends (fuck the politicians)! Preverite Facebook, pa boste sami videli!
bogdan2253149@yahoo.com
21. 12. 2008 00.59
Mislim da Evropa brez Hrvatov bi bila velik bols , ker bodo samo zdraho delali.Ne za skupno korist Evrope ampak bodo tezili sam zase , ker je narod ki sam grabi , daje pa nic. In to je cista resnica , vam povem,.....hehehe
Hja.Poznam Srbe,Bosance,Šiptarje,Hrvate,Rome za katere nimam tako daleč niti kaj reči za razliko od hrvatov kateri so najbolj hinavski in zahrbten narod.Lahko greš z njimi lepo a skej ko prej ti zarinejo nož v hrbet.In taka je na žalost resnica pa naj reče kdor karkoli hoče.
bogdan2253149@yahoo.com
21. 12. 2008 00.28
Sam se ne strinjam s politiko obeh drzav , ker je samo dviganje prahu obenem pa dejanski problemi ponikujejo v pozabo. Sem ze parkrat opozoru , da ce se ljudje zedinejujejo v skupni Evropi , potemtakem nima nobena veza , kje je meja . Sam Hrvati se pa tako ali tako kregajo z vsemi na balkanu , kar je zgodovinska resnica in da s sumljivimi okoliscinami prisli do extra teritorije. Pri njih je najbolsi dokaz (teze da ni dobro sedet na dveh stolih )da se da in pri tem tudi profitira. Katolicizem in fasizem in na koncu se kaznovani niso bili po 2 sv vojni kot bi trebali bit. Ma kaj rabimo od njih , Slovenija rabi tuji trg , vzhod proti Rusiji ne pa hrvatov.Pri Hrvatih nikoli ne ves , kaj se ti lahko zgodi .So prelisiceni in negotov narod , mislim da lahko celo Rome postavimo za razred 2 pred Hrvate.Srbi so pa tako ali tako plemiske krvi proti le tem.
ratatata
20. 12. 2008 23.01
jaz tukaj nekaterih komentarjev sploh ne razumem pa nevem v čem je problem, nepoznavanje tujih jezikov ... ali neznanje slovenščine ... ?!?
roko511
20. 12. 2008 21.50
NA TO TEMO EN VIC . ENKRAT SE ZAJC (EVROPA) NAPIL IN NA POTI V SNEGU ZASPAL , V TEM TRENUTKU Z ENE STRANI PRIDE EN VOLK ,Z DRUGE STANI PA DRUG I VIDIJO ZAJCA SE SKREGAJO ,POKKOLJEJO IN OBLEŽIJO MRTVI ZRAVEN ZAJCA , ZJUTRAJ SE ZAJZ ZBUDI POGLEDA OKROG SEBE IN VIDI DVA MRTVA VOLKA ,TEDAJ REČE SAM SEB. NEBOM VEČ PIL KER ,ZMERAM KO SEM PIJAN NAREDIM PIZDARIJO
roko511
20. 12. 2008 21.42
Zdej je men jasno zakaj so Hrvati in Srbi ratovali. SPOMNIM SE PRED KRATKIM OBNISKA HRVATA JELINČIĆA V ZAGREBU , LEPO JE POVEDAL. RAT V BIVŠI DRŽAVI NI ŠE KONČAN. MEJE BIVŠE DRŽAVE SO DOLOČENE PO 2 SVETOVNI VOJNI 1945 ,IN SO NEDOTAKLJIVE KER IH JE DOLOČILA EVROPA IN VATIKAN. MEJE PO 1990 LETU ZNOTRAJ RASPADLE DRŽAVE NOBEDN NI DOLOČIL ,SAMI IH PA NEMORETE KER STE VSI LOPOVI. PO MOJE GOS.IZ EVROPE IN VATIKANA ČAKAJU DA SE POKOLJETE ,POL PA BOJO ONI DOBILI ONO KAJ JE BLO NJIHOVO PRED 2 SVET.VOJNO. CERKEV ITAK UZIMA, ŠE SO NA VRSTI AUSTROUGARI TALIJANI ,IN SEVEDA ZA ZDEJ TIHI MAĐARI. BLAŽENA JUGA NITKO NAM NIŠTA NIJE MOGAO . GOSPODO SLOVENCI VAMA SVETUJEM DA TRAŽITE POMOČ OD SRBA ,ONI SO VAS ITAK ZGODOVINSKO ZMERAJ BRANILI , A VI NJI PLJUVALI. NA PRIMORSKEM ,IN DOLENJSKEM JE DOSTI SPOMENIKOV IZPISANIH Z ČIRILICO .NEMORETE ZGODOVINO ZAMOLČATI , ALI ZGODOVINA SE PONAVLJA VSEENO BOMO VAS POMAGALI.......
7a7ec
20. 12. 2008 21.25
Olli Rehn ta zadnji novinarki : \" A si ti možgansko mrtva kaj ne razumes pri besedi - PO PRAZNIKIH
jacusi
20. 12. 2008 13.10
Sad ce se zapravo vidjet tko je zapravo na balkanu...
dr.psiho
20. 12. 2008 08.08
ja treba je prestopiti v evropskem duhu in hrvaške politike(nekatere,ki kaj pomenijo) stisniti kot zločince in problemi se bojo sami od sebe rešili!!
mimobeznik
20. 12. 2008 02.57
OČITNO nekateri niti ne razumete niti prevoda ne znate brat, in me je sram da ste slovenci tudi tako primitivni in polpismeni kot hrčki. Oli rehn je ono o obtoževanju namenil hrvatom in tudi rekel da ne misli komentirat, ker se na zahodnem balkanu (diplomatska floskula ko misliš na bivšo jugoslavijo) vse narobe razume. Oli jim je v bistvu rekel naj se j**ejo. Nič o Sloveniji. veliko pa o mnenju o hrvaški.
Navihanko
19. 12. 2008 22.47
TRako je. predsem naj pa s CRO ohladi in se pšo novem letu zopet pogajamo d tam naprej kjer mi ne odstopimo