Tujina

Obtožena v aferi Vatileaks 2 naj bi izsiljevala tudi Berlusconijevega brata

Rim, 02. 12. 2015 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V lokve afere Vatileaks 2 naj bi se ujel tudi mlajši brat nekdanjega italijanskega premiera Paolo Berlusconi. Ta je izdajatelj časnika Il Giornale, ena od obtoženih, Francesca Chaouqui, pa naj bi nanj pritiskala, da odpusti vatikanskega poročevalca Fabia Marchesija Ragono.

Italijanska policija
Italijanska policija FOTO: Reuters

Afera Vatileaks 2, ki jo je sprožila objava zaupnih dokumentov in informacij o finančni korupciji, krajah in nebrzdanem trošenju na Svetem sedežu, se širi. Vanjo naj bi se namreč prek ene izmed petih obtoženih v aferi Francesce Chaouqui ujel tudi mlajši brat nekdanjega italijanskega premiera Paolo Berlusconi.

Strokovnjakinjo za odnose z javnostjo Chaouquijevo, ki ji v Vatikanu sodijo zaradi izmaknitve tajnih dokumentov, sedaj preiskuje tudi italijansko pravosodje. Kot danes poročajo italijanski mediji, je policija preiskala stanovanje 33-letnice v Rimu.

Sumijo jo oblikovanja kriminalne združbe, katere cilj naj bi bil izsiljevati ugledne posameznike. Chaouquijeva, ki so jo zahvaljujoč dobrim povezavam z Vatikanom imenovali v komisijo za ekonomsko-upravne zadeve Svetega sedeža (COSEA), in njen soprog, strokovnjak za informatiko Corrado Lanino, naj bi bila stik s politiki in podjetniki, ki so se želeli sestati z visokimi člani kurije, poročanje časnika Corriere della Sera povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Chaouquijeva pa naj bi nato zaupne informacije izkoristila za izsiljevanje vplivnih ljudi, med katerimi naj bi bil tudi podjetnik Paolo Berlusconi, mlajši brat nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusonija.

Paolo Berlusconi je izdajatelj časnika Il Giornale, Chaouquijeva pa naj bi nanj pritiskala, naj odpusti vatikanskega poročevalca Fabia Marchesija Ragono. Slednji jo je namreč s svojimi prispevki v reviji Panorama spravil na slab glas.

Chaouquijeva naj bi Paolu Berlusconiju grozila, da bo razkrila skrivne informacije o njegovih odnosih z vatikansko banko IOR, če omenjenega novinarja ne bo odpustil. Ker Berlusconi tega izsiljevanja ni prijavil, je sedaj tudi sam tarča preiskav rimskih tožilcev, še poročajo italijanski mediji.

Strokovnjakinja za odnose z javnostmi naj bi sicer imela tesne odnose z družino Berlusconi. Španski prelat Lucio Angel Vallejo Balda, ki je zaradi afere Vatileaks 2 za zapahi v Vatikanu, naj bi po poročanju La Repubblice razkril, da je bila Chaouquijeva redna udeleženka razvpitih zabav Silvia Berlusconija.

Balda je v spisu, katerega dele je objavila La Repubblica, prav tako zatrdil, da naj bi Chaouquijevo italijanske tajne službe kot vohunko nastavile v Vatikan. Ob tem pa je priznal tudi, da je imel z njo spolne odnose.

Chaouquijeva se je na trditev, da je imela 54-letnim prelatom spolne odnose, odzvala z ogorčenjem. "Če bi želela prevarati svojega moža, tega ne bi storila s starim duhovnikom, ki mu ženske sploh niso všeč," je izjavila.

V ponedeljek se bo začel drugi del sojenja Cahouquijevi, Baldi, njegovemu pomočniku Nicoli Maiu in dvema raziskovalnima novinarjema Gianluigiju Nuzziju in Emilianu Fittipaldiju. Škandal povzroča sive lase papežu Frančišku, ki je v ponedeljek dejal, da je bilo imenovanje Chaouquijeve in Balde v COSEA napaka. "A hvala bogu, vsaj ni Lucrezia Borgia," je dodal papež.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.