Tujina

Obtoženi domnevni morilci vatikanskega bankirja

Rim, 19. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.K./Reuters
Komentarji
0

V Italiji so vložili obtožnico proti osumljencem za umor 'božjega bankirja' Calvija, ki je imel dobre zveze s finančniki v Vatikanu.

Roberto Calvi
Roberto Calvi FOTO:

Po skoraj 23 letih bodo pred sodnike stopili poslovnež Flavio Carboni, njegovo nekdanje dekle Manuela Kleinszig ter Giuseppe "Pippo" Calo in Ernesto Diotallevi. Slednja naj bi bila tesno povezana z mafijo. Kot je potrdil Carbonijev zagovornik Renato Borzone, se bo sojenje začelo oktobra letos. Carboni je bil Calvijev osebni prijatelj in ena zadnjih oseb, ki je bankirja videla živega.

Obešenec z mostu črnih bratov

Truplo direktorja skrahirane banke Banco Ambrosiano so našli v Londonu 18. junija leta 1982. Tja je ilegalno pripotoval že v postopku sodnega pregona, potem ko so ga v Italiji proti plačilu varščine izpustili iz preiskovalnega zapora.

Londonski most Črnih bratov, kjer je so Calvija našli obešenega
Londonski most Črnih bratov, kjer je so Calvija našli obešenega FOTO:

V žepih oblačil mrtvega bankirja, ki je visel obešen z londonskega mostu Črnih bratov, je policija našla več opek in kamnov, ponarejen potni list in gotovino v različnih valutah v vrednosti 15.000 ameriških dolarjev.

V žepih umorjenega finančnika so našli več opek in kamnov ter veliko vsoto gotovine
V žepih umorjenega finančnika so našli več opek in kamnov ter veliko vsoto gotovine FOTO:

Preiskava se je sprva omejila na domnevo o samomoru, vendar so pozneje tak sklep razveljavili in primer je ostal nerešen. Člani Calvijeve družine so bili vseskozi prepričani, da so ga umorili.

Julija 2003 so italijanski tožilci v svojem poročilu ugotovili, da v Calvijevem primeru ne gre za samomor, temveč da je bil umorjen. Londonska policija je v sodelovanju z italijanskimi oblastmi znova sprožila preiskavo umora septembra lani.

Zaradi svojih zvez z Vatikanom in predvsem s takratnim visokim vatikanskim uradnikom, ameriškim nadškofom Paulom C. Marcinkusom, je bil Calvi znan tudi pod vzdevkom "Božji bankir".

Vatikan zanikal vpletenost v finančni škandal

Calvi je bil predsednik upravnega odbora takrat ene pomembnejših italijanskih finančnih ustanov Banco Ambrosiano, v kateri je imela znantno udeležbo tudi vatikanska banka. Propad banke Banco Ambrosiano pa predstavlja enega največjih italijanskih finančnih škandalov, saj je po razpadu banke poniknilo kar 1,3 milijarde ameriških dolarjev.

Nadškof Paul Casimir Marcinkus
Nadškof Paul Casimir Marcinkus FOTO:

Vatikanska banka je pozneje pristala na povračilo 250 milijonov ameriških dolarjev italijanskim kreditorjem, vendar je ob tem zanikala vsakršno krivdo. Odgovornost za finančni škandal je osebno zanikal tudi nadškof Marcinkus.

Od procesa se pričakuje, da bo razkril mračno povezavo med mafijskim podzemljem in finančnim škandalom. Tožilci bodo verjetno poskušali dokazati, da so Calvija umorili zato, da bi mu onemogočili razkritje občutljivih skrivnosti italijanskih političnih in verskih ustanov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja