Tujina

Obtoženi šef IMF se ne more sklicevati na imuniteto

New York, 17. 05. 2011 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Šef IMF Strauss-Kahn, ki je v ameriškem priporu zaradi domnevnega spolnega napada na sobarico, se ne more sklicevati na diplomatsko imuniteto. Kot so pojasnili v IMF, je bil namreč v ZDA na zasebnem obisku.

Tiskovni predstavnik Mednarodnega denarnega sklada (IMF) William Murray je v ponedeljek sporočil, da je bil generalni direktor IMF Dominique Strauss-Kahn v New Yorku, kjer naj bi zagrešil spolni napad, na zasebnem obisku in se ne more sklicevati na diplomatsko imuniteto.

IMF je sporočil, da je bil Strauss-Kahn v New Yorku na zasebnem obisku in je plačal sobo s svojim denarjem. Ker ni bil na službeni poti, tudi ni deležen imunitete.

Strauss-Kahn se ne more sklicevati na imuniteto.
Strauss-Kahn se ne more sklicevati na imuniteto. FOTO: Reuters

Zaradi varnosti zaprt v samici

Newyorška sodnica Melissa Jackson je v ponedeljek odločila, da bo 62-letni Strauss-Kahn ostal v priporu vsaj do novega zaslišanja pred sodiščem v petek.

Preselili so ga v zapor na otoku Rikers, kjer so ljudje zaprti med čakanjem na sojenje. Zaradi lastne varnosti je zaprt v samici, med sprehodi pa ga spremlja paznik. Preostali, manj znani zaporniki, se sicer gnetejo v kasarniških spalnicah s po 50 posteljami.

Strauss-Kahn naj bi v soboto okrog poldneva po krajevnem času v newyorškem hotelu Sofitel spolno napadel 32-letno sobarico po rodu iz Afrike.

O tem, kaj se je res dogajalo v hotelu, kroži več nepotrjenih zgodb.
O tem, kaj se je res dogajalo v hotelu, kroži več nepotrjenih zgodb. FOTO: Reuters

Tožilec John McConnell je povedal, da je žrtev podala trden in podroben opis nasilnega napada, kar naj bi podprli tudi laboratorijski forenzični dokazi. Straussa-Kahna so v nedeljo odpeljali v policijski laboratorij v Brooklyn, kjer so mu med drugim odvzeli vzorce DNK.

Njegov odvetnik Benjamin Brafman pa je po drugi strani menil, da je zelo verjetno, da bo Strauss-Kahn na koncu opran krivde.

Več zgodb o tem, kaj se je dogajalo

O dogajanju v luksuznem apartmaju na vrhu hotela Sofitel kroži veliko nepotrjenih zgodb, v policijskem poročilu o dogodku, ki navaja trditve domnevne žrtve, pa piše, da je Strauss-Kahn po vstopu sobarice najprej zaprl vrata, nato pa naj bi žensko brez dovoljenja zagrabil za prsi in jo poskušal sleči. Pozneje jo je zagrabil za mednožje in jo spolno napadel, pri čemer naj bi se njegov penis dvakrat dotaknil njenih ust.

Obtožnica zajema dve točki kriminalnega spolnega dejanja, dve točki spolne zlorabe ter po eno točko poskusa posilstva, nezakonitega odvzema prostosti in nasilnega dotikanja. Zaradi tega Straussu-Kahnu grozi do 25 let zapora.

Strauss-Kahn pred sodnico ni govoril, njegov odvetnik pa je povedal, da zanika vso krivdo, ter predlagal, da se ga izpusti po plačilu milijona dolarjev varščine, kar bi plačala njegova soproga Anne Sinclair, ki je bila v ponedeljek menda že na poti v New York.

Z ženo, ki mu še vedno stoji ob strani, živita na veliki nogi.
Z ženo, ki mu še vedno stoji ob strani, živita na veliki nogi. FOTO: Reuters

Samo osnovna plača 420.000 dolarjev na leto

V New Yorku rojena Sinclairova je bila do poroke s Straussom-Kahnom dobro plačana televizijska voditeljica v Franciji, sicer pa je vnukinja bogatega trgovca z umetninami iz časov pred drugo svetovno vojno Paula Rosenberga. Zakonca imata med drugim stanovanje v Parizu ter hiši v Washingtonu in Marakešu.

Generalni direktor IMF je po podatkih iz leta 2007 upravičen do letne plače (neobdavčene) v znesku 420.000 dolarjev in dodatka za življenjske stroške v višini 75.000 dolarjev. Zato si je brez težav privoščil sobo oziroma stanovanje v hotelu Sofitel, ki stane 3000 dolarjev na noč.

