Tujina

Obtoženi srbski tajkun plačal 12 milijonov varščine

Beograd, 22. 07. 2013 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lastnik Delta Holdinga in eden najbogatejših Srbov Miroslav Mišković, ki mu očitajo zlorabo med privatizacijo, si je kupil izhod na "prostost". Plačal je 12 milijonov evrov varščine, še vedno ne sme zapustiti bivališča v Beogradu, odvzeli pa so mu tudi potni list.

Eden najbogatejših Srbov Miroslav Mišković je danes plačal 12 milijonov evrov varščine in naj bi najpozneje v torek odkorakal iz pripora. Tam se je lastnik Delta Holdinga znašel decembra lani zaradi domnevnih zlorab med privatizacijo. Skupaj s še desetimi sodelavci naj bi med letoma 2005 in 2010 oškodoval cestna podjetja za najmanj 154 milijonov evrov, državni proračun pa z utajo davkov za 4,3 milijona evrov.

Mišković v skladu z odločitvijo sodišča ne sme zapustiti kraja bivališča v Beogradu, začasno so mu odvzeli potni list, enkrat mesečno pa se bo moral tudi javljati na policijski upravi.

Med obtoženimi sta tudi Miškovićev sin Marko ter lastnik skupine Nibens Milo Đurašković. Slednji je v priporu, Miškovićev sin Marko je od aprila v hišnem priporu, ostali obtoženi pa se branijo s prostosti. Za obe kaznivi dejanji – zlorabo položaja in utajo davkov – je zagrožena kazen desetih let zapora.

Miroslav Mišković
Miroslav Mišković FOTO: Reuters

Imperij na temeljih političnih povezav

Najvišja varščina, ki jo je določilo srbsko pravosodje, je doslej znašala milijon evrov, ki jo je plačal nekdanji predsednik Nogometne zveze Srbije Zvezdan Terzić.

Mišković je svoj poslovni imperij zgradil v 90. letih prejšnjega stoletja po zaslugi privilegijev, ki jih je imel na račun povezav z režimom pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, saj je bil viden član Jugoslovanske levice (JUL), ki jo je vodila Miloševićeva žena Mira Marković.

Mišković je bil namreč v času embarga in tudi pozneje ekskluzivni uvoznik za različno blago, od izdelkov znamke Nike do različne hrane in cigaret, kar mu je prineslo ogromno bogastvo. Tudi v zadnjih letih naj bi imel vidno vlogo v politiki, saj so ga nekateri časniki povezovali s stranko nekdanjega srbskega predsednika Borisa Tadića.

Miškovićevo premoženje so leta 2007 ocenjevali na dve milijardi dolarjev, a se je pozneje zaradi krize na nepremičninskem trgu skrčilo. Predlani je Mišković belgijski družbi Delhaize prodal trgovski del Delte, za kar je dobil 930 milijonov evrov, pred tem pa je za več sto milijonov evrov Generaliju prodal zavarovalnico Delta. Krovna družba Delta se je preusmerila v kmetijstvo in živilsko industrijo ter gradnjo cest.

Zanimal ga je tudi slovenski trg

Mišković je želel po lastnih navedbah že pred leti trgovsko vstopiti tudi na slovenski trg, a naj ne bi našel ustrezne lokacije za prvi Deltin center v Sloveniji. Pozneje naj bi želel prevzeti Mercator in tudi Fructal, vendar od obeh poslov razen govoric ni bilo nič. Ob razpisu za gradnjo športno-trgovskega centra Stožice je Miškovićeva Delta dala najboljšo ponudbo za izgradnjo centra, vendar se je pozneje zaradi likvidnostnih težav umaknila iz projekta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gangsterist
23. 07. 2013 15.39
zemljak zoki ga naj v slo pripelje in bo na varnem. nič se mu ne bo zgodilo. tistih 12 milijončkov bi raje rastalal tistim, ki bi mu koristili. to pri nas ne bi biloi težko, saj smo v vrhu korupcije
deathbite
23. 07. 2013 12.15
+1
joze drugi
23. 07. 2013 08.12
+3
Zgleda kot en klasičen kitajski kriminalec.
Fuck the system
22. 07. 2013 19.42
+3
Pri nas je ceneje!
hrast66
22. 07. 2013 18.07
+2
Zakaj tako podobno obnašanje v vseh državah bivše JUGE ? Kje si je sposodil denar za varščino, pri NLB ?
Hilarij71
22. 07. 2013 17.57
+10
Tako bi morali zapreti takoj tudi Bavčarja, janšo, Šrota , jankovića, Tovšakovo, Krkovića, Lovšina, itd, itd...tega spiska v Sloveniji kar ni in ni konca. Takoj zapreti vse, vsakemu postaviti kavcijo 2x večjo od skupnega zneska, ki so ga ukradli - potem pa spustiti za par mesecev in potem obsoditi na dolgoletne zapore - kavcijo pa zapleniti za poplačilo škode. Tako se to dela.
takje
22. 07. 2013 16.46
+9
Bivša juga je pravi zlati rudnik. Nič čudnega, da smo se vsi tako otepali socializma in ga kritizirali, ko smo pa raje vsi narodi po vrsti osamosvojili kradljive lopove, ne pa svoj narod!! Vsaj po nečem smo si podobni, po dolgih prstih nedotakljivih in kimanju lažem!
Juzni
22. 07. 2013 16.36
+18
Ce bi v Srbiji vsi lopovi vrnili pokradeni denar bi Srbija imela vec denarja kot Svica. In pol se vsi cudijo zakaj je drzava v skripcu. Pri nas je isto,ce bi vrnili vsi tiso kar so pokradli ne bi vedeli kam z tolikim denarjem.
Rade74
23. 07. 2013 12.43
+1