Odzivi: 'Razmisli naj o odstopu'

Kot doslej najvišji predstavnik Francije je danes škandal komentiral francoski premier Francois Fillon. Na zaprti seji je izjavil, da za Straussa-Kahna "ne more biti nobenega opravičila", če so obtožbe na njegov račun resnične. "Če bodo dejanja, ki jih je obtožen, dokazana, bomo priča zelo resni stvari, za katero ni nobenega opravičila," je dejal po navedbah poslancev vladajoče Unije za ljudsko gibanje (UMP). Te izjave so potrdili tudi v njegovem uradu.

Fillon je sicer poudaril, da tudi za direktorja IMF velja domneva nedolžnosti, njegova domnevna žrtev pa ima pravico do spoštovanja in sočutja. "Pokazati moramo zmernost in odgovornost," je še dejal premier, poudaril pa tudi, "da te zadeve ne sme nihče izkoriščati".

"Glede na dejstvo, da je bila varščina zavrnjena, mora Strauss-Kahn premisliti o odstopu zaradi škode, ki jo povzroča ugledu institucije," je v odzivu na incident dejala avstrijska finančna ministrica Maria Fekter.

Španska finančna ministrica Elena Salgado je dejala, da se mora Strauss-Kahn sam odločiti, ali bo odstopil, obenem pa je poudarila, da so obtožbe na njegov račun "izjemno resne". "Če bi morala izraziti solidarnost in podporo nekomu, bi jo ženski, ki je bila napadena, če je res, da se je to zgodilo," je še dodala.

Slovenski minister Franc Križanič pa je dejal, da zadeve ne želi komentirati, dokler ne bo sodne odločbe. Sodišče mora zbrati podatke in presoditi, kaj se je pravzaprav zgodilo, je dodal. Sodelovanje med IMF in finančnimi ministri EU pa je po njegovih besedah "teklo normalno". "

Šef evroskupine Jean-Claude Juncker je že v ponedeljek zvečer dejal, da je Strauss-Kahn njegov dober prijatelj in da mu ni bilo všeč, kar je videl po televiziji. Povedal je še, da je "zelo žalosten in razburjen", ugibanja o njegovem nasledniku pa je označil za "nedostojna".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akaX
17. 05. 2011 19.04
če ima toliko denarja si lahko privošči katerokoli žensko ( tudi tisto, ki se ne prodaja, katera pa nebi za 100.000$ ?) obsodba je podobna tisti izpred pol leta - Julian Assagne - vendar pa sedaj še ne vemo globje povezave med žrtvijo in ZDA.
pika.poka12
17. 05. 2011 18.56
civitasstain17.05.2011, 13:49-1 Nobene pohvale ameriškemu pravnemu sistemu? Kritiki javte se! Sem res mal presenečen, ko vsakemu sranju mešate vmes še ZDA. Kritiki smo na čik pavzi :)
civitasstain@gmail.com
17. 05. 2011 13.49
Nobene pohvale ameriškemu pravnemu sistemu? Kritiki javte se! Sem res mal presenečen, ko vsakemu sranju mešate vmes še ZDA.
ljx
17. 05. 2011 13.24
Tole je prevelika riba,da za njegovbo aretacijo ne bi imel kar nekaj pomislekov! Kot prvo,kar precej hitr so ga aretirali,kot drugo pa ne verjamem,da bi nekdo tako inteligenten,kar tako napadel sobarico. Za DSK-ja kakor ga kličejo sem prvič slišal ko sem prebiral članek v Globalu,ki se je nanašal na IMF,drugič sem ga pa zasledil v dokumentarcu Inside Job,kjer je bilo njegovo mnenje o tem kako je nastala zadnja finančna kriza,vprašljiva okoli mere vednosti Ameriških regulatornih organov. Sedaj pa poslušam,da je model v bistvu imel zelo veliko in pozitivno vlogo pri politični volji Evropejcev za reševanje krize. Kakorkoli že,nekako imam občutek da se bodo "mogočni" lotili nas Evropejcev tako kot so se Američanov,prvo nas bojo fajn zadolžili in uničili srednji razred,potem pa tako kot v USA uvajali zakone ki nam bodo iz dneva v dan jemali čim več pravic.
volek
17. 05. 2011 12.07
Proti Zidarjevemu Ivančku je pravi revež.
tinetone
17. 05. 2011 11.36
tako je če rečeš ne američanom... ekspresna aretacija
major1
17. 05. 2011 11.24
Kako postanejo krotki, ko jih ulovijo s prstom v medu